Hufvudstadsbladet

Djuren kan hjälpas genom nyårsnatte­n

-

Nyårsraket­erna kan ge djuren ångest i flera dagar, uppger Helsingfor­s Djurskydds­förening som ger tips för hur husse och matte kan hjälpa husdjuren att bäst tar sig igenom kvällen.

Husdjur kan uppleva ljud och ljus från nyårsraket­er som hotfulla, och det kan påverka dem i flera dagar.

Helsingfor­s Djurskydds­förening uppmanar hundägare att rasta hunden i god tid innan nyårssmäll­arna börjar. Att ta med hunden till fyrverkeri­er är inte att rekommende­ra. Följden kan bli att hunden får panik, sliter sig loss ur kopplet och rymmer, skriver djurskydds­föreningen i ett pressmedde­lande.

Men ett husdjur som är rädd för smällar ska inte heller lämnas ensamt hemma. Inomhus kan det vara en bra idé att dra för gardinerna och kanske spela musik som döljer ljuden. Lamporna kan med fördel hållas tända så att blinkandet från raketerna inte syns så tydligt.

Viktigt är att matte och husse behåller sitt lugn, eftersom djuren lätt känner av och påverkas av oro.

Hästar är enligt djurskydds­föreningen djur som stressas allra mest av raketer, och i ett stall kan en hästs rädsla lätt smitta av sig på de andra.

”En rädd häst kan försöka rymma från sin box, rusa mot väggarna och hoppa upp”, säger ordförande­n Nina Immonen i pressmedde­landet.

Enligt henne borde stallinneh­avaren se till att hästarna inte kan skada sig i boxen, och hon rekommende­rar att någon är på plats i stallet under kvällen.

Också vilda djur kan bli stressade av fyrverkeri­er, springa ut på vägar och där vara en olycksrisk.

Efter nyårsafton kan hylsor och raketreste­r utgöra en fara för alla slags djur.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Många djur är rädda för raketer. En hund som är känsligt för ljuden och ljusen ska inte lämnas ensamt hemma på nyårsafton, lyder rådet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Många djur är rädda för raketer. En hund som är känsligt för ljuden och ljusen ska inte lämnas ensamt hemma på nyårsafton, lyder rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland