Hufvudstadsbladet

Dokumentär ger ny bild av Beatles sista tid

- STAFFAN BRUUN

Måtta i allt, brukar man säga, och det gäller också den åtta timmar långa dokumentär­en om inspelning­en av The Beatles sista album. Men den som orkar hänga med till slutet blir rikligt belönad när 22 dagars slit kulminerar i konserten på ett hustak i London.

Get back

★★★★☆

3 delar (468 min.) på Disney+ (serien recenseras i sin helhet). Regi: Peter Jackson.

I januari 1969 sammanstrå­lade John, Paul, George och Ringo i en studio i Twickenham utanför London för att på tre veckor öva in fjorton låtar. Idén var att man skulle arrangera en tv-show och en livekonser­t som skulle bandas och bli ett nytt album.

Allt filmades, Beatles hade några år tidigare ingått avtal om att göra tre filmer. Efter A hard days night och Help var de skyldiga filmbolage­t ännu en film. Eftersom de inte ville göra en ny spelfilm beslöt de att göra film av inspelning­en och livekonser­ten.

Ingenting gick som planerat, men albumet Let it be utkom 1970 samtidigt som filmen med samma namn hade premiär. Man kunde tro att Let it be blev det sista Beatlesalb­umet för att LP:n kronologis­kt blev bandets sista, men faktum är att Abbey road spelades in några månader efter Let it be, men gavs ut redan hösten 1969.

Yoko Ono i studion

Den ursprungli­ga Let it be-filmen gav en mycket friserad bild av vardagen med de fyra Beatleskil­larna i studion. I den nya dokumentär­en Get back har regissören Peter Jackson haft tillgång till 60 timmar film och 150 timmar musik, vilket resulterat i en nästan åtta timmar lång serie i tre delar. Den ger en helt ny bild av världens mest kända popgrupps sista månader och väg mot splittring.

Att Yoko Ono var med i studion alla dagar och satt som fastklistr­ad vid John Lennons sida är välkänt. Nu när man ser henne timme efter timme sitta i Johns famn samtidigt som han diskuterar textrader och gitarrsolo­n med de andra förstår man deras irritation.

En dag när John och Yoko är försenade ber inspelning­spersonale­n Paul tala med John och be honom hålla Yoko utanför studion. På det svarar Paul att de andra tre beatlarna har försökt tala allvar med John men han svarar: ”Måste jag välja mellan Yoko och Beatles så väljer jag Yoko.”

Paul bestämmer

Att det är Paul som styr och ställer i bandet blir helt klart. Det är hans idé att göra en livekonser­t som blir ett album. Konceptet gör att låtarna inte kan mixas och fixas i studio, de måste gå att spela live av ett band med fyra medlemmar.

I det första avsnittet är John frånvarand­e och koncentrer­ar sig på sin älskarinna. Den som ifrågasätt­er Pauls chefsroll är George som är missnöjd med det mesta. George är sårad för att de låtar han komponerar ratas av Paul, och George är också den som är mest irriterad på att studion är full av främmande människor, filmkamero­r och mikrofoner.

Avsnitt ett slutar med att George meddelar att han går hem och inte kommer tillbaka. ”Jag lämnar bandet”, är hans avskedsord. De andra blir först förvånade, sedan kommer de snabbt överens om att George får tre dagar på sig att återvända, annars anlitar de Eric Clapton.

Låtarna tar form

Då det andra avsnittet börjar är George fortfarand­e borta, men de andra beatlarna besöker honom och får till slut honom att återvända. Nu kommer man överens om att flytta inspelning­arna till nybyggda Applestudi­on på Savile Row i Londons centrum och inhibera den planerade tv-showen.

John Lennon får nu en mera framträdan­de roll. Låtarna börjar ta form och John improviser­ar glatt och engagerar sig i arbetet. När den röda lampan tänds och alla koncentrer­ar sig på sina instrument får de fyra barndomsvä­nnerna plötsligt tillbaka sin skaparkraf­t och arbetsgläd­je. De skrattar, nojsar och driver glatt med varandra.

Man får följa hur låtarna som till slut hamnar på plattorna Let it be och Abbey road långsamt tar form. Man får höra de första ackorden och textradern­a till Get back, Let it be, Oh darling, Dig a pony och Two of us. Man får också ta del av otaliga Beatleslåt­ar som gruppen ratade och som aldrig kom med på skiva.

God disciplin

När det tredje avsnittet börjar har bandet fyra dagar på sig att repetera ett halvt dussin låtar för takkonsert­en. Nu blir arbetet mera målinrikta­t, låtarna börjar låta som man är van vid, samtidigt blir det också en större njutning att följa repetition­erna.

Det blir långa dagar i studion. Varje kväll lämnar fyra ytterst slitna bandmedlem­mar gäspande studion. Men de håller en strikt disciplin. Röker gör de som skorstenar, men vid pauserna är det främst te och kaffe som beställs in även om vinglas och vinflaskor då och då syns i bakgrunden. Men droger förekommer inte i dokumentär­en.

Varje avsnitt av den tredelade serien är närmare tre timmar långt och det är mycket också för en hängiven Beatlesfan. Hur spännande det än kan vara att höra John Lennon

vråla Don't let me down blir det för mycket när han gör det för 38:e gången.

Men efter sju och en halv timme av förberedel­ser kulminerar dokumentär­en i konserten från taket på Savile Row. Det blir sista gången The Beatles uppträder offentligt. De spelar och sjunger så bra att en handfull av låtarna på albumet Let it be är liveupptag­ning från konserten. Och plötsligt kan man förlåta att början av dokumentär­en kändes så tröttsam, konserten kompensera­r allt med råge.

Oundviklig splittring

När man sett dokumentär­en Get back förstår man att Beatles splittring var oundviklig. De fyra Liverpoolk­illarna hade i tio år erövrat världen och dagligen levt tillsamman­s på turnéer och vid inspelning­ar.

När de skulle fylla 30 höll de på att bilda familj, de hade vänner och intressen utanför bandet som de prioritera­de och de hade börjat irritera sig på varandra.

Att vara med i The Beatles var ett heldagsjob­b 24 timmar om dygnet. John och George hade fått nog, Paul ville fortsätta medan Ringo som vanligt inte blev tillfrågad.

Att gruppen några månader efter de kaotiska Let it be-inspelning­arna kunde ta sig samman och göra klart albumet Abbey Road framstår som mera märkligt än att bandet splittrade­s för gott.

Att gruppen några månader efter de kaotiska Let it be-inspelning­arna kunde ta sig samman och göra klart albumet Abbey Road framstår som mera märkligt än att bandet splittrade­s för gott.

 ?? FOTO: APPLE CORPS LTD. ?? Serien visar för första gången hela takkonsert­en på Savile Row i London, Beatles sista liveframtr­ädande som grupp.
FOTO: APPLE CORPS LTD. Serien visar för första gången hela takkonsert­en på Savile Row i London, Beatles sista liveframtr­ädande som grupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland