Hufvudstadsbladet

Afrikanska mästerskap­en en tung börda för Liverpool

Manchester City ångar på i stor stil och är mästarkand­idat nummer ett i Premier League. Och laget brandskatt­as inte alls så hårt av Afrikanska mästerskap­en om man exempelvis jämför med Liverpool. Så här påverkas topplagen i Premier League.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Manchester City

● Tappar: Riyad Mahrez (Algeriet).

Algeriet är en av favoritern­a att ta hem titeln och Mahrez är en absolut nyckelspel­are i landslaget.

Mahrez har som vanligt varit utmärkt i City men det är inte så att Manchester­laget står och faller med sin briljanta algerier.

City har den bredaste truppen i Premier League och med en handfull yttrar av yppersta klass klarar man sig bra utan Mahrez i en månad om så krävs.

Liverpool

● Tappar: Sadio Mané (Senegal), Mohamed Salah (Egypten), Naby Keita (Guinea). Egypten och Senegal hör till förhandsfa­voriterna. Senegal är kanske den allra främsta favoriten med ett väldigt starkt lag på benen.

Mo Salah är en av världens bästa spelare och honom kan Liverpool inte ersätta. Mané är lite ojämnare men en viktigt kugge i Liverpools offensiv. Keita har en tendens att överspela vissa situatione­r lite men är i sina bästa stunder oerhört bra.

Liverpoolm­anagern Jürgen Klopp får be till högre makter för att ingen ur trion skadar sig eller kommer halvskadad tillbaka till klubblaget. Värdnation­en Kamerun drabbas dessutom årligen av cirka tre miljoner diagnostis­erade malariafal­l så turneringe­n är långt ifrån riskfri.

Med tanke på att till och med Salah sett lite sliten ut de senaste veckorna kommer landslagsu­ppdraget ganska olämpligt för arbetsgiva­ren.

Chelsea

● Tappar: Hamik Ziyech (Marocko), Trevor Chabolah (Sierre Leone), Edouard Mendy (Senegal) Mendy är det stora tappet för titeljagan­de Chelsea. Målvakten har varit ett stort utropsteck­en i The Blues efter att han anslöt för ett drygt år sedan.

Osäkra Kepa och Marcus Bettinelli är långt ifrån fullgoda ersättare och Mendys frånvaro kan komma att kosta Chelsea dyra poäng.

Ziyech har inte levt upp till förväntnin­garna i Chelsea. Chabolah har varit bra i backlinjen.

Arsenal

● Tappar: Mohamed Elneny (Egypten), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Nicholas Pepe (Elfenbensk­usten), Thomas Partey Ghana. Thomas Partey är tveklöst det mest kännbara tappet för Arsenal. Den fysiska tvåvägsmit­tfältaren är oerhört

viktig för Arsenal som visat upp oerhört imponerand­e form den senaste tiden. Aubameyang­s dagar i Arsenal är räknade och Nicholas Pepe har i inget skede gjort skäl för de 80 miljoner euro laget betalade för hans tjänster.

Elneny är en komplement­sspelare.

Tottenham

Tappar: -.

Spurs är ett välorganis­erat och svårslaget lag under Antonio Conte. Och laget hålls intakt under mästerskap­en då ingen spelare lämnar Tottenham.

● West Ham Tappar: Said Benhrama (Algeriet).

Benhrama hör till nyckelspel­arna i Hammers och med tanke på att West Hams formkurva, fyra förluster i de fem senaste matcherna, är allt annat än bra kommer tappet av Benhrama olägligt och olämpligt.

Manchester United

● Tappar: Eric Bailly (Elfenbensk­usten), Amad Diallo (Elfenbensk­usten). Bailly och Diallo är komplement­sspelare. Inga oerhörda avbräck för United.

Afrikanska mästerskap­en arrangeras i Kamerun mellan den nionde januari och sjätte februari.

 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Mohamed Salahs Egypten har vunnit Afrikanska mästerskap­en fler gånger än någon annan.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP Mohamed Salahs Egypten har vunnit Afrikanska mästerskap­en fler gånger än någon annan.
 ?? ANTHONY DEVLIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Riayd Mahrez och Algeriet hör till favoritern­a.
ANTHONY DEVLIN/LEHTIKUVA-AFP Riayd Mahrez och Algeriet hör till favoritern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland