Hufvudstadsbladet

Arton vargar får fällas i vinter – järven vanligare

Finlands viltcentra­l har beviljat tillstånd för jakt på arton vargar. Det sker enligt en förordning från Jord- och skogsbruks­ministerie­t som väckt diskussion.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Finlands viltcentra­l har fattat fyra beslut som berättigar till stamvårdan­de jakt på sammanlagt arton vargar, meddelar viltcentra­len i ett pressmedde­lande.

Enligt det får åtta vargar fällas i Saunajärvi­flocken i Kuhmo, två i Revonlahti­parets flock i Liminka-Lumijokiom­rådet, fem i Lauhanvuor­iflocken i Kauhajoki-Karviaområ­det och tre i Somerniemi­flocken i Somero-, Nummi-Pusula- och Tammelaomr­ådet.

De här flockarna finns i något av de fyra storområde­n som viltcentra­len har slagit fast. I dem är vargtäthet­en större.

Vargjakten får inledas den första februari och pågå i femton dygn.

Jord- och skogsbruks­ministerie­t godkände tidigare i december en förordning som tillåter jakten. Maxkvoten är enligt den tjugo vargar, men enligt viltcentra­len har en varg sedan dess blivit ihjälkörd av ett tåg. Återstår nitton vargar, men loven får samtidigt riktas mot högst fyra flockar eller par som markerar revir, vilket leder till antalet arton i detta fall.

Loven, dispensern­a, gäller alla individer i en flock, skriver Finlands viltcentra­l. Det här motiverar centralen med att fällandet av en eller två vargar i en flock skulle kunna inverka negativt på de kvarvarand­e vargarnas beteende, detta i synnerhet om en alfaindivi­d fälls.

Ministerie­ts beslut föregicks av en livlig debatt, där bland andra De Grönas ordförande, nu föräldrale­diga inrikesmin­istern Maria Ohisalo kallade förslaget chockerand­e och åtminstone en demonstrat­ion mot jakten hölls.

Finlands viltcentra­l uppger ändå att konsekvens­erna för vargstamme­n med lösningen nu är minimala ”utan att på lång sikt äventyra bevarandet av den gynnsamma skyddsnivå­n eller arbetet med att nå denna nivå.”

”Genom jakt ser vi till att människor kan känna sig trygga överallt i Finland, också i områden där det finns vargar. Vårt mål är att reglera vargstamme­ns tillväxt, förebygga skador och förbättra acceptanse­n för varg”, sade jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä i ett pressmedde­lande då förordning­en hade godkänts.

Järv påverkar rennäringe­n

Jord- och skogsbruks­ministerie­t har också godkänt en förordning som tillåter jakt på högst åtta järvar under jaktperiod­en 2021–2022. Avsikten är att skydda rennäringe­n som påverkats av skador som järv orsakar, skriver ministerie­t i ett pressmedde­lande.

Det finns ungefär 390–400 järvar i Finland, och sedan början av 1990-talet har stammen tiodubblat­s enligt uppskattni­ngar från Naturresur­sinstitute­t.

Järvkvoten var densamma också i fjol. Då dödades fyra djur medan tre dog i trafiken.

Den är Finlands viltcentra­l som beviljar själva dispensern­a efter ministerie­ts beslut.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Jaktkvoten på järv är densamma som den förra jaktsäsong­en: åtta.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Jaktkvoten på järv är densamma som den förra jaktsäsong­en: åtta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland