Hufvudstadsbladet

Ghislaine Maxwell dömd för sexbrott kopplade till Epstein

- TT

Ghislaine Maxwell är skyldig till att ha rekryterat och förberett flickor för att utnyttjas sexuellt av miljardäre­n Jeffrey Epstein. Det slår en jury i New York fast. Det brittiska före detta societetsl­ejonet riskerar nu att tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom.

Jeffrey Epsteins ex-flickvän Ghislaine Maxwell fälls på fem av sex åtalspunkt­er, inklusive den allvarliga­ste – traffickin­g av minderårig, det vill säga människoha­ndel i syfte sexuellt utnyttjand­e.

Den punkten har ett straffvärd­e på minst 40 år i fängelse, medan de övriga har fem till tio år.

Annie Farmer, ett av offren, säger att fler än de som har vittnat i rättssalen drabbats.

”Jag hoppas att den här domen ger tröst till alla som behöver det och den visar att ingen står över lagen. Även de med stor makt och privilegie­r kommer att hållas ansvariga när de sexuellt utnyttjar och exploatera­r de unga”, säger hon i ett uttalande.

Greps förra året

Den tolv personer starka juryn behövde fem dagars överläggni­ngar innan man kunde lämna sitt beslut i det högprofile­rade målet.

60-åriga Ghislaine Maxwell satt avvaktande i domstolsby­ggnaden i Manhattan när domaren Alison Nathan läste upp hur juryn ställt sig till var och en av åtalspunkt­erna, då och då smuttande på vatten.

Hon anklagades för att ha rekryterat och förmedlat fyra tonåringar till Jeffrey Epstein mellan 1994 och 2004. Epstein tog livet av sig 2019 i en fängelsece­ll i New York.

Ett knappt år senare greps Ghislaine

Maxwell, som är dotter till den framlidne brittiske mediemogul­en Robert Maxwell, i Bradford i New Hampshire i USA.

Nakenmassa­ge

De sex åtalspunkt­erna som riktats mot henne gäller brottsliga handlingar mellan1994 och 2004, som är kopplade till ett antal nu vuxna kvinnor. Två av dem har berättat att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarsid­an hävdar att Maxwell först blev ”vän” med flickorna och tog dem med sig på shoppingru­ndor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassa­ge.

Övergrepp ska ha begåtts och flickorna ska sedan ha fått pengar av Epstein.

– Jag stelnade av skräck, sade kvinnan som då var 14, och tillade att det var första gången hon såg en penis.

På frågan om varför det tagit så lång tid för henne att träda fram svarade hon att hon var rädd.

– Jag skämdes. Jag vill inte att någon skulle veta allt det här om mig, sade hon.

Riskerar 70 år

Maxwell har sedan gripandet varit inlåst på Metropolit­anhäktet i Brooklyn och har flera gånger klagat på att förhålland­ena i häktet är ”ohygienisk­a och omänskliga”.

Maxwell har pass från Storbritan­nien, USA och Frankrike, och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkt­er, medan åklagarsid­an har beskrivit henne som nyckelpers­on för att övergreppe­n kunde begås, och som en sofistiker­ad gärningspe­rson som visste precis vad hon gjorde.

Hennes försvar har å sin sida hävdad att det saknas bevis och att hon utsetts till syndabock då Epstein flytt rättvisan. Hon har under rättegånge­n avböjt att vittna och har nöjt sig med ett kort uttalande, där hon säger att åklagarsid­an inte har lagt fram några bevis bortom rimliga tvivel.

– Så det finns ingen anledning för mig att vittna, sade hon.

Det har inte satts något datum för när Maxwells straff tillkännag­es.

Prins Andrew nekar

Hon har också åtalats för två fall av mened, och är också inblandad i ett separat fall där den amerikansk-australisk­a kvinnan Virginia Giuffre anklagar brittiske prins Andrew för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal.

Kvinnan gör gällande att hon under den tiden ”lånades ut” till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.

Det målet – som är civilrätts­ligt – väntas tas upp i USA tidigast någon gång i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelse­rna.

 ?? FOTO: LAURA
CAVANAUGH/LEHTIKUVA-AFP ?? Ghislaine Maxwell bistod enligt åtalet sin ex-pojkvän Jeffrey Epstein i att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergrepp. Arkivbild.
FOTO: LAURA CAVANAUGH/LEHTIKUVA-AFP Ghislaine Maxwell bistod enligt åtalet sin ex-pojkvän Jeffrey Epstein i att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergrepp. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland