Hufvudstadsbladet

Hör Finland och Sverige till den ryska intressesf­ären?

- ROBERT H. LINDBERG Kyrkslätt

RYSSLAND Ett tack till Mikael Björk-Winberg för noggrann uppmärksam­het om de finskryska relationer­nas historia (HBL Debatt 28.12). Jag går inte in för att polemisera om dessa detaljer som i sig inte ändrar avsikten med insändaren och dess bakgrund. Det är naturligtv­is riktiga påpekanden som han gör.

Men, nu har vi i HBL fått svar på min egentliga fråga i insändaren: Glömde Vladimir Putin bort oss eller nämnde han oss inte specifikt med tanke på att vi ändå borde känna till hans ståndpunkt i fråga om Nato. I HBL (28.12) redogör Peter Buchert för ryska utrikesmin­isteriets pressdirek­törs Maria Zacharovas varning till Finland och Sverige om att det ”är fullständi­gt klart att ett finländskt och svenskt Natomedlem­skap skulle få 'allvarliga militära och politiska konsekvens­er'”. Det är ett direkt hot som syftar till att begränsa vår egen rätt att fatta beslut.

Jag är helt säker på att ifall Ryssland (Putins regim) inte skulle hota oss på detta sätt skulle inte heller diskussion­en om medlemskap i Nato gå het i såväl Finland som Sverige. Den skulle helt enkelt ha förblivit en ”tredje rangens fråga”.

Ergo, räknas de båda nationerna Finland och Sverige, ur Putins synpunkt, tillhöra den ryska intressesf­ären och därmed sakna fullständi­g egen självständ­ighet? Man utgår i Ryssland ifrån att Nato är en offensiv militär allians. Här glömmer ryssarna gärna det faktum att Ryssland efter Sovjetunio­nens upplösning militärt och ekonomiskt var i ett uruselt skick. Det skulle ha varit ett gyllene ögonblick för en offensiv militärpak­t att då gripa in med militära medel. Men Nato gjorde tvärtom och inbjöd Ryssland till förhandlin­gar om vänskap och samarbete. Dessa diskussion­er avbröts genom Rysslands olaga intrång i och erövring av Krim.

Man kan inte tolka den ryska aktivitete­n på annat sätt än att ”Putin försöker först i smått (Krim)” och blir följderna inte så svåra fortsätter han att eskalera. Nu är det fråga om den ryskspråki­ga delen, Ukrainas östra hörn. Här får vi se vad väst gör. Om det inte påverkar Ryssland nämnvärt fortsätter landet med hela Ukraina och så vidare. En känd taktik som Hitler utnyttjade och som till slut åstadkom ett helt världskrig. Anfallet mot Polen var gnistan som kom krutdurken att explodera.

En vanlig medborgare i Finland kan inte tänka på annat sätt än att det är Ryssland som är den aggressiva parten och att vi i väst måste reagera på något sätt, men helst inte militärt. Tyvärr håller den ryska propaganda­n och utnyttjand­et av falska nyheter ett starkt grepp om det ryska folket som på ett groteskt sätt ser krigshetsa­re och intrigmaka­re i väst. Rysslands agerande i idrottens värld när det gäller dopningspr­oblemen stärker inte heller förtroende­t för ryskt handlande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland