Hufvudstadsbladet

Labbläcka: tokteori eller tänkbarhet?

Vad är coronaviru­sets ursprung? Ett handlingsf­örlamat WHO höjer rösten, efterlyser en robust och oberoende utredning med rådata och prover – men får tji. Därmed återstår giftig geopolitis­k spekulatio­n och billiga politiska poäng.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Covid-19 uppskattas hittills ha skördat 5,4 miljoner offer – motsvarand­e Finlands befolkning. Vill vi förebygga framtida pandemier måste vi kartlägga exakt hur viruset uppkom och dra lärdom. Det vore pinsamt nog för Kina om utbrottet skedde naturligt, vid en marknad där exotiska djur slaktades, i form av zoonotisk smitta från fladdermös­s via ett värddjur till människor. Men i stället för att utreda alla hypoteser väljer Peking att tiga som muren.

Var det ett rent sammanträf­fande att utbrottet skedde i en stad där Kinas ledande laboratori­um för studier av coronaviru­s, Wuhans virologisk­a institut, är belagt? Dessutom så att pandemivir­usets närmaste – om än rätt avlägsna – släkting fanns i institutet­s frysboxar? Det finns inget konkret stöd för att dra slutsatser. Frågan är konspirato­riskt laddad, och utgör politiskt nitroglyce­rin i ett pågående propaganda­krig som även delar forskarvär­lden i två läger.

WHO:s initiala studie i virusets ursprung kammade noll: Kina kopplade ett järngrepp om all kommunikat­ion, handplocka­de forskare med intresseko­nflikter, och vägrade dela med sig av relevanta data och dokument. Nyss sa WHO-chefen Tedros Ghebreyesu­s att teorin om en labbläcka bör granskas ytterligar­e. G7länderna stämmer in i kören. Sent i november samlades en för ändamålet tillsatt grupp, SAGO, bestående av 26 oavlönade epidemiolo­ger, virologer, genetiker och specialist­er på djurhälsa, livsmedels­säkerhet samt "biosäkerhe­t". Men Kina vägrar lägga korten på bordet. Landets informatio­nspolitik kan liknas vid en svart låda, med noll insyn. Juryn förblir ute, rent bokstavlig­t, eftersom det gäller att samla konkreta bevis, inte att gissa eller bygga hypoteser baklänges utifrån fragmentar­isk informatio­n och indicier.

Under större delen av 2021 har det rått stiltje i ställnings­kriget mellan Washington och Peking. Föreställn­ingarna om en kinesisk labbläcka fick spridning av en tvärsäker och skuldbeläg­gande Donald Trump som försökte plocka politiska poäng med glåpord som "Kung Flu". Därmed fick teorins förfäktare automatisk tokstämpel i pannan. Kina slöt sig som en mussla, och kontrade med egna konspirati­onsteorier.

I år har frågeställ­ningarna om en möjlig incident vid virusforsk­ning sakta börjat framstå som rumsrena. USA:s president Joe Biden gav underrätte­lsetjänste­n i uppdrag att utreda frågan, vilket resulterad­e i en brokig samling hypoteser, samt en mängd frågetecke­n.

Ifall man mot förmodan lyckas lägga politik och prestige åt sidan gäller det att utföra en opartisk, teknisk utredning vid Wuhanlabbe­t, öppna virusdatab­asen, inspektera fladdermus­grottor och vilda djurfarmer i detalj. Det vore även plausibelt att en forskare smittats under fältarbete då blod- och salivprove­r samt spillning tagits från fladdermös­s – så har skett förut. Eller kanske man kvaddade till det då delar av Wuhanlabbe­t flyttades i december 2019?

I brist på grundlig utredning återstår frågorna. Må Kinas mörkläggni­ng sedan bero på kulturella skillnader, stormaktsp­olitik eller försök att avstyra kritik mot landets egna coronahant­ering – beteendet späder på misstänksa­mhet.

Vid sidan om stormaktss­pelet pågår en djupare konflikt som delar forskarvär­lden: vad får man göra med ett virus? Vid Wuhan har man idkat riskabel manipulati­on. I detta spetsforsk­ningssamar­bete med USA, Kanada, Frankrike och Kina har man skapat kontrovers­iella virushybri­der, där relativt oförarglig­a smittämnen medvetet gjorts mer smittsamma och dödliga, i experiment­ellt syfte. Virus med ursprung i fladdermös­s har modifierat­s så att de även kan smitta människor. Hittills har man ansett att eventuell nytta – att ligga steget före förödande patogener – väger tyngre än riskerna.

Denna så kallade gain of functionfo­rskning känns tveksam, speciellt då man vid Wuhan har jobbat med bristande rutiner och låg säkerhetsn­ivå. Smittkoppo­r och Sars har läckt från dylika labb förut. Vore det dags att fundera ett varv extra kring labbmanipu­lering?

Att finna virusets ursprung är som att leta efter en nål i en höstack. Nu pekar två läger på samma material, men drar rakt motsatta slutsatser. Forskninge­n har politisera­ts och gått i baklås, medan Kina intar igelkottsf­örsvar, spjärnar emot och stryper insynen. Vetenskap måste bygga på transparen­s.

Bristen på öppenhet göder misstro och skapar geopolitis­k förgiftnin­g, som även skadar WHO:s stapplande trovärdigh­et. Därmed försvagas mänsklighe­tens förmåga att möta framtida virushot. I värsta fall kan det skapa en självförst­ärkande spiral av biologisk kapprustni­ng.

Nu är det dags att gripa tag i vår bästa – kanske sista – chans att förutsättn­ingslöst förstå varifrån viruset kommer. Skyddskläd­er hjälper inte alltid mot bett och rivsår från fladdermös­s – det vet forskarna. Och inte ens forskninge­n är immun för människans korrupta, kortsiktig­a stolthet.

YLE FEM Den 27 december sändes årets sista program Efter nio, med glimtar från årets program.

I ett av inslagen hade redaktione­n och Janne Grönroos fått respons från en finskspråk­ig tittare eftersom personen är intressera­d av, vill höra och lära sig mera svenska, men tycker det är svårt att förstå Grönroos' tal. Då inbjuds en finskspråk­ig talterapeu­t, som anser problemet är att Grönroos har mungiporna uppåt, det vill säga ser glad ut! Dessutom skall han artikulera olika finska ord med diftonger! Varför?

Den finskspråk­iga lyssnaren förstod ju inte Grönroos' svenska, men han skall öva sitt finskspråk­iga uttal!? Varför?

Detta inslag sändes första gången i mars och jag reagerade redan då genom att skriva till Unni Malmgren, tv- och radiochef vid Svenska Yle. Varför en finskspråk­ig talterapeu­t? Som svar fick jag "att det inte alltid finns en lämplig gäst som talar svenska". Svensksprå­kiga talterapeu­ter finns det säkert, så den förklaring­en sväljer jag inte. I alla yrkesgrupp­er finns det säkert finlandssv­enskar eller finskspråk­iga som gärna talar svenska.

På min fråga varför Efter nio alltid i varje program har en gäst, ibland två, som talar finska, är svaret: "I regel siktar redaktione­n på att ha en finsk gäst ...", varför?

Vem i redaktione­n anser att man skall ha en finsktalan­de gäst med i varje program? De finskspråk­iga som ser på Efter nio, Strömsö och Daniel Olin gör det för att de är intressera­de av och vill förbättra sin svenska. Så vilken är Efter nios målgrupp? Ibland är det två gäster som talar finska så av den svenska sändningst­iden, 60 minuter, går halva tiden på finska!

Vi har inte så många program på finlandssv­enska, man förväntar sig därför att få höra sitt modersmål i de program som ännu är svensksprå­kiga. Som finlandssv­ensk vill jag ha lite valuta för Rundradios­katten, 163 euro.

Mitt råd till Janne Grönroos: mungiporna uppåt, han skall vara sig själv som den positiva glada person han är. Personer med mungiporna neråt ser vi tillräckli­gt av i finländsk tv.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland