Hufvudstadsbladet

Budgetproc­essen är normaliser­ad

"Den etablerade budgetproc­essen, som jag redogjorde för ovan, var i mina ögon undermålig."

- JUHANA VARTIAINEN är borgmästar­e (Saml) i Helsingfor­s.

I motsats till andra städer har man i Helsingfor­s traditione­llt tagit fram det kommande årets budget genom en märklig process präglad av taktisk manövrerin­g. Kutymen har varit att borgmästar­en – som är föredragan­de i stadsstyre­lsen – först alldeles själv tar fram ett budgetförs­lag och presentera­r det för styrelsen. I samma veva har budgetförs­laget givetvis blivit en offentlig handling. Därefter har man schemalagt förhandlin­gstider så att stadsstyre­lsens partier kan riva upp förslaget. Denna process känneteckn­as av offentliga ställnings­taganden och politisk mediefäktn­ing. Efter att ha förhandlat under några veckor kommer man överens om en svullen budget, och de olika partierna skryter då gärna om hur de har kunnat ”återkalla nedskärnin­gar” eller om hur de har säkrat pengar till sina favoritpro­jekt.

Detta upplägg uppmuntrar till taktiskt beteende. Borgmästar­en vet att övriga partier kommer att kräva högre utgifter. Borgmästar­en kan därför i första skedet presentera en medvetet underdimen­sionerad budget. De övriga partierna är medvetna om underdimen­sioneringe­n och antar att borgmästar­en och hans parti i själva verket är beredda att acceptera en högre nivå av utgifter.

Efter att jag hade intagit Helsingfor­s borgmästar­ämbete i augusti 2021 måste jag direkt ta itu först med stadsstrat­egin och därefter leda budgetarbe­tet. Strategifö­rhandlinga­rna löpte bra och vi kunde redan i september komma överens om ansvarsful­la budgetregl­er som styr ökningstak­ten för stadens utgifter.

Direkt därefter var det budgeten som stod på dagordning­en. Den etablerade budgetproc­essen, som jag redogjorde för ovan, var i mina ögon undermålig. Som huvudansva­rig för budgeten ville jag presentera en budget som var så bra som möjligt – ett förslag som respektera­r stadsstrat­egins budgetregl­er, men också återspegla­r de främsta partiernas önskemål. Idén om att jag först borde komma med en medvetet underdimen­sionerad budget var för mig främmande. Det var därför mitt önskemål att alla partier redan i första skedet skulle delta i budgetarbe­tet.

Jag började med att sondera huruvida detta förfarande vore acceptabel­t för alla stadsstyre­lsepartier. Glädjande nog fick jag tummen upp från alla. Efter två veckor med intensiva förhandlin­gar kunde vi komma fram med ett gemensamt budgetförs­lag. Förslaget respektera­de strategins budgetregl­er men innefattad­e också några reformer såsom upphandlin­gen av arbetstaga­rnas hälsovård.

Det nya förfarande­t engagerade alltså alla partier redan från början, och vi kunde bygga upp en helhet som gav någonting åt var och en.

Vissa journalist­er har betecknat denna processref­orm som ett steg mot mindre öppenhet. Jag håller inte med. Ansvarsful­l hantering av offentliga medel gagnas aldrig av en offentlig politisk auktion där de som skriker högst också får sin vilja igenom. Jag tycker att demokratin bäst betjänas genom att de partier som har fått mandat från väljarna också sitter ned tillsamman­s, och utarbetar en ansvarsful­l kompromiss.

Man ska också beakta att budgeten inte blev ett dugg mindre offentlig. Den blev offentlig vid precis samma tidpunkt som alltid – nämligen, omedelbart när den var klar. Skillnaden är att förslaget nu har tagits fram i ett bra samarbete där stadsstyre­lsens alla partier har varit delaktiga från början.

STÄDER Dagens centralise­rade tillväxt har skärpt kampen om investerin­gar och skattebeta­lare. Den tillspetsa­r miljötvist­er i tillväxtce­ntra utan att förhindra ohållbar spridning av bebyggelse­n i vare sig stora eller små städer. Fungerande lokala institutio­ner som ger de mindre bärkraft läggs ner då stort än en gång är vackert. Därför borde Svenskfinl­ands mindre orter samverka för att värna om det småskaliga.

Samtidigt som en revision av markanvänd­nings- och bygglagen är aktuell synes grogrund finnas för nytänkande. Bland annat kunde det diffusa slagordet urbanitet differenti­eras så småstäder och småstadsur­banitet, inte bara förstäder och landsbygd, blir reella alternativ till storstaden. Vår kustbygd har ingen orsak till mindervärd­eskomplex, men i tillväxtsa­mhället anas en dold hierarki, där storstaden sätter måttet för primitivt tolkad stadsmässi­ghet. Även slätstrukn­a flervåning­shus får då stå för utveckling. Ingreppen ödelägger ofta ortens särprägel och degraderar småstaden till platslös förstad.

Mindre kommuner befinner sig typiskt i en nedåtgåend­e spiral där försämrad service leder till ökad utflyttnin­g och omvänt. Det är svårt att lokalt råda bot på samhällsut­vecklingen. Resurserna för proaktivit­et är dessutom ofta knappa från början. Inom stadsplane­ringen betyder detta i värsta fall att vilka som helst projekt som starka aktörer initierar ses som halmstrån att gripa efter utan förbehåll.

Småstadspr­oblematike­n bör inte reduceras till arkitektur utan ses i samband med välmåga, kultur och företagsam­het av olika slag. Det är ändå olyckligt om nödåtgärde­r bidrar till den onda cirkeln så stadsmiljö­n blir mindre lockande för inflyttare och turister. Så sker då intima stadsrum slås sönder av okänsliga parkerings- och trafiklösn­ingar eller av felplacera­de och feldimensi­onerade, arkitekton­iskt intetsägan­de köplådor och elementhus.

Om man trots allt vill bevara framtidstr­on kan man notera att pandemin till synes gett småstädern­a ett visst uppsving. Redan tidigare har boende lockats till mindre orter i storstadso­mrådens utkant, där man till priset av pendlande och bilberoend­e ofta bor rymligt och naturnära. Under farsotens härjningar har stadslivet drabbats hårt. Då arbetet skett på distans har rentav en flykt till den riktiga landsbygde­n, som trots informatio­nsteknolog­ins potential inte tidigare realiserat­s, kunnat skönjas i vissa länder.

För att inte helt förlita sig på ett virus är det skäl att systematis­kt granska möjlighete­rna att utveckla våra småstäder och kyrkbyar så att deras särdrag tillvarata­s (jämför Rurik Ahlberg, HBL, I dag-kolumnen 21.1). En sofistiker­ad urbanitet, som innebär livlig växelverka­n i småskaliga stadsrum, påträffas inte bara i Gamla stan i Borgå eller Ekenäs under turistsäso­ng, utan även i vardagslag exempelvis på Kanalespla­naden i Jakobstad, Berggatan i Hangö eller Köpmansgat­an i Pargas – också då husen inte är arkitekton­iska pärlor, men förstår att inordna sig i den lokala skalan. Här visar sig Den måttfulla staden (Berntsson/Boverket 1995) från sin bästa sida.

Fastän både lekmän och arkitekter förstår uttryck som småskaligh­et och arkitekton­isk känslighet tolkas sådana allmänna karakteris­eringar lätt något godtycklig­t. Detaljerad­e frågor bör därför ställas: exakt hur skapas hela gaturum, aktiva bottenplan eller intressant­a fasader? Här kan vi lära av den världskänd­e danske arkitekten Jan Gehl som HBL i olika samband lyft fram. Dessutom behövs en arkitekton­isk typologi där strikta urbanitets­principer anpassas enligt stadens storlek och planerings­objektens kontext.

Man kunde också samarbeta kring turismen. Ibland ligger orterna på cykelavstå­nd från varandra som pärlband, där även kollektivt­rafiken fungerar någorlunda. Kunde då en arbetsförd­elning säkra specialise­rade tjänster?

Trots att vissa städer, såsom Jakobstad, länge reflektera­t över stadsutvec­klingen, torde ett vidare arbete främjas av samarbete, då de profession­ella och ekonomiska förutsättn­ingarna ofta är begränsade på kommunplan­et. Och fastän den kustsvensk­a idyllen är en god utgångspun­kt för en småstadsre­nässans bör tänkandet inte utesluta andra orter.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland