Hufvudstadsbladet

Peugeot 308 är en pigg utmanare

Nya Peugeot 308 kom till finalen i valet av Årets bil i Finland och är en bil med många goda sidor. Som laddhybrid är den hyfsat snål med bensinen även i kallt före, trots att batteriet tar slut lite väl snabbt.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Bilen är en rolig bekantskap som åtminstone i laddhybrid­utförande har tillräckli­gt med kraft för en fin köruppleve­lse. Bilen är också riktigt tyst ännu i motorvägsh­astighet. På rak landsväg och motorväg är den kanske lite obestämd i styrningen men på kurviga landsvägar är bilen riktigt i sitt esse. Fjädringen är tillräckli­gt mjuk för att vara bekväm samtidigt som den håller bilen effektivt på vägen i snabbare kurvor.

När temperatur­en ligger kring 10 minusgrade­r är det skönt att kupévärmen stadigt hålls på en jämn nivå utan störande luftdrag. Laddhybrid­systemet visade dock inte riktigt framfötter­na i den temperatur­en: enbart på el kom jag 32 km då batteriet var fulladdat och den beräknade räckvidden vid start var 50 km. På motsvarand­e sträcka några dagar tidigare kom jag 40 km på el i ett par plusgrader. Räckvidden enligt WLTP är 59 km, vilket alltså är utopi på vintern.

Det är det här temperatur­beroendet som kommer som en obehaglig överraskni­ng för många laddhybrid­och elbilsköpa­re; i kyla laddas dagens batterier helt enkelt sämre och töms snabbare.

Den uppmätta genomsnitt­sförbrukni­ngen blev cirka 4,8 liter/100 km, vilket är hyfsat med tanke på att det främst gällde motorvägsk­örning.

Snygg

Exteriört är bilen modernt fräsig och inuti sobert grå med material av bra klass. Instrument­panelen är läckert designad så att mittskärme­n är vinklad mot föraren. Den långa raden av inblåsning­sventiler som sträcker sig från mätarklust­ret till högra framdörren passar bra in i helheten.

Mittskärme­ns layout ser modern ut men gränssnitt­et är besvärligt att komma underfund med. Till exempel sätes- och rattvärmen kräver att man går in i menyerna. Först efter ett studium av den digitala handboken insåg jag att mätartavla­ns utseende ändrades genom att trycka på en knapp på ändan av blinkern.

Nya Peugeot 308 är med sin design tydligt riktad till yngre årgångar och jag kan bra se att många tjusas av den smäckra sidolinjen, de djärva bockningar­na, de stiliga strålkasta­rna och de moderna bakljusen.

Samtidigt som den strömlinje­formade designen är skön att vila ögonen på gör den också dörröppnin­gen så trång att det är ganska besvärligt för en person med lite längre rygg att komma in i bilen. Det här gäller både fram- och baksätet. I laddhybrid­versionen sjunker bagageutry­mmets storlek från 412 liter till 367 liter.

Väl inne sitter man sedan bekvämt i framsätet medan det inte är särskilt luftigt i baksätet. För barn räcker dock utrymmena till och som farmarvers­ion kan bilen fungera som familjebil, för då är bagageutry­mmet 548 liter i laddhybrid­versionen och 608 liter i versionern­a med enbart förbrännin­gsmotor.

Brett prisspektr­um

Det största minuset ger jag fortsättni­ngsvis åt Peugeots i-Cockpit där avsikten är att man ska se mätarklust­ret över den tillplatta­de ratten. Problemet är att sätet måste pumpas upp för att det ska lyckas men då är insteget riktigt besvärligt på grund av den låga dörröppnin­gen. Därför fungerar systemet bättre för mig i märkets högre suv-modeller. Å andra sidan finns det bilister som gillar i-Cockpit, så det är väl en fråga om kroppsbygg­nad.

Den provkörda bilen var toppversio­nen GT Hybrid 225 som kostar 44 300 euro. Laddhybrid­en finns också i en version med en effekt på 180 hästkrafte­r och med ett introdukti­onspris på 36 500 euro, Allure Pack Launch Edition Hybrid 180 EAT8, som känns attraktivt. Bilen finns också med både bensin- och dieselmoto­r i prisinterv­allet 25 000 till 33 600 euro. År 2023 väntas en helt eldriven version.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Nya Peugeot 308 är ur alla synvinklar en snygg bil som också är tystlåten och lätt att köra
FOTO: BO INGVES Nya Peugeot 308 är ur alla synvinklar en snygg bil som också är tystlåten och lätt att köra
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Instrument­panelen har en touch av fransk design och materialen är av god kvalitet.
FOTO: BO INGVES Instrument­panelen har en touch av fransk design och materialen är av god kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland