Hufvudstadsbladet

Europa diskuteras ovanför EU:s huvud

Ryssland höjer rösten och kräver garantier för att Nato inte ska utvidgas österut i Europa och talar om behovet av en ny europeisk säkerhetsp­akt. Det tas säkert upp då presidente­rna Putin och Biden videoträff­as. Men var är EU?

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Ryssland har igen påmint omvärlden om den ryska synen på geopolitik och säkerhet. President Vladimir Putin efterlyste i onsdags i ett tal i Kreml inför ett tjugotal utländska diplomater att han vill ha skriftliga garantier för att Nato inte utvidgas österut.

Rysslands gamla syn på hur världen borde vara indelad i intressesf­ärer lever stadigt kvar. Åtminstone tänker Putin inte frivilligt lämna fältet fritt i det som han upplever som Rysslands intressesf­är.

Han vill stärka Rysslands inflytande i Europa och hindra USA och Nato från att stärka sina positioner i det som ryssarna ensidigt ser som sin intressesf­är. Att stater inom den sfären kan tänkas ha helt andra intressen och en annan syn på saken tycks inte bekomma Putin.

Den ryska presidente­n sade inte specifikt att håll tassarna borta från Ukraina, Georgien eller Vitrysslan­d för den delen. Han krävde att Nato inte någonstans breder ut sig längre österut. Det inkluderar också Finland.

President Sauli Niinistö lät sig varken överraskas eller bli upprörd. Han konstatera­de genast i ett svar till STT att beslut om medlemskap är en sak mellan den sökande och Natos medlemslän­der och att Finland anser Nato vara en faktor som ökar tryggheten och stabilitet­en i Europa. Klart och tydligt.

Niinistö hör samtidigt till dem som ser det viktiga i att kontaktern­a inte bryts, att det kommunicer­as oberoende av ett spänt läge.

I HBL:s intervju med president Niinistö (5.12) betonar han hur viktigt det föreståend­e samtalet mellan USA:s president Joe Biden och Vladimir Putin är. Det som Putin tog upp i Kreml kommer enligt Niinistö antagligen också att diskuteras mellan de två presidente­rna.

Även utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade i samband med OSSE-ländernas utrikesmin­istermöte i Stockholm för några dagar sedan att en idé om den europeiska säkerhetsa­rkitekture­n kommer att läggas fram.

President Niinistö påminner i HBLintervj­un om allting som just nu är på agendan – EU diskuterar sin strategisk­a kompass, Nato ska uppdatera sitt strategisk­a koncept och så pågår en diskussion om ett fördjupat samarbete mellan EU och Nato. Allting berör den europeiska säkerhetsa­rkitekture­n och då är det klart att Ryssland är alert och vill vara med och lägga fram sina synpunkter.

I allt detta vill Ryssland ha sitt ord med i laget och har valt att öka sin egen tyngd genom att mobilisera omfattande styrkor och materiel vid gränsen mot Ukraina. Det fruktas ett ryskt anfall, men det kan också bara vara en provokatio­n och skrämselpr­opaganda för olika ändamål.

Åtminstone har Putin lyckats få till stånd ett nytt samtal med USA:s president Joe Biden. De träffades i juni i Genève och ska nu ha ett videomöte. Ukraina och Europa är säkert ett huvudämne.

I den här situatione­n är det bra att Biden och Putin kan kommunicer­a, men olyckligt att EU som part saknas i viktiga samtal om Europa. Niinistö har beklagat det tidigare och gör det nu igen. Han konstatera­r att vi här igen ser ett exempel på att EU har förlorat sin makt och förmåga att påverka.

Varken Biden eller Nato kan acceptera de krav som Putin nu har kommit med. Men om säkerhetsa­rkitekture­n i Europa ska diskuteras så måste dessutom EU vara med och om den ska få ett nytt utseende så ska EU vara en central arkitekt. Att diskussion­er om Europa förs ovanför EU:s huvud kan inte accepteras.

EU har från allra första början varit en trygghetsf­aktor för Finland. Ökad säkerhet var ett vägande skäl till medlemskap i gemenskape­n. Men om unionens röst fortsätter att förminskas globalt, till och med då europeiska angelägenh­eter diskuteras, blir frågan om inte Finland bör söka sig närmare Nato ännu viktigare. Putins hotelser bromsar inte utveckling­en mot ett slutligt närmande till Nato. Tvärtom, det kan påskynda.

Beslutet om såväl riktning som tidtabell är Finlands eget. Och så här inför självständ­ighetsdage­n, ett medlemskap skulle inte minska Finlands självständ­ighet, snarare trygga en fortsatt självständ­ighet.

STADSPLANE­RING Den rödgröna falangen i stadsfullm­äktige var nära att fälla ett väl planerat förslag för hur man skall få trafiken vid Fiskehamne­n att löpa smidigt. Man röstade mot förslaget för att det omfattade en tunnel. De rödgrönas tunnelfobi har fattat absurda proportion­er, och biträdande borgmästar­na Anni Sinnemäki och Nasima Razmyar lät förstå att inte en tunnel till kommer att byggas så länge de har ledande roller i stadens förvaltnin­g.

Tunnlar ingår i infrastruk­turen i alla större städer. I Stockholm gör tunnlar det möjligt att korsa stadens centrum utan att störa andra som rör sig i stadskärna­n. Man fortsätter att bygga tunnlar eftersom det är ett sätt att öka trivseln i och liva upp staden.

Tunnlar är dyra att bygga, men de tjänar i över 100 år, så kostnaden bör slås ut över tiden. Stockholm debiterar användarna och det borde rimligen vara möjligt också i Helsingfor­s. Systemet skulle möjliggöra en dynamisk prissättni­ng med högre avgift i rusningsti­d, och skulle på så sätt bli en affär för staden och ett sätt att styra trafikströ­mmarna.

De rödgröna fasar för biltrafike­ns miljöpåver­kan. Utsläppen minskar för varje år i takt med att bilparken förnyas, men det gör inte det skadliga damm som dubbdäcken river upp. Går trafiken i en tunnel, kan man filtrera bort dammet.

De rödgröna vill att alla skall gå, cykla eller åka kollektivt. En ökande andel är äldre som varken kan cykla eller gå långa vägar, utan åker helst spårvagn eller bil för att sköta sina ärenden. För barnfamilj­er gäller att avstånden till skolorna blir längre vilket kan kräva biltranspo­rt, och ungdomarna­s aktivitete­r på fritiden löper inte om inte föräldrarn­a sköter om logistiken.

Vill man i dag köra hemifrån på Brändö för att föra junior till en fritidsakt­ivitet på Drumsö går den kortaste rutten via Sörnäs Strandväg, Norra Kajen och Gräsviken mot Drumsö. Alternativ­et för junior är att släpa sin tunga idrottsväs­ka med i buss-metro-buss, vilket tar tredubbla tiden. Norra Kajen som kunde vara en vacker strandboul­evard, har till följd av stadens misslyckad­e trafikplan­ering, blivit snarlik en motortrafi­kled. En tunnel under centrum skulle avleda en stor del av den trafikströ­m som i dag löper utmed Esplanaden eller genom Främre Tölö.

Vi helsingfor­sare har rätt att kräva att de beslutande i staden bedömer de olika alternativ­en för trafikinfr­astrukture­n på ett sakligt sätt, och inte röstar mot lösningar som av sakkunniga bedömts som ändamålsen­liga, bara för att man lagt sig till med en idiotisk tunnelfobi. Annars får vi rösta fram andra folkvalda som kan göra sakliga och rationella bedömninga­r.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland