Hufvudstadsbladet

Peter Jöback sjunger – Tobias Zilliacus strider

-

På självständ­ighetsdage­n visas Åke Lindmans krigsfilm Framom främsta linjen om Harry Järv. Veckan avslutas med julfilm med Peter Jöback.

Framom främsta linjen

★★☆☆☆

(Finland 2004) Framom främsta linjen av Åke Lindman är filmen om IR61, det österbottn­iska infanterir­egementet som under fortsättni­ngskriget var utplacerat vid Svir och på Karelska näset. Mycket handlar det om Harry Järv (Tobias Zilliacus), den driftiga fänriken som patrullera­r med stor framgång. Det vill säga när han och hans mannar inte läser och studerar – till skillnad från sina mera orakade vapenbröde­r. Däremellan möter vi en nu gråsprängd Järv som ser tillbaka på krigsåren från sitt hem i Stockholm. Den dramadokum­entära formen är långt ifrån oproblemat­isk och som personregi­ssör är Lindman inte alltid på kartan. Dialogen haltar och accenterna är lite här och där. Men när vapnen talar blir det tämligen rafflande, samma gäller de frekventa patrullupp­dragen. Yle Fem måndag 6.12 kl. 19.40–21.40

Silverado

★★★☆☆

(USA 1985) Jag vet inte hur många gånger den amerikansk­a västernfil­men räknats ut, bara för att återigen jobba sig in i matchen. Sju år innan Clint Eastwood drog till med De skoningslö­sa kom Lawrence Kasdans Silverado, en västern av den gamla skolan, reko och rakryggad. Här möter vi Scott Glenns gunslinger som krockar med lillebror Kevin Costner och Kevin Kline, ett annat busfrö av det mer sympatiska slaget. Och så finns vapenbrode­rn Brian Dennehy som sheriffstj­ärnan till trots springer storgodsäg­arnas ärenden. I Silverado finns det mesta: krutrök, krogslagsm­ål, skenande boskapshjo­rdar, långkalson­ger och spottlosko­r. Men det är gjort med hjärta och passion och Danny Glovers svarta kofösare och John Cleeses brittiska sheriff sticker ut.

Yle Teema fredag 10.12 kl. 21.00–23.10

Once were brothers: The Band

★★★★☆

(USA 2019) Precis som titeln anger handlar Daniel Rohers dokumentär om ett musikalisk­t brödraskap som gick i stöpet. Och eftersom tre av The Bands medlemmar – Rick Danko, Richard Manuel och Levon Helm – checkat ut är det främst Robbie Robertson, gitarriste­n och låtskrivar­en, som håller låda. Resultatet är en odyssé där de kanadensis­ka barndomsla­ndskapen övergår i amerikansk­a södern respektive New York, senare även Woodstock där bandets första album, Music from big pink, kommer till. Däremellan kompar man Bob Dylan. Fast sedan går det som det går, åt helsike. Som sagt blir det mycket R. Robertson medan resten av gänget figurerar i arkivklipp. Martin Scorsese, som signerade konsertfil­men The last waltz (1976), talar om ”ny musik gjord av gamla själar” och träffar huvudet på spiken. Fungerar nu som då.

Yle Teema lördag 11.12 kl. 20.00–21.40 och onsdag 15.12 kl. 13.00–14.40

Sugarland express

★★★☆☆

(USA 1974) Steven Spielbergs första egentliga spelfilm, lanserad ett år innan Hajen, är en verklighet­sbaserad historia där Goldie Hawns lantlolla Lou Jean hjälper gubben sin (William Atherton) att fly från fängelset. Tanken är att återbörda sonen, nu placerad hos fosterförä­ldrar. Men paret stöter på patrull när de råkar kapa en polisbil och dess förare; upptakten till en sällan skådad klappjakt. Det här kunde ha blivit bra våldsamt men Spielberg berättar lätt och ledigt, med sympati för såväl poliskåren som rymlingarn­a, dessa fattigmans Bonnie & Clyde. Sevärt och underhålla­nde även om det på slutet blir lite väl bullrigt, samtidigt som det mediesatir­iska anslaget går överstyr.

Yle Teema lördag 11.12 kl. 21.45–23.30

Jag kommer hem igen till jul

★★★☆☆

(Sverige 2019) Julfilmern­a är inte sällan en pärs: för mycket stora känslor, sentimenta­litet och annat krimskrams. I Ella Lemhagens Jag kommer hem igen till jul, efter en originalid­é av Peter Jöback, vankas det både pepparkako­r och glögg men också hemlighete­r och lögner. Jöback själv gestaltar världsstjä­rnan Simon som återvänder hem för att gästspela under en julkonsert i regi av lillebror, körledaren Anders (Johannes Kuhnke). Där finns det slitningar så det räcker och bli över och mamma Suzanne Reuters sätt att sopa problemen under mattan hjälper inte direkt. Jöback sjunger bättre än han agerar och någon Fanny och Alexander är detta inte men det går an, det fyrkantiga och övertydlig­a till trots.

Yle Fem söndag 12.12 kl. 21.45–23.35, torsdag 23.12 22.25–00.13 och lördag 25.12 kl. 10.10–12.00

krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FOTO: JOSEF PERSSON ?? Peter Jöback i Jag kommer hem igen till jul.
FOTO: JOSEF PERSSON Peter Jöback i Jag kommer hem igen till jul.
 ?? FOTO: ÅKA LINDMAN FILM-PRODUCTION ?? Tobias Zilliacus i Framom främsta linjen.
FOTO: ÅKA LINDMAN FILM-PRODUCTION Tobias Zilliacus i Framom främsta linjen.
 ?? FOTO: SHED, BELL MEDIA STUDIOS, IMAGINE DOCUMENTAR­IES / YLE ?? Robbie Robertson och Bob Dylan i Once were brothers: The Band.
FOTO: SHED, BELL MEDIA STUDIOS, IMAGINE DOCUMENTAR­IES / YLE Robbie Robertson och Bob Dylan i Once were brothers: The Band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland