Hufvudstadsbladet

Rörligt elpris har varit förmånligt

Börspriset på el har i år varit mer än tre gånger så högt som i fjol. Fjolåret var ändå ett med väldigt låga elpriser, jämfört med 2018 och 2019 är skillnaden mindre, visar siffror sammanstäl­lda av Energiindu­strin.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Marknadspr­iset på el i Finland har i medeltal varit 72 euro per megawattim­me i år. Det visar statistik som Energiindu­strin tagit fram. I fjol var medelprise­t rekordlågt, då kostade marknadsel i medeltal 28 euro per megawattim­me. Åren 2018 och 2019 låg priset kring 45 euro.

Energiindu­strin skriver i sitt pressmedde­lande att priset under december i år var fyra gånger så högt som i april och betecknar året som exceptione­llt. De flesta andra länder i Europa har upplevt betydligt större prisstegri­ngar än Finland.

Omkring åtta procent av de finländska konsumente­rna har rörliga avtal som är bundna direkt till börspriset. De har märkt det höga priset direkt, medan den höga prisnivån syns i andra elräkninga­r med en viss fördröjnin­g.

”El har varit relativt billigt de senaste tio åren och de som har ett rörligt elavtal ligger fortfarand­e rejält på plus, speciellt om de kunnat styra en del av sin konsumtion till nattens timmar”, säger direktör Pekka Salomaa som ansvarar för elmarknade­n på Energiindu­strin i ett pressmedde­lande.

I fjol var elpriset till och med negativt under två dagar. Då fick kunder med rörliga avtal betalt för att ta emot den el som erbjöds.

Salomaa hoppas att situatione­n på elmarknade­n jämnar ut sig under vårens lopp. Även elförsälja­rnas risker har varit stora under undantagsl­äget, bland annat har en försäljare fått lägga lapp på luckan på grund av insolvens.

Finland får mera egen elprodukti­onskapacit­et när den tredje reaktorn i Olkiluoto kommer i kommersiel­l drift under våren 2022. Efter det räknar Energiindu­strin med att den inhemska produktion­en nästan täcker medelefter­frågan i ett normalt läge och att import och export närmast jämnar ut variatione­r i konsumtion­en.

Energiindu­strin anser att de höga marknadspr­iserna borde ge en stark signal till placerare att placera i elprodukti­on. Mycket investeras redan i vindkraft, något som också minskar utsläppen från energiprod­uktionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland