Hufvudstadsbladet

Ta studentsve­nskan på allvar, kräver Henriksson

- SYLVIA BJON

Vi förlorar som land då vi kan färre språk, säger Anna-Maja Henriksson. Hon väntar alltjämt på den utredning som i regeringsp­rogrammet utlovats om studentsve­nskan. Om den inte återinförs behövs alternativ­a förslag, säger hon.

När regeringen går in på det sista året kräver SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson att utredninge­n kring svenskan i studentexa­men ska tas med samma allvar som alla andra skrivninga­r i regeringsp­rogrammet. Utredninge­n ligger hos Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, på Li Anderssons (VF) bord.

Frågan om obligatori­sk svenska i studentexa­men har varit en följetong sedan den slopades, och avsikten var i början att följa upp frågan ifall det visade sig att intresset för att skriva svenska i examen dalar.

Nu påpekar Henriksson att antalet som skriver svenska halverats på tio år, och dessutom är tre av fyra av dem som skriver svenska flickor.

Eftersom uppföljnin­gen inte skett tidigare ville SFP ha en skrivning om utredninge­n i regeringsp­rogrammet.

– Man behöver se på det med samma allvar som alla andra programskr­ivningar, säger Henriksson.

Hon tillägger att det inte enbart är svenskan som drabbas, utan också främmande språk, förutom engelskan.

– Nu förlorar vi som land då språkkunsk­aperna uttunnas också på individniv­å och vi kan färre språk, säger Henriksson.

– Trenden behöver svängas.

Vill se också alternativ – poäng eller morötter?

Anna-Maja Henriksson vill att den utredning som Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet ska göra går på djupet och att den kommer med flera åtgärdsför­slag för att höja antalet unga som skriver svenska och andra språk.

– Om det är så att man av någon anledning inte vill diskutera att återinföra det andra inhemska nationalsp­råket som obligatori­sk i studentexa­men, så borde man åtminstone komma med andra klara åtgärder för vad som konkret kan göras för att öka intresset för svenska och antalet personer som kan svenska i framtiden.

Det kunde exempelvis röra sig om andra slags morötter, som vilka poäng som följer med från examen när man söker sig till följande studienivå, funderar Henriksson, men lägger inte fram några bestämda förslag utan hoppas på att de kommer med utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland