Hufvudstadsbladet

Så eldar du rätt i vinter

Mysig brasa, energitjuv eller utsläppskä­lla? Det är högsäsong för våra eldstäder, men de kräver kunskap för att användas rätt, säkert och effektivt.

- MARIA SOXBO/TT

Den kallare säsongen är här, och att tända en brasa är både mysigt och skönt. Men att elda rätt är en konst att lära sig, både av säkerhets- och av klimatskäl.

Anders Pettersson Lindberg är brandskydd­skontrolla­nt vid Södertörns brandförsv­ar i Sverige, och har tidigare också jobbat som sotare i många år. Trots att mänsklighe­ten har kunnat göra upp eld i omkring en miljon år utvecklas fortfarand­e kunskapen kring eldning och hur man ska tända en brasa.

– Från den klassiska ”tipiformen” som vi växt upp med, så är rekommenda­tionen nu att vi ska lägga klabbarna som ett kryss eller som en hashtagg. Högst upp placeras näver och flis och så tänder man brasan uppifrån och ner, i stället för nerifrån och upp, säger Anders och fortsätter:

– På det sättet är det lätt att få fart på brasan eftersom det kommer luft underifrån, dessutom brinner det väldigt rent.

Miljö och klimat har hamnat alltmer i fokus när det gäller eldning och sotning. Att elda fel – till exempel med för sur ved, stora klabbar eller för dålig lufttillfö­rsel – gör att partikelut­släppen blir onödigt stora. Att trivseleld­a mycket i en öppen spis är dessutom ett effektivt sätt att få elräkninge­n att skjuta i höjden, enligt Anders Pettersson Lindberg, eftersom det stora luftintage­t gör att husets varma inomhusluf­t sugs ut. Huset kyls ner i alla andra rum och elementen får jobba hårdare än vanligt.

– Ja, den typ av öppna spisar som finns i många villor är faktiskt ofta energitjuv­ar. Ju mer vi matar med ved och varm luft stiger upp genom skorstenen, desto mer värmd inomhusluf­t stjäl den med sig.

För att få koll på eldstaden ur energisynp­unkt är det bra att göra en energikalk­yl, och även rådfråga sotaren. Har man en mindre öppen spis brukar det också fungera att kompletter­a med en braskasset­t för att göra den mer effektiv.

Anders Pettersson Lindberg berättar att det finns för- och nackdelar med olika typer av eldstäder. En kakelugn värmer bra om den eldas i på rätt sätt, eftersom värmen kan lagras så att den fungerar som ett element i många timmar efter att brasan har brunnit ut.

– En klassisk vedspis eller köksspis har också fördelar, eftersom man eldar i det lilla utrymmet och sedan kan laga mat på spisen. En sådan är bra att ha vid långvariga strömavbro­tt till exempel.

Men även om en spis är praktisk ur krisbereds­kapssynpun­kt, är det också relevant att titta på hur mycket alla dessa skorstenar släpper ut om de inte sköts rätt, anser han. Man ska absolut inte hälla tändvätska på veden eller på brasan. Att använda ljusstumpa­r för att tända vill han inte heller rekommende­ra, eftersom de skapar en beläggning i skorstenen.

– Och undvik tidningspa­pper med någon form av beläggning, som de blanka omslagen till månadsmaga­sin – de är absolut inte bra att elda upp.

Det är viktigt att släppa in sotaren när kallelser kommer och höra av sig om man missar en sotning. Lika viktigt är det att kontroller­a att eldstaden i en ny bostad inte är avställd eller har nyttjande- eller eldningsfö­rbud.

En skorsten som inte sköts om genom regelbunde­n sotning och korrekt eldning kan ha rester av oförbränt sot och tjära i rökkanalen, som i värsta fall kan leda till soteld.

 ?? FOTO: DUYGU GETIREN/TT ?? En brasa slår det mesta när det gäller mysfaktor under den kalla årstiden. Men det finns mycket att lära sig om eldning, menar Anders Pettersson Lindberg, brandskydd­skontrolla­nt vid Södertörns brandförsv­ar.
FOTO: DUYGU GETIREN/TT En brasa slår det mesta när det gäller mysfaktor under den kalla årstiden. Men det finns mycket att lära sig om eldning, menar Anders Pettersson Lindberg, brandskydd­skontrolla­nt vid Södertörns brandförsv­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland