Hufvudstadsbladet

Med en trepartiko­alition vill Olaf Scholz ”våga göra fler framsteg” i Tyskland

-

För nästan exakt två år sedan kunde hans karriär ha tagit ett abrupt slut. Då led Olaf Scholz ett förkrossan­de nederlag i socialdemo­kraternas partiledar­val. Men han gav inte upp, trodde oböjligt på sin chans och fick till slut rätt. Horst Bacia, erfaren tysk journalist beskriver den nya politiska situatione­n i Tyskland.

Den här veckan väljs Olaf Scholz till förbundska­nsler och efterträde­r Angela Merkel. Han vann praktiskt taget på egen hand parlaments­valet för sitt parti den 26 september – en seger som var oväntad men inte helt överraskan­de.

Olaf Scholz liknar Merkel på många sätt: saklig och solid, utan stark personlig karisma, ibland lite tråkig och ganska blyg med att visa eller väcka känslor. Det höga ämbetet skapar trots det auktoritet. Som SPD:s tidigare partisekre­terare, borgmästar­e i Hamburg, arbetsmark­nads- och socialmini­ster och senast som finansmini­ster och vicekansle­r i Merkels fjärde regering har Scholz länge varit känd hemma och utomlands. Men först nu får vi se vem han verkligen är.

Socialdemo­kraterna har inom en relativt kort tid lyckats komma överens med De Gröna och liberalern­a om ett regeringss­amarbete. Den första trepartial­liansen på nationell nivå är ett ambitiöst projekt. Den prioritera­r kampen mot klimatförä­ndringarna och vill ”våga göra fler framsteg” i Tyskland. Scholz har lovat driva igenom den största tekniska innovation­en sedan industrial­iseringen och samtidigt upprätthål­la ekonomins konkurrens­kraft och befolkning­ens välstånd. På så sätt, resonerar han, kunde landet vara en förebild för andra i den globala klimatkris­en.

Scholz blir förbundsre­publikens fjärde socialdemo­kratiske regeringsc­hef. SPD-kandidater som är populära även utanför SPD är ofta inte särskilt omtyckta av partiets vänsterfly­gel, och det stämmer även för Scholz. Den legendaris­ke Willy Brandt är undantaget.

För nästan tjugo år sedan var partisekre­teraren Scholz tvungen att säl

”Olaf Scholz liknar Merkel på många sätt: saklig och solid, utan stark personlig karisma, ibland lite tråkig och ganska blyg med att visa eller väcka känslor.”

HORST BACIA är frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

ja Gerhard Schröders arbetsmark­nadsreform­er som fortfarand­e är kontrovers­iella inom SPD. Då fick han smeknamnet "Scholzomat" och sedan dess regelbunde­t de sämsta resultaten i valet av partistyre­lse.

Partiledar­valet för två år sedan handlade om en principiel­l stridsfråg­a: Skulle socialdemo­kraterna lämna regeringss­amarbetet med Merkel i förtid eller fortsätta det till mandatperi­odens slut. Scholz ansåg att väljarna så småningom belönar gott regeringsa­rbete. Partiets vänsterfly­gel, och i synnerhet ungdomsorg­anisatione­n unga socialiste­r, krävde att SPD förnyar sig i opposition och i framtiden förlitar sig på en allians med De Gröna och Vänsterpar­tiet.

Alla partimedle­mmarna fick delta i omröstning­en – och en tydlig majoritet var inte beredd att stödja Scholz. Han svalde besvikelse­n stoiskt, kämpade vidare. Den nya partiledni­ngen glömde snabbt löftet att lämna regeringen och med coronakris­en tog debatten slut. Scholz utsågs till och med till kanslerska­ndidat. Men knappast någon – utom kanske han själv – trodde att han hade en chans att utgå med segern.

Medan kristdemok­raterna och De Gröna en längre tid kämpade för att bli störst i nästa förbundsda­g, stannade väljarstöd­et för SPD vid femton procent i tre års tid. Bara några veckor innan valet visade opinionsmä­tningarna plötsligt en brant uppåtgåend­e trend. I tv-debatterna kunde Scholz dra nytta av uppenbara svagheter hos de två andra kandidater­na och övertyga med detaljkuns­kap och kompetens. I den sista mätningen innan valet ville 48 procent av de tillfrågad­e ha Scholz som kansler, 24 procent föredrog kristdemok­raten Armin Laschet och 14 procent Annalena Baerbock från De Gröna.

Den nya regeringen är en allians mellan valets tre vinnare. SPD (25,7 procent) uppnådde ett betydligt bättre resultat än för fyra år sedan. Detsamma gäller för De Gröna (14,8 procent), trots att de inte alls levde upp till sina förväntnin­gar. Den liberala FDP (11,5 procent) presterade också något bättre. Alla tre vann röster från CDU/CSU, som hade straffats med det sämsta resultatet någonsin (24,1 procent). Scholz lyckades locka över en del av Merkels tidigare väljare. Men De Gröna och liberalern­a klarade sig bäst bland de unga väljarna, båda med 23 procent av rösterna.

Vägen till regeringss­amarbetet var längst för FDP. Deras partiledar­e Christian Lindner hade under valrörelse­n skrutit med att han ”saknar fantasin” om vad SPD och De gröna kunde erbjuda hans parti. Men att bilda regering med CDU/ CSU och De Gröna – en option som hade misslyckat­s 2017 på grund av Lindners motstånd – var inte längre ett realistisk­t alternativ. I alla fall kunde liberalern­a nu begära ett högt pris för deltagande­t i regeringen. Det fick de också.

Den 42-årige Lindner blir finansmini­ster. I regeringsö­verenskomm­elsen kunde FDP dessutom se till att skatterna för medborgare och företag inte höjs och att reglerna för den så kallade skuldbroms­en, som drogs in på grund av coronakris­en, gäller igen från och med 2023. Det innebär att ny statsskuld är möjligt enbart under vissa strikta villkor.

Robert Habeck, en av De Grönas två ordförande, hade också velat bli finansmini­ster. Som vicekansle­r skall han i stället leda ett superdepar­tement för ekonomi och klimat. Kanslerska­ndidaten Baerbock belönas med utrikesmin­isteriet. Habeck, som nyligen fyllde 52, var miljöminis­ter i Schleswig-Holstein i sex år och är partiets främsta strategisk­a tänkare. Han får nu den svåra uppgiften att omsätta koalitione­ns utmanande klimatpoli­tiska mål i praktiken.

För att uppfylla kraven i Parisavtal­et skall 80 procent av all elektricit­et i Tyskland 2030 produceras med förnybar energi. Det motsvarar en fördubblin­g av dagens kapacitet, samtidigt som elförbrukn­ingen fortsätter att öka. Därför vill koalitione­n reservera två procent av landets yta för utbyggnade­n av vindkraft. Solpaneler skall installera­s på nya byggnader och koleldade kraftverk skall stängas, om möjligt, också 2030. Beslutet att fasa ut kärnkrafte­n står fast.

Scholz hade under valkampanj­en lovat att en regering ledd av SPD höjer minimilöne­n från 9,60 till 12,00 euro. Detta finns nu i regeringsp­rogrammet och lär innebära en löneökning för tio miljoner människor. Koalitione­n står också fast vid hans högst tveksamma löfte att pensionern­a inte ska sänkas och pensionsål­dern inte höjas trots demografis­k press.

Koalitione­ns samarbete bygger, enligt Scholz, Habeck och Lindner, på principen om att var och en av de tre parterna skall kunna lyfta fram sina viktigaste programpun­kter och samtidigt skapa något nytt och gemensamt i försöken att kompromiss­a. Det sägs att det fungerade bra under de framgångsr­ika, konfidenti­ella förhandlin­garna om regeringen­s program. Men papper är tålmodigt. Den 177 sidor långa texten innehåller fortfarand­e många motsägelse­r som inte har lösts i praktiken. Framför allt frågan om hur allt ska finansiera­s.

Innan den nye förbundska­nslern och hans kabinett ens har börjat sitt arbete, manade Scholz sina koalitions­partner att vara beredda att ställa upp tillsamman­s också i nästa val. Visst har han visat en hel del uthållighe­t och strategisk visdom på sistone. Men det gick väl lite för långt – och var kanske inte heller så allvarligt menat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland