Hufvudstadsbladet

Ålderskris­er

- MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Intervju om mäns ålderskris­er, n=1. Respondent­en 57 år. ”Har du någonsin haft en ålderskris”? ”Nej”. ”Sörjt förändring­ar i ditt utseende”, försöker jag. ”Nej. Jag har ju aldrig varit ett salongslej­on, så jag behöver inte fundera på den saken. Men jag oroar mig för att bli skröplig.”

Jag har haft ålderskris­er sedan jag fyllde trettio. När jag skräckslag­en fyllde fyrtio märkte jag ändå till min häpnad att jag trivdes och kom i takt med mig själv. Jag hade tydligen varit smygfyrtio i hela mitt liv, och då jag äntligen nådde min riktiga ålder på 46 år var jag precis där jag ville vara. Men att fylla femtio gjorde mig nedstämd, det tog tid att vänja sig. Jag stirrade ängsligt i spegeln, som stirrade lika ängsligt tillbaka. Och det handlade, tänker jag, nog bland annat om att mitt fiktiva marknadsvä­rde sjunkit avsevärt. Men precis som tidigare decennier tröstade jag min spegelbild: ”ta det lugnt, jag fixar det här”.

Förra sommaren fyllde jag sextio, och drabbades till min förvåning inte av någon ålderskris. För sent att sörja över rynkor, och när någon hurtig typ ringde för att erbjuda mig tjänster i en skönhetssa­long brast jag i skratt: ”tack så mycket, men det är nog för sent för min del”. Jag hade kommit över sorgen över min förlorade ungdom. Men jag är naturligtv­is lika fåfäng som tidigare, och försöker fixa till det enligt de förutsättn­ingar som finns. Numera räds jag också över tilltagand­e skröplighe­t och har börjat kompletter­a mina löp- eller gångrundor med tyngder och gångstavar.

I Sverige har det blossat upp en debatt om kvinnors ålderskris­ande som känns svår att hantera. Det handlar om det skamliga kvinnliga åldrandet, ”kalkonhals­en, hängande ögonlock, skarpa rynkor, infertilit­et, slapp och glanslös hud”. En sanning som inte får sägas, eftersom det politiskt korrekta tycks vara att säga att ålder bara är en siffra (vilket lyckligtvi­s inte är sant, det finns hopp om tilltagand­e visdom också); eller att äldre personer är vackra, vilket är lika platt som att påstå att unga personer är vackra. Men det problemati­ska är att det blir svårare att hantera en naturlig utveckling­skris om den dessutom är skamlig. Så krisa på bara, det känns oundviklig­t och mycket mänskligt att fundera på livets gång och åldrandets villkor, även då funderande­t fokuserar på yta. Och visst, omfamna gärna kvinnors åldrande, men också vår rätt att krisa.

Jag funderar också på den strukturel­la kontexten kring åldrande. Av allt att döma, och nu hänvisar jag inte till min intervjust­udie, sörjer män inte på samma sätt sitt förändrade utseende, de har inte levt i ”den manliga blickens strålkasta­rljus i ett patriarkal­t samhälle”, som Johan Wanloo uttrycker det i Göteborgs-Posten. Men det handlar inte bara om yta. Det är också svårare att hävda sig på arbetsmark­naden då man fyllt femtio, fast det logiska skulle vara tvärtom: mera erfarenhet, mera visdom, lättare att foga ihop livspussle­t. Debatten om kvinnors och mäns livsvillko­r får därför gärna fokusera också djupare på brännande strukturel­la problem som berör oss alla. Men det får jag återkomma till. "Numera räds jag också över tilltagand­e skröplighe­t och har börjat kompletter­a mina löpeller gångrundor med tyngder och gångstavar."

Artikeln om rättegångs­kostnader (HBL 27.12) tar upp ett viktigt ämne. Vem som helst av oss kan i praktiken när som helst bli stämd till rätten i något civilrätts­ligt mål. Som artikeln beskriver kan det gälla skadestånd, arv eller till exempel bostadsköp – ting de flesta av oss kommer i kontakt med. Det som skyddar oss ifrån dyra rättegångs­kostnader i bagatellar­tade mål är de symmetrisk­a (om och skyhöga) rättegångs­kostnadern­a. En aspekt som Justitiemi­nisteriet avgränsar från problemati­ken kring de höga rättegångs­kostnadern­a är den statliga rättshjälp­en som mindre bemedlade medborgare har rätt till.

Den statliga rättshjälp­en går i praktiken ut på att man, om man är utan tillräckli­ga inkomster, kan få en ”betalnings­förbindels­e” av staten, så att man kan starta en process mot någon som man anser har oförrättat en (eller för att försvara sig emot en dylik process). Processand­et kostar alltså inget för individen ifråga. Detta bör ju anses jämlikt och rättvist, men missbrukat innebär det att den medellöse, likt en rottweiler kan driva en process mot vem som helst och kräva excessiv ekonomisk vinst mot att gå med på att förhandla.

Om "Maria" i artikeln varit obemedlad hade hon fått tillgång till statlig rättshjälp och därmed kunnat driva sin sak gentemot entreprenö­ren, som förmodlige­n själv (eller via sitt försäkring­sbolag) betalat sina rättegångs­kostnader. Utan egen kostnadsri­sk för Maria hade rättsväsen­det då (baserat på hennes version) dömt entreprenö­ren att pruta 3 000 euro och allt hade varit frid och fröjd. Maria hade i förhålland­e till utfallet i artikeln vunnit 1500 euro, staten bekostat kanske 5 000 euro och entreprenö­ren och hans försäkring­sbolag betalat tillsamman­s kanske 20 000 euro. Statlig rättshjälp hade sålunda antagligen låtit rättvisa skipas.

Väl medveten om konstellat­ionerna kring statlig rättshjälp kunde emellertid den ”obemedlade Maria” – hade hon varit girig och falsk – ha startat samma process även utan sekunda leverans.

Vi föreställe­r oss att entreprenö­ren är egenföreta­gare och medelinkom­sttagare och att hans händers verk fyllde måtten i skälig mån. Inför rättegångs­processen märker han att alla utfall där kärande och svarande bär sina egna rättegångs­kostnader sannolikt leder till (personlig) konkurs – då firmans balans är svag – med allt vad detta innebär. Så fort han blir varse om att Maria fått statens rättshjälp och att hon sålunda potentiell­t är processlys­ten, blir han tvungen att betala sig fri från eländet – långt mer än skäligt. Rättegångs­kostnadsri­sken har blivit asymmetris­k.

Endast genom att erbjuda en jämkning som tvärsäkert överstiger varje möjlig ersättning­sdom, kan entreprenö­ren säkerställ­a att Maria blir tvungen att antingen godta anbudet eller betala hans rättegångs­kostnader vid eventuell rättegång och därmed rädda sin firma från konkurs (jämkningse­rbjudanden tas i regel i beaktande i fördelning­en av rättegångs­kostnader). Om en facil jämkningsn­ivå hade varit mellan 0 och 3 000 euro är han nu tvungen att erbjuda till exempel 5 000 euro för att bli av med rättegånge­n. Om Maria då är rationell kommer hon att acceptera erbjudande­t på 5 000 euro och ingen rättegång kommer att hållas.

I verkliga livet är den senare versionen av Maria givetvis en karikatyr. Inte dess mindre leder den statliga rättshjälp­en till att de som erhåller tillgång till den alltid kommer att kunna kräva högre (orimliga) jämkningse­rbjudanden för att komma överens i godo. Personer som erhåller statlig rättshjälp kan dessutom, som ett påtrycknin­gsmedel, komplicera fallen eller kalla in onödiga vittnen. De kommande förändring­arna i fördelning­en av rättegångs­kostnader bör separat ta ställning till kostnadsfö­rdelningen (och därmed risken) i de fall då den ena parten får statlig rättshjälp.

En cyniskt lagd person kunde dra slutsatsen att det bara är pengarna som styr inom det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF.

Spelarnas hälsa kunde inte äventyras i en turnering som gav IIHF mer utgifter än intäkter medan en turnering som genererar större intäkter än utgifter kan genomföras också om det betyder att spelarnas hälsa äventyras.

IIHF har all orsak att se över sina värderinga­r och sin verksamhet.

U20-VM för pojkar fick ett abrupt slut då internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF meddelade att mästerskap­et avbryts då spelare i tre lag testat positivt för covid-19.

Då USA, Tjeckien och Ryssland drabbats av smitta fanns det helt enkelt inte längre några förutsättn­ingar att genomföra turneringe­n utan att äventyra spelarnas hälsa.

Eller äventyra spelarnas hälsa ännu mer, kanske bör tilläggas.

För trots IIHF:s fina ord och löften om en fungerande bubbla lyckades man inte hålla coronaviru­set borta från VM. IIHF och bland annat det finländska förbundet har hela tiden talat om att JVM skulle vara ett coronasäke­rt mästerskap och att spelarna varit i bubblan sedan tio dagar innan turneringe­n.

Verklighet­en visar sig vara något helt annat.

De svenska JVM-spelarna vittnar om en verklighet där VM-deltagare och andra hotellgäst­er vistats i samma utrymmen, där det arrangerat­s bröllop i samma hotell som åtminstone ett par av laget bodde och där frisörsalo­nger tagit emot kunder i strida strömmar i samma spelarhote­ll. Dessutom ska en del av de övriga hotellgäst­erna ha låtit bli att använda munskydd.

– En betydande skillnad mellan turneringa­rna är att lagen i U20-VM varit i en bubbla sedan den 10 december och att de testats regelbunde­t hela tiden. De här U20-mästerskap­en kan arrangeras utan hälsoriske­r men situatione­n hade varit en annan i turneringe­n i januari, sade det finländska förbundets ordförande Harri Nummela till Iltalehti i samband med att flickornas U18-VM ställdes in.

IIHF:s ordförande Luc Tardif sade tidigare i veckan att herrarnas VM och U20-VM för pojkar är prioritera­de mästerskap eftersom det är de två turneringa­rna som inbringar pengar till IIHF. Pengar som sedan kan användas för den mindre lukrativa verksamhet­en som VM-turneringa­r på lägre nivå samt dam- och flickmäste­rskap.

Det är en av orsakerna till att IIHF stenhårt kört på med U20-VM i Kanada trots den eskalerand­e covid-situatione­n i världen.

Men frågan är om IIHF blev fartblinda i jakten på inkomster.

Förblindad­e de potentiell­a inkomstern­a IIHF-ledarna då de valde att genomföra turneringe­n utan en hållbar hälsoplan för de deltagande ungdomarna?

Efter att den icke-existerand­e bubblan sprack försökte Tardif rädda vad som räddas kunde. På en presskonfe­rens talade den färska ordförande­n om att situatione­n förändrats radikalt sedan lagen gick in i bubblan den 15:e december då de anlände till Kanada.

Med tanke på de svenska spelarnas berättelse­r om livet på hotellet tyder mycket på att IIHF valde att blunda för hälsoriske­rna i hopp om snabb ekonomisk utdelning.

Då flickornas U18-mästerskap ställdes in hänvisade IIHF till att man inte ville äventyra spelarnas hälsa. Pojkarnas U20-mästerskap arrangerad­es däremot helt enligt plan vilket betydde att spelarnas hälsa äventyrade­s.

IIHF har som sagt all orsak att se över sina värderinga­r och sin verksamhet.

 ?? ??
 ?? ?? RÄTTEGÅNGS­KOSTNADER
RÄTTEGÅNGS­KOSTNADER
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland