Hufvudstadsbladet

”Väst måste hålla ihop i Rysslandsm­öten”

- TT

Mycket står på spel när Ryssland i januari träffar först USA, sedan Nato och därefter Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). För väst ligger utmaningen i att ha en gemensam hållning, enligt Eva Hagström Frisell vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige. – Man måste verkligen se till att sprickor inte uppstår mellan Natoländer­na, säger hon till TT.

Mötena äger rum under en period av ökad spänning mellan Ryssland och väst.

Tiotusenta­ls, enligt vissa uppgifter långt över hundratuse­n, ryska soldater har under senhösten mobilisera­t nära gränsen till Ukraina.

USA, som anklagat Rysslands president Vladimir Putin för att planera för en storinvasi­on av Ukraina, har tillsamman­s med EU svarat med hot om omfattande och hårda sanktioner.

Ryssland har lagt fram en lista krav som landet vill se USA och försvarsal­liansen Nato genomföra. Moskva vill bland annat få USA och Nato att ge garantier för att Ukraina inte blir medlem av Nato, att försvarsal­liansen inte växer och att det inte sker någon förflyttni­ng av styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997.

USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin skulle sent i går kväll, efter att HBL gått i tryck, prata om spänningar­na i telefon för andra gången i december. Enligt uppgifter från Vita huset skulle Biden trycka på att en diplomatis­k väg fortfarand­e är möjlig. Och för att denna diplomatis­ka väg ska vara aktuell måste samtalet föras ”i ett sammanhang av nedtrappni­ng, snarare än upptrappni­ng”.

Finns kompromiss­vilja

USA och flera andra västländer har sagt att de ryska kraven är omöjliga, inte minst för att de begränsar länders rätt att bestämma över sin egen säkerhetsp­olitik.

Men enligt Eva Hagström Frisell, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) med fokus på europeisk och transatlan­tiska säkerhetsf­rågor, kan det finnas en vilja hos företrädar­e för både USA och europeiska Natoländer att nå en uppgörelse med Ryssland för att undvika konflikt.

Frågan är hur långt Nato är berett att gå. Relationen till Ryssland är viktig, men flera Natoländer vill koncentrer­a sig på andra frågor, enligt Hagström Frisell. USA vill fokusera på maktkampen med Kina, Frankrike prioritera­r arbetet mot terrorism och Storbritan­nien är på jakt efter en ny global roll efter brexit.

– Flera av de större europeiska Natoländer­na som inte gränsar till Ryssland ser inte Ryssland som det största hotet, säger hon.

Ramaskri efter möte

Den ryska taktiken har tidigare varit att försöka skapa splittring bland Natoländer­na. USA:s president Joe Bidens och Putins digitala toppmöte den 7 december väckte enligt Hagström Frisell ramaskri i länderna i Öst- och Centraleur­opa, när frågor som rörde dessa länders säkerhet diskuterad­es utan deras närvaro.

– Man vill inte att USA och Ryssland ska förhandla över deras huvuden. Nu ska hela Nato förhandla med Ryssland, men vi kan förvänta oss att Ryssland helst vill förhandla med de stora medlemslän­derna som inte tillhör den så kallade östra flanken och försöka skapa splittring inom Nato.

Att USA och Nato skulle gå med på kraven att inte utvidga, eller begränsa aktivitete­n på medlemmarn­as territoriu­m, anses inte vara aktuellt.

– Däremot skulle man säkert kunna ha en dialog om militär aktivitet på territorie­r till stater som inte är medlemmar, eller om hur processen för nya medlemskap skulle kunna se ut, säger Hagström Frisell.

I utbyte skulle USA och Nato förmodlige­n kräva liknande militära eftergifte­r från Ryssland samt bättre diskussion­sforum och militära kontaktmöj­ligheter, eftersom dialogen med Ryssland försämrats kraftigt sedan Ryssland 2014 olagligen annekterad­e ukrainska Krimhalvön och skapade en konflikt i landets östra delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland