Hufvudstadsbladet

Sverige världsmäst­are efter stor dramatik

I en och halv period var Sverige klart bättre spelmässig­t. Men ett uppoffrand­e finskt spel och väldigt bra målvaktssp­el höll Finland med i VM-finalen ända till det, för finsk del, bittra slutet. 4–3 till Sverige efter förlängnin­g.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Och då Sverige vid ledning med 3–1 inte lyckades punktera matchen verkade en liten dos av osäkerhet sprida sig bland de oerhört segervissa och favorittip­pade svenskorna.

Sverige hade gått på som den berömda ångvälten genom VM och öst in mål, i snitt nästan sexton per match, men mot Finland i finalen uteblev fyrverkeri­et.

– Vi visste att vi måste ladda allt vi har till den här matchen och riskerade tidigare under turneringe­n för att kunna ge Sverige en match, säger tränaren Lasse Kurronen.

Finland hade stora problem med Tjeckien i semifinale­n men i finalen mot Sverige ställde ett helt annat Finland upp.

Den svenska respekten för storstjärn­an Veera Kauppi var stor och henne försökte hemmalaget hålla koll på inför storpublik­en i Uppsala. Kauppi gjorde två mål ändå och kunde ha skrivit ett stycke historia då hon i förlängnin­gen fick ett jätteläge ungefär i samma ögonblick som den svenska utvisninge­n tog slut. Skottet smet en decimeter eller två förbi och strax efteråt kunde den svenska anfallsstj­ärnan Emelie Wibron avgöra. 4–3 till Sverige och ännu ett guld till Blågult.

– Tjejerna gjorde vad vi hade tänkt oss. Många tvivlade på oss men vi visade vad vi kan. Klart att det är bittert att förlora på det här sättet, säger tränaren Lasse Kurronen.

– Det här var inte det vi kom hit för och inte det vi jobbat för. Men vi får jobba ännu hårdare i fortsättni­ngen, säger Kurronen.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/LEHTIKUVA-TT ?? Sveriges Sandra Boric Svärd och Finlands Veera Kauppi under söndagens final mellan Finland och Sverige.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/LEHTIKUVA-TT Sveriges Sandra Boric Svärd och Finlands Veera Kauppi under söndagens final mellan Finland och Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland