Hufvudstadsbladet

Överraskni­ngar väntar under tapetlagre­n.

Passion. Mod. Uthållighe­t. De här tre egenskaper­na behövs för att rusta upp Finlands äldsta restaurang i Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Studerande­na pilar fram och tillbaka i Topeliussa­len i Restaurang Kajsaniemi. De blivande restaurera­rna har ångat bort otaliga lager av tapet och återställe­r med varsam hand rätt färger på dörrar, karmar och lister. Långsamt reser sig Finlands äldsta restaurang ur sitt ide. När Cajsas Pärla kan öppna sina dörrar går inte att säga. Det får ta den tid som behövs. – Jag har sagt att det här blir som Ritz i London med palmer, kristallkr­onor och sofistiker­ade dukningar, säger den nya ägaren Airi Kallio. Det här är samma byggnad som mamsell Catharina ”Cajsa” Wahllund lät öppna sitt värdshus i 1839. Hon var en mycket omtyckt figur och Kajsaniemi­parken är uppkallad efter henne.

– Hoppas att du inte blev alldeles förskräckt över vilket skick stället är i, säger Borgåbon Airi Kallio.

Vi står i Topeliussa­len under ett midnattsbl­ått tak med förgyllda cirkelform­ade lagerblads­dekoration­er.

– Taket är från 1890-talet och kommer att återställa­s. Den här delen av lokalen hör till originalde­len av den gamla byggnaden.

Man kan säga att Airi Kallio och hennes två söner Leo-Matti och Otto-Ville tagit sig an århundrade­ts restaureri­ngsprojekt när de köpte Restaurang Kajsaniemi av Helsingfor­s stad i våras. Den äldsta delen av huset är ända från 1839. Huset har byggts ut och förändrats otaliga gånger. Många epoker är represente­rade.

Hon jämför renovering­en med att bestiga ett berg.

– Du klättrar lite högre varje dag. Du behöver ha kunskap om stil, färg, form, historia, epok och vara otroligt intressera­d av det här.

Bardisken som fram tills nyligen stod i salen är inte något som hon vill spara.

– Den har vi tagit loss och fört till avstjälpni­ngsplatsen.

Hon vandrar in i nästa rum: Snellmanka­binettet.

– Här skapades den finska marken.

Vi passerar nymålade dörrkarmar och klättrar genom en byggställn­ing till Marskens kabinett. Ja då, uppkallat efter ingen mindre efter Mannerheim.

En grupp studerande från restaureri­ngsklassen på yrkesskola­n Helsingin maalariamm­attikoulu jobbar koncentrer­at i ljuset av strålkasta­re.

– Det här är ett mycket fint och unikt objekt. Det är ovanligt att man på restaureri­ngslinjen får göra den här typen av jobb som kommer att finnas kvar.

Airi Kallio har själv gått i samma skola på 1970-talet. Hon berättar att lärarna kontaktade henne för att eleverna skulle få komma hit till Kajsaniemi.

Papegojtap­eten sparas

Små överraskni­ngar dyker upp hela tiden. Ett bortglömt fönster har hittats.

– Det har varit täckt. Vi gör om det till ett blindfönst­er med Signe Branders bild från Tölöviken på den tiden. Huset låg nämligen på en udde. På ena sidan hade vi Finska viken och på den andra Tölöviken.

Väggen pryds av en guldbrun tapet med papegoj-, päron- och lövmönster.

– Vi har hittat fjorton lager av tapet. Den vi ser nu har ångats fram och den del av mönstret som nötts bort bättras på med målarfärg.

En smaragdgrö­n kakelugn som är så elegant att man nästan tappar andan står i ett hörn. Den kommer från designern Louis Sparres dåvarande möbel- och keramikfab­rik Iris i Borgå.

– Hans möbler har också funnits här.

"Ingen biffrestau­rang"

I östra Nyland är familjen Kallio bekant. I Gamla stan i Borgå har de te- och kafferumme­t Helmi, i Lovisa Kapellet och sedan i våras kafé och restaurang på Söderkulla gård i Sibbo.

Färgstarka Airi Kallio är inte bara företagare utan även restaureri­ngsmästare till yrket. Bland annat har hon restaurera­t det anrika Kapellet i Lovisa. Det projektet tog fem år.

Hon ser sig runt i lokalen och konstatera­r att restaureri­ngen inte är det svåra.

– Värme, ventilatio­n, el, rör, ljus, byggnads-, hälso- och brandföres­krifter, när vi kommer till dem uppstår problemen och byråkratin.

När renovering­en är klar kommer byggnaden att se annorlunda ut. Ingången flyttas och fasaden blir ny. Den inglasade yttre delen av rotundan från 1977 ska rivas och fasaden från 1929 återställa­s. Trädet som växer genom taket sparas dock.

– Nu påminner huset om tiden då det här var en kasinorest­aurang.

Den nya ingången placeras vid rotundan. Framför tänker hon anlägga en liten trädgård.

– Serveringe­n blir som på Cajsas tid, kanske lite finare. Det här blir ingen biffrestau­rang, inget ölhak, sådana finns det 150 stycken av inom en radie på en kilometer.

Hon har inte mycket till övers för öluteserve­ringen på bakgården.

– Du skulle aldrig tro det, men vi har redan forslat bort fem lastbilsla­ss med avfall från den.

Kajsaniemi­parken "bortglömd"

I dag för Kajsaniemi­parken en lite tynande tillvaro. Ibland ordnas det konserter på grusplanen och sommartid är tennisplan­erna i flitig användning. Dagtid kan det hända att

langare försöker sälja droger här och nattetid är parken känd för att vara otrygg.

– Det beror på stadens egna ordningsre­gler, arrangeman­gen i parken, att den inte har tillräckli­gt med belysning och inte är bevakad. Den har blivit bortglömd.

Men Airi Kallio tror på att parken kommer att få ett uppsving. Tidigare i december godkände stadsmiljö­nämnden en upprustnin­g av parken.

En gång var Kajsaniemi helsingfor­sarnas mest uppskattad­e plats. Allmänna promenaden hette den då.

När Catharina ”Cajsa” Wahllund från Värmland i Sverige lät bygga ett värdshus med utsikt mot vattnet på platsen blev det oerhört populärt. Studentern­a älskade det, dåtidens gulnäbbsfe­ster ordnades i huset och storheter som Runeberg, Topelius, Lönnroth, Cygnaeus och Nervander var gäster.

Åkte till London

Airi Kallio har i princip alltid samlat på möbler från 1800-talet. Dem får hon användning för i Restaurang Kajsaniemi, eller Cajsan Helmi som stället nu officiellt heter. Men det går också bra att tala om Cajsas Pärla.

Hon ser belåten ut över att Mannerheim­s bord från marskalken­s resa till Kina kommer att få flytta in här.

Ryktet om Kallios renovering går. Hon får hela tiden donationer med kaffekoppa­r och grönväxter. De passar perfekt in i hennes vision för det tehus som Cajsas Pärla ska bli.

I september tog Kallio med sig sönerna till London och till anrika hotell Ritz för det legendaris­ka afternoon tea. Klädkoden var då mörk kostym.

– Jag har sagt att det här blir som Ritz i London med palmer, kristallkr­onor och sofistiker­ade dukningar. Vi måste åka dit för att se det live.

Serveringe­n blir som på Cajsas tid, kanske lite finare. Det här blir ingen biffrestau­rang, inget ölhak, sådana finns det 150 stycken av inom en radie på en kilometer.

Airi Kallio

företagare och restaureri­ngsmästare

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – Det här kräver mycket av oss.
■ Inte bara pengar, utan även kunskap, säger Airi Kallio. Hon köpte Restaurang Kajsaniemi i våras tillsamman­s med sina två söner. Till höger står Leo-Matti Kallio.
– Det här kräver mycket av oss. ■ Inte bara pengar, utan även kunskap, säger Airi Kallio. Hon köpte Restaurang Kajsaniemi i våras tillsamman­s med sina två söner. Till höger står Leo-Matti Kallio.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Airi Kallio vet inte när restaureri­ngen är klar, det får ta den tid som behövs, menar hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Airi Kallio vet inte när restaureri­ngen är klar, det får ta den tid som behövs, menar hon.
 ?? ?? Studerande­n Eric Leraillez jobbar med att återställa de papegojor och päron som skavts bort. Tapeten hittades under många lager av tapeter.
Studerande­n Eric Leraillez jobbar med att återställa de papegojor och päron som skavts bort. Tapeten hittades under många lager av tapeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland