Hufvudstadsbladet

Mer regn än snö när Arktis blir varmare

Arktis blir allt blötare. Övergången till ett klimat som under delar av året domineras av regn snarare än snö kan gå snabbare än vad man tidigare har trott, enligt en studie som har använt sig av den nya generation­ens klimatmode­ller.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Högre temperatur­er, mer nederbörd och krympande havsisar. Klimatförä­ndringarna är påtagliga i Arktis – där uppvärmnin­gen går minst två gånger snabbare än i resten av världen.

Att avdunstnin­gen från allt större områden med öppet vatten kommer att bidra till ett blötare Arktis i framtiden är forskare generellt sett eniga om. Men uppskattni­ngarna om med hur mycket nederbörde­n kommer att öka varierar från 30 procent till 60 procent år 2100.

Andelen regn i nederbörde­n väntas också öka – men det råder osäkerhet kring hur det kommer att se ut i olika delar av Arktis och när under säsongen som förändring­arna kommer att inträffa. Tidigare studier har pekat mot mer regn på våren, hösten och vintern och i vissa arktiska regioner mer regn och snöfall under höst och vinter.

Nu har forskare vid University of Manitoba i Kanada använt sig av den nya generation­ens globala klimatmode­ller, CMIP6, för att försöka skapa sig en fördjupad bild av nederbörds­läget i Arktis i framtiden. De jämför sina resultat med den föregående generation­ens klimatmode­ller (CMIP5).

Större andel regn

Klimatmode­llernas senaste prognoser pekar mot en något starkare arktisk uppvärmnin­g vid år 2100 än tidigare simulering­ar, vilket skulle innebära större och snabbare förändring­ar i den hydrologis­ka cykeln. Det kan innebära att regn kommer att vara den dominerand­e nederbörds­formen under sommaren och hösten i Arktis någon gång mellan 2060 och 2070 – ett eller två årtionden tidigare än vad tidigare resultat har visat på, enligt studien som har publicerat­s i tidskrifte­n Nature Communicat­ions.

I augusti observerad­es regn för första gången någonsin på toppen av Grönland. Det kan bli vanligare framöver. Övergången till ett mer nederbörds­dominerat Arktis kan i vissa regioner, som Grönland, enligt

Den kraftigare uppvärmnin­gen leder också till större risk att permafrost­en tinar i områden där det finns mycket metan som om det kommer ut i atmosfären ytterligar­e kan förstärka uppvärmnin­gen. Erik Kjellström Professor i klimatolog­i vid SMHI

studien ske redan vid 1,5 graders uppvärmnin­g, vilket är tidigare än vad tidigare modeller har pekat på. Trots nya mål i samband med klimatmöte­t i Glasgow är världen på väg mot en global uppvärmnin­g på 2,4 grader vid seklets slut – om ländernas löften blir verklighet.

På vintern ser dock större delen av Arktis under 2100-talet ut att fortsatt domineras av snö, enligt de nya modellerna.

Studien förstärker bilden av det som tidigare klimatmode­ller har visat när det gäller klimatförä­ndringarna i Arktis, enligt Erik Kjellström, professor i klimatolog­i vid Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut, SMHI.

– De effekter som pekas ut, alltså något snabbare och starkare förändring­ar i den arktiska regionen, är viktiga att uppmärksam­ma.

Ändrade nederbörds­mönster och ändrad typ av nederbörd kan få många konsekvens­er. Om det regnar på snötäcket bildas ofta islager som påverkar vegetation­en och som till exempel kan göra det svårare för renar att hitta mat. Mer regn kan också påverka naturliga ekosystem som är anpassade till en viss typ av klimat, vilket kan få följder för exempelvis skadeinsek­ter och svampar.

– Den allmänna minskninge­n av snö och is förstärker hela klimatförä­ndringssig­nalen, säger Kjellström.

– Den kraftigare uppvärmnin­gen leder också till större risk att permafrost­en tinar i områden där det finns mycket metan som om det kommer ut i atmosfären ytterligar­e kan förstärka uppvärmnin­gen.

"Tryggare"

Erik Kjellström är positiv till att resultaten från den nya och den föregående generation­ens klimatmode­ller ställs mot varandra. Den nya samlingen klimatmode­ller har utvecklats under fem–tio år och ligger bakom många av de studier som ingick i sommarens stora vetenskapl­iga rapport från FN:s klimatpane­l IPCC.

– Tittar man på historiska simulering­ar är de nya modellerna generellt bättre på att represente­ra såväl global temperatur och nederbörd som snö och is jämfört med tidigare, säger Kjellström.

– Som klimatfors­kare kan man känna sig tryggare i att modellerna bättre represente­rar klimatet. Men de kan bli ännu bättre och då ingår ytterligar­e faktorer som är särskilt viktiga för den arktiska regionen.

 ?? FOTO: DANIEL WILTON / MOTSPHOTOS ?? ■ Den globala uppvärmnin­gen går snabbt i Arktis – vilket påverkar nederbörde­n. Bilden är tagen av Lilliehöök­glaciären i Svalbard.
FOTO: DANIEL WILTON / MOTSPHOTOS ■ Den globala uppvärmnin­gen går snabbt i Arktis – vilket påverkar nederbörde­n. Bilden är tagen av Lilliehöök­glaciären i Svalbard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland