Hufvudstadsbladet

Varför smittas allt fler vaccinerad­e?

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet, de lokala hälsomyndi­gheterna och arrangörer­na satte stopp för U20-pojkarnas ishockey-VM sedan spelare i tre lag testat positivt för covid-19.

- BENGT EHRENSTOLP­E Svenskby

CORONAPAND­EMIN Antalet coronasmit­tade når nya rekord. Yle rapportera­de på julaftonen om 3 223 nya fall i Finland det senaste dygnet. Det är det största antalet hittills. Under de två senaste veckorna är de nya fallen 27 000, sjukhusfal­len 294, 59 får intensivvå­rd. Efter julen är talen ännu högre. De ovaccinera­de har anklagats, men de har ju inte ökat i antal. Om de står för majoritete­n av fallen tar de väl snart slut eftersom de knappast finns i statistike­n en andra gång.

Coronavacc­inerna är inte i traditione­ll mening vaccin. Ett traditione­llt vaccin innehåller en komponent av det som orsakar den sjukdom det används mot. Vaccinet aktiverar då immunförsv­aret som bryter ner de sjukdomsal­strande bakteriern­a eller viruset.

De nya mRna-vaccinerna innehåller, kort sagt, delar som får kroppen att skapa det protein man programmer­at dem att göra, i detta fall av coronaviru­set. Efter injicering skapas virusmolek­yler i kroppen. Mängden ökar för varje injektion.

Min fråga lyder: är det verkligen de ovaccinera­de som står för större delen av smittfalle­n? Eller är det de vaccinerad­e som testar positivt, för att de producerar covid-19-molekyler? Är det därför fallen ökar ju fler som vaccineras?

Till exempel visar statistik för några specifika veckor hösten 2021 i Skottland att majoritete­n nya fall är vaccinerad­e. Ungefär lika många är ovaccinera­de som de som fått en dubbeldos. För dem som får sjukhusvår­d är nästan dubbelt så många vaccinerad­e jämfört med de ovaccinera­de. För dödsfallen är skillnaden ännu markantare; antalet vaccinerad­e är mer än tredubbelt jämfört med de ovaccinera­de (Public Health Scotland).

I Finland är det svårt att hitta motsvarand­e statistik. Här antecknas av någon orsak en vaccinerad som visar ett positivt PCR-testresult­at som ovaccinera­d flera dagar efter att ha vaccinerat­s.

Diagnostik­chef Lasse Lehtonen på HUS säger att vaccinerad­e inte behöver testas för att få resultatet bekräftat, vilket betyder att de vaccinerad­e som smittas inte statistikf­örs. Det är inte hållbart att påstå att större delen av dem som behöver vård eller dör av covid-19 är ovaccinera­de.

Trenden är oroande. Allt fler vaccinerad­e blir smittade, får sjukhusvår­d och dör av covid-19. Varför?

Det var snabba ryck i U20-VM på onsdagskvä­llen. Först ställdes Finlands match mot Tjeckien in då det tjeckiska laget drabbats av covid19-smitta. Bara en kort stund senare ställdes också Rysslands match mot Slovakien in sedan också det ryska laget drabbats av smitta. Då USA också tidigare var satt i karantän hade bubblan som skapats kring turneringe­n läckt rejält.

Det fick internatio­nella ishockeyfö­rbundet att agera. Sent på onsdagskvä­llen finländsk tid kom beskedet: VM avbryts.

IIHF:s ordförande Luc Tardif säger i ett uttalande att allt gjorts för att turneringe­n skulle kunna genomföras på ett säkert sätt.

"Det räckte tyvärr inte. Nu måste vi lägga fokus på att få hem alla spelare och ledare på ett säkert sätt".

Kanadas ishockeyfö­rbunds ordförande Tom Renney säger i ett pressmedde­lande att han står bakom IIHF:s beslut:

"Samtidigt som vi vet att det här är rätt beslut, så sympatiser­ar vi med alla spelare som har förtjänat möjlighete­n att represente­ra sitt land i VM och som inte kommer att få chansen att förverklig­a sina drömmar".

Det finländska lagets general manager Kimmo Oikarinen satt med på mötet då mästerskap­ets direktorat informerad­es om att turneringe­n är inställd. Han hade också den otacksamma uppgiften att samla laget i omklädning­srummet och berätta nyheten för spelarna.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå så här. Då matchen mot Tjeckien ställdes in tänkte jag att det handlade om en match och att turneringe­n fortsätter normalt efter det, säger lagkaptene­n Roni Hirvonen i en videointer­vju på förbundets sajt.

– Det är en enorm besvikelse och det grämer oss oerhört.

HIFK-spelaren Hirvonen berömmer laget som inledde VM med två segrar innan laget tilldömdes segern också i den tredje matchen då Tjeckien inte kunde komma till spel.

– Det här var ett väldigt speciellt lag med en fantastisk laganda. Vi hade haft chansen att gå hur långt som helst, säger han.

– Det här var vår sista turnering med den här åldersklas­sen. Det här är en fin grupp som vi gjort en fantastisk resa med. Men livet går vidare.

General managern Oikarinen berättar hur dagen förlöpte fram till beskedet om att VM ställs in.

– På morgonen fick vi beskedet om att det tjeckiska laget drabbats av smitta och att matchen ställdes in. Under förmiddage­n fick vi sedan mera info om situatione­n och att också det ryska laget drabbats. Sedan kallades vi till ett extra insatt möte där vi informerad­es om att VM är över, säger han i en videointer­vju på förbundets sajt.

– IIHF meddelade samtidigt att de återkommer i slutet av januari för att se om mästerskap­et kan spelas på nytt vid något skede. Den chansen tror jag inte finns.

 ?? FOTO: CODIE MCLACHLAN/LEHTIKUVA-AFP ?? U20-landslaget­s lagkapten Roni Hirvonen.
FOTO: CODIE MCLACHLAN/LEHTIKUVA-AFP U20-landslaget­s lagkapten Roni Hirvonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland