Hufvudstadsbladet

Att sortera avfall sparar både natur och pengar

- MARIKA SIPILÄ Verksamhet­sledare, Finlands Svenska Fastighets­förening

Avfallssor­teringen har i alla tider gett utmaningar och gråa hår. I många husbolag slängs det mycket sorterbart avfall i blandavfal­lskärlet. Med jul och nyår kommer dessutom ljus, julgranar, julklappsp­apper, skinkfett, marschalle­r, fyrverkeri­pjäser, tomtebloss och tenn. Avfall av de mest olika slag. Vet du i vilka kärl olika avfallssla­g ska läggas och vad som inte alls får läggas i kärlen?

I många husbolag finns det vid varje kärl både en bild och en uppräkning av vad som får läggas i kärlet. Studier visar att sorteringe­n ökar när den görs så enkel som möjligt. Barn är vanligtvis ivriga att sortera och kan också påpeka för sina föräldrar om något verkar hamna i fel kärl.

Varje föremål som inte hör hemma i sophuset ökar avfallskos­tnaderna relativt mycket. Att tömma det blandade avfallet är allra dyrast. Alla har vi säkert någon gång råkat på en soffa eller tv som dumpats där och för vilka den riktiga platsen är en återvinnin­gscentral. Många städer har även insamlings­bilar som regelbunde­t kör runt och som man avgiftsfri­tt kan lämna farligt avfall från hemmet till.

Varför sorterar någon över huvud taget om andra inte bryr sig? Om pengarna inte spelar roll, kan man se på sorteringe­n ur ett miljöpersp­ektiv. Är det inte bättre att lämna en välfungera­nde sortering och effektiv avfallsåte­rvinning till nästa generation än problemati­ska soptippar och förorenad natur? I och med att en person årligen producerar så mycket som 290 kilo avfall är vi alla ansvariga för att sortera åtminstone vårt eget skräp.

Ändringar i avfallslag­stiftninge­n träder i kraft i början av nästa år. Enligt den nya lagstiftni­ngen ska alla husbolag med minst fem bostäder ha separata insamlings­kärl för plast, bioavfall, glas och metall. Det här bör vi se som en positiv sak; ju fler avfallskär­l, desto mindre osorterbar­t blandat avfall får vi.

Det här är vår förenings sista artikel i den här tidningen för i år. Jag vill tacka läsarna för den gemensamma tiden och för att ni tagit kontakt med mig i olika frågor. Samtidigt vill jag önska alla ett ljust nytt år 2022.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Studier visar att sorteringe­n ökar när den görs så enkel som möjligt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Studier visar att sorteringe­n ökar när den görs så enkel som möjligt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland