Hufvudstadsbladet

Posiva redo för slutförvar av använt kärnbränsl­e

Posiva lämnade på torsdagen in sin ansökan om att få ta sitt slutförvar för högaktivt kärnavfall i användning i mars 2024. Anläggning­en är under byggnad och får Posiva tillstånde­t blir Finland först i världen med ett slutförvar.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I den ansökan Posiva på torsdagen lämnade in hos statsrådet ingår tillstånd för en inkapsling­sanläggnin­g och för själva slutförvar­et i Euraåminne i närheten av kärnkraftv­erket i Olkiluoto. Posiva ansöker om driftstill­stånd från mars 2024 till slutet av 2070. Företaget räknar ändå med att anläggning­en är i drift ungefär fram till 2120-talet.

Arbetet med att ta fram ett lager slutförvar­ing av högaktivt utbränt kärnbränsl­e har pågått i över 40 år. Den inkapsling­sanläggnin­g som nu byggts ligger ovan jord, medan slutförvar­et finna på cirka 400–430 meters djup i berggrunde­n. Metoden bygger på att använt kärnbränsl­e placeras i en kapsel av gjutjärn och koppar. Kapseln bäddas in i bentonitle­ra i urberget. Lagret måste vara säkert i minst 100 000 år.

Det är i första hand kärnavfall från Industrins Krafts (TVO) anläggning­ar i Olkiluoto och från Fortums två kärnreakto­rer i Lovisa som ska slutförvar­as i Euraåminne.

Finlands tredje kärnkrafts­bolag Fennovoima har ännu inte löst frågan om slutförvar­ing av kärnavfall. Fennovoima har inte heller börjat bygga något kärnkraftv­erk ännu.

TVO och Fortum äger Posiva. På 2021-talet räknar man med att allt det använda kärnbränsl­e som uppkommer vid ägarnas anläggning­ar har deponerats.

Nu ska Arbets- och näringsmin­isteriet höra myndighete­r och andra sammanslut­ningar i anslutning till processen. Också berörda kommuner och allmänhete­n får en möjlighet att säga sitt.

Säkerhetsf­rågorna behandlas av Strålsäker­hetscentra­len Stuk. Säkerheten på lång sikt är, enligt ministerie­t, en väsentlig del av det utlåtande Stuk ska ge.

Posiva inledde byggandet av inkapsling­soch slutförvar­ingsanlägg­ningen i december 2016 efter att statsrådet hade beviljat anläggning­en byggnadsti­llstånd i november 2015. Redan nu har Posiva en provgrotta för forskning kallad Onkalo i Euraåminne. Onkalo blir en del av slutförvar­ingskomple­xet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland