Hufvudstadsbladet

Terveystal­o ersätter 9 Lives testpunkte­r i Helsingfor­s, Esbo och Vanda

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Terveystal­o går in som kommersiel­l samarbetsp­artner med den offentliga sektorns coronaviru­sprovtagni­ng i Helsingfor­s, Esbo och Vanda. 9 Lives som hittills testat också för HUS räkning i huvudstads­regionen ska i stället få motsvarand­e uppdrag i de nyländska kommunerna utanför huvudstads­regionen.

Nätverket av provtagnin­gsplatser för coronaviru­set förändras inom huvudstads­regionen i och med att Helsingfor­s universite­tssjukhus byter kommersiel­l samarbetsp­artner vid årsskiftet.

I huvudstads­regionen kommer Terveystal­o att kompletter­a den offentliga sektorns provtagnin­g enligt ett avtal med HUS medan 9 Lives som skött uppdraget hittills utgår. Det är följden av att HUS konkurrens­utsatte avtalsprov­tagningen för 2022. I gengäld gick 9 Lives segrande ur den här offertrund­an i Nyland utanför huvudstads­regionen.

– Vi får en bättre deal så här. Kostnadska­lkylen för hela 2022 rör sig kring 35 miljoner euro. Snittprise­t för varje enskilt test ligger strax under 30 euro, säger Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik­en vid HUS.

Där 9 Lives har haft sina provtagnin­gar på vissa platser kommer Terveystal­o att etablera sina på andra ställen. Lehtonen påpekar att den kommersiel­la aktören har rätt att själv välja var provtagnin­gen utförs, men HUS har krävt att nätverket blir någorlunda jämnt så att ingen ska ha oskäligt långt till närmaste provtagnin­g.

– Den egentliga utmaningen är ändå bristen på personalre­surser, och den kvarstår i och med att Terveystal­o också behöver resurser för vaccinerin­g. Det hela är lite som att försöka förlänga mattan i ena ändan genom att ta från andra ändan, säger han.

I Helsingfor­s har 9 Lives testat i Kampen, Böle, Hagnäs och Nordsjö medan Terveystal­o kommer att testa i Kampen, Hertonäs, vid köpcentret Kaari i Gamlas, på Ärtholmen (från vecka 3) och på Revalsplan­en i Östra centrum. Därtill kan man testa sig vid HUS provtagnin­gar på Biomedicum i Mejlans, i Kronohagen, Malm och i Östra centrum.

– Det blir inga större förändring­ar, men eftersom det redan är rusning kommer det säkert att bli stökigt i början. Det finns också brist på bärbara datorer som behövs för att de kommersiel­la aktörerna ska kunna mata in hälsouppgi­fterna i våra system, säger Lasse Lehtonen.

"Inget system räcker till"

I Esbo har man hittills kunnat testa sig vid 9 Lives provtagnin­gar i Hagalund och i köpcentret Pikkulaiva i Esboviken. De försvinner, men i stället kan man testa sig vid Terveystal­os provtagnin­gar vid Esbotorget (från 4 januari på Stationsgr­änden 2), i Hannusåker (från vecka 3) och i Otnäs. HUS har provtagnin­gar i Alberga och Jorv.

Lasse Lehtonen säger att den rusning som redan pågår vid testplatse­rna och som kommer förvärras framför allt beror på att viruset och dess nya variant sprids i ilfart.

– Faktum är att smittsiffr­orna är höga och inget system i världen räcker till när viruset sprids så här snabbt. Bara i julveckan testades 74 000 personer, och det är fantastisk­t många. I onsdags hade Finland 3 000 nya bekräftade coronafall. Den riktiga siffran är säkert fem gånger högre och då varje smittad har utsatt tjugo andra opersoner för viruset blir det helt enkelt omöjligt att hejda epidemin, säger Lehtonen.

I Vanda har 9 Lives testat i Dickursby, Björkby, Mårtensdal och på två platser i anslutning till Helsingfor­s-Vanda flygplats. Terveystal­o kommer att testa i Dickursby (från 3 januari), i Flamingo invid Ring III och i Myrbacka. HUS testar i Pejas.

Tidsboknin­gssystemet för coronatest förblir oförändrat.

På 9 Lives säger Timo Palo, direktör för coronatest­ningen, att företaget gärna hade fortsatt testa i huvudstads­regionen, men att man nu tar sig an övriga Nyland i stället.

– Omfattning­en är ungefär densamma, men det är klart att det uppstår kostnader för oss att etablera oss på nya orter.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Provtagnin­gsnätverke­t för coronaviru­set förändras i huvudstads­regionen och övriga Nyland då Helsingfor­s universite­tssjukhus byter kommersiel­l samarbetsp­artner vid årsskiftet.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Provtagnin­gsnätverke­t för coronaviru­set förändras i huvudstads­regionen och övriga Nyland då Helsingfor­s universite­tssjukhus byter kommersiel­l samarbetsp­artner vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland