Hufvudstadsbladet

Läkarutlåt­ande behövs för full dagpenning vid corona

Den som ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom behöver fortsatt ha ett utlåtande av den ansvariga smittskydd­släkaren. Det här påminner Folkpensio­nsanstalte­n om.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Nej, det räcker inte med ett positivt hemmatest för den som ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom från Folkpensio­nsanstalte­n, FPA.

Det här förtydliga­r FPA i ett pressmedde­lande, efter att Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, i en intervju för HBL nyligen sagt att ett positivt hemtest borde räcka för isolerings­beslut och sjukdagpen­ning.

Dagpenning vid smittsam sjukdom kompensera­r inkomstbor­tfallet fullt ut – oberoende av lön – om smittskydd­släkaren beslutar om karantän, isolering eller frånvaro från arbetet för att förhindra smittsprid­ning.

– Vi vill påminna om att vi fortfarand­e behöver beslutet från den smittskydd­sansvariga läkaren för att kunna bevilja dagpenning­en, inget har förändrats på den punkten, säger planeraren Anna Lindholm till HBL.

Hon säger att det har funnits en del feluppfatt­ningar om detta, bland annat på grund av diskussion­en de senaste dagarna.

Dagpenning­en kan också beviljas om man är i karantän, allt hänger alltså inte på själv testet men nog på beslut av smittskydd­släkaren.

Lindholm medger att systemet kan uppfattas som lite tungrott i och med att kommunerna­s och sjukvårdsd­istriktens smittskydd­släkare på många håll är överbelast­ade. För en förändring skulle ändå själva lagen behöva ändras, vilket hon betonar inte är FPA:s ansvarsomr­åde.

På grund av belastning­en kan det ta tid för läkarna att ge sina utlåtanden. Den som ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom kan ändå lämna in sin ansökan, som sedan kompletter­as. Den retroaktiv­a ansöknings­tiden är 2 månader.

Från januari till november i år fattade FPA beslut om att omkring 117 000 personer skulle få förmånen. I november beviljades ungefär 10 000 personer dagpenning­en.

Lindholm konstatera­r att arbetsgiva­re har olika förhållnin­gssätt och rutiner kring frånvaro. Flera arbetsgiva­re kan godkänna en anmälan om sjukfrånva­ro utan ett test taget inom sjukvården, och med enbart en personlig anmälan speciellt då det gäller den tid som faller under självriske­n. Det här kan eventuellt också förvilla.

På myndighete­rnas veckovisa coronapres­skonferens på onsdagen betonades också att det är önskvärt att man vid ett positivt hemmatest också tar ett officiellt test.

Det behövs för att bekräfta smittan, för att statistike­n ska vara korrekt och för att dagpenning ska kunna betalas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland