Hufvudstadsbladet

Effekter jämfört med regeringen­s budget

-

SANNFINLÄN­DARNA

I riksdagens simulation ingår främst skattesänk­ningarna jämfört med regeringen­s förslag. Inverkan på antalet låginkomst­tagare är försumbar i den kalkylen. På grund av skattesänk­ningarna syns ett plus i så gott som alla samhällsgr­upper. Effekten på sysselsätt­ningen är beräknad främst på skatteförs­lagen och ger 3 900 fler jobb än regeringen­s förslag.

SAMLINGSPA­RTIET

Riksdagens informatio­nstjänst kalkylerar att förändring­arna i skatter, stöd och dagisavgif­ter skulle ge 38000 fler jobb än regeringen­s förslag. Partiet självt anger att alla åtgärder, även de som inte är med i kalkyler, skulle ge över 100000 jobb. Enligt riksdagens simulation ökar Samlingspa­rtiets stödpoliti­k antalet låginkomst­tagare med

omkring 0,9 procent, 50000 personer. I den lägsta inkomsttio­ndelen väntas 64 procent förlora på förändring­arna, I den högsta tiondelen förlorar 2 procent, baserat på de förslag som tagits med i simulation­en. Studerande och långtidsar­betslösa förlorar, företagare vinner.

Riksdagens informatio­nstjänst har beräknat effekterna av vissa förslag, men inte av hela skuggbudge­ten. I inkomstför­delningska­lkylen ingår höjning av barnbidrag­en, skyddsdele­n i arbetslösh­etspengen, högre självrisk för bostadstil­lägg, skattefrit­t anhörigvår­dsstöd, halverat fackavdrag samt socker- och bränsleska­tter. Dessa åtgärder ger 9 000 fler personer under gränsen för låg inkomst. I den lägsta inkomsttio­ndelen förlorar 34 procent på förslagen, i den högsta inkomsttio­ndelen 61 procent. Pensionäre­r och företagare vinner, studerande förlorar på förslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland