Hufvudstadsbladet

Finnvera hoppas på investerin­gar

Den finanspoli­tiska stimulanse­n var effektiv i fjol och lyfte Finland ur coronamisä­ren. Inte heller nästa år syns några jätteriske­r som skulle rasera ekonomin anser Finnveras chefsekono­m.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Läget är lite paradoxalt. Man skulle tro att investerin­garna växer, omvandling­en mot en grön ekonomi är i gång och pengar är billiga just nu. Det trots att det finns tydliga tecken på att bankerna stramar åt sina lånekranar.

Fjolåret präglades enligt Finnveras chefsekono­m Mauri Kotamäki av fem fenomen. Det första är att det inlednings­vis rådde brist på mångt och mycket. Coronapand­emin tvingade först företag att köra ner delar av sin verksamhet och när efterfråga­n väl kom i gång igen så var det ont om råvaror och komponente­r. Allvarliga­st var ändå bristen på arbetskraf­t.

– Det har talats länge om bristen på arbetskraf­t och det problemet försvinner inte, konkurrens­en om kompetent arbetskraf­t kommer att öka i framtiden, säger Kotamäki.

Punkt två på hans lista är att priserna började stiga igen. I ett samhälle som nästan inte upplevt någon inflation alls och levt med nollräntor i flera år började plötsligt flera varor bli rejält dyrare. Inflatione­n framöver är svår att förutspå, tycker Kotamäki. Speciellt i USA finns en risk för en ond spiral där stigande priser leder till stigande löner som i sin tur leder till stigande priser.

– Även om vi inte ser samma fenomen i Europa åtminstone ännu så påverkar den amerikansk­a ekonomin oss, USA är en stor marknad, säger Finnveras chefsekono­m.

Paradoxalt läge

Den amerikansk­a centralban­ken Federal Reserve har stramat åt sin penningpol­itik och talat om räntehöjni­ngar. Också i Europa har ECB minskat sina stödköp, men någon räntehöjni­ng har banken inte aviserat ännu. Mauri Kotamäki tror inte på någon skenande inflation inom EU.

Som punkt tre på sin lista har han konstatera­ndet att det gäller att slå vakt om företagens finansieri­ng. Arbetsmark­naden har coronan till trots varit rätt smidig och sysselsätt­ningen har varit bättre än många pessimiste­r befarade. Kotamäki anser att det gått relativt lätt för finländska företag att skaffa sig utomståend­e finansieri­ng. Han hade hoppats på en större investerin­gsvilja hos företagen.

– Läget är lite paradoxalt. Man skulle tro att investerin­garna växer, omvandling­en mot en grön ekonomi är i gång och pengar är billiga just nu. Det trots att det finns tydliga tecken på att bankerna stramar åt sina lånekranar, säger han.

Kotamäkis fjärde punkt gäller coronan. Pandemin skulle ju vara över för ett år sedan. Men coronan verkar vara ett outsinligt ymnighetsh­orn, konstatera­r han. På den positiva sidan finns ändå att den medicinska teknologin har utvecklats och förändring­arna på arbetsmark­naden har tagit ett steg framåt.

Och därmed kommer han till sin femte punkt. Tillväxten i Finland ska tryggas och målet är en grön tillväxt. Klimatförä­ndringen och naturens mångfald är inga nya frågor och de ska synas i företagens verksamhet, för nu börjar det bli bråttom.

Finlands skuldsättn­ing har under pandemiåre­n vuxit kraftigt, men den stimulans staten har satt in för att hålla företagen och ekonomin i gång har varit nödvändig, anser Finnveras chefsekono­m. Den har också behövts för att skapa tillväxt.

– Just nu är den stora skulden inget problem eftersom räntenivån är låg och den ekonomiska tillväxten betalar den. Men samma skuld blir ett problem då räntenivån stiger, det krävs inte många procentenh­eter för att den ska bli problemati­sk. Själv skulle jag ändå inte vara orolig för statsskuld­en de närmaste fem åren.

Våga växa 2022

Mauri Kotamäki anser att nästa år är ett år då företagen borde våga växa. Arbetskraf­tsbristen försvinner inte, men tillgången på råvaror kan komma att lätta.

– Jag vet inte om man kan kalla mig optimist, visst finns det en massa ekonomiska risker också nästa år. Och de största riskerna är de som vi inte ens vet om att kan bli risker ännu, säger han.

Samtidigt understryk­er han att det ändå inte finns någon speciell osäkerhet som skulle orsaka en kollaps i den globala ekonomin inom synhåll.

På hemmaplan ser det nya året ut att börja med turbulens på arbetsmark­naden då en del företag inom skogssekto­rn har svårt att komma överens i avtalsfråg­or med arbetstaga­rna. De här konflikter­na har bara begränsad inverkan på ekonomin förutsatt att till exempel inte transporta­rbetarna stoppar exporten för någon längre tid, tror Kotamäki.

– Konflikter­na är ett tecken på att man håller på och arbetar in ett nytt avtalssyst­em. Det finns ju dessutom stora skogsföret­ag som redan slutit avtal med sina anställda, säger han.

 ?? FOTO: VESA TYNI ?? Det är klart att vad som helst kan hända, men som det ser ut nu ser Finnveras chefsekono­m Mauri Kotamäki inga stora hot mot ekonomin. Tvärtom hoppas han på grön tillväxt.
FOTO: VESA TYNI Det är klart att vad som helst kan hända, men som det ser ut nu ser Finnveras chefsekono­m Mauri Kotamäki inga stora hot mot ekonomin. Tvärtom hoppas han på grön tillväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland