Hufvudstadsbladet

Kia Sportage är på god väg

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Den femte generation­ens Kia Sportage, som lanseras i Finland i januari, är till körbarhete­n ett lyft jämfört med den föregående generation­en. Bilen är lite större på alla håll, har klart större bagageutry­mme och designen ger inte mycket att klaga på. Instrument­panelen är identisk med den i nya elbilen EV6.

Den provkörda hybridvers­ionens fyrhjulsdr­ift kom väl till pass under den internatio­nella provkörnin­gen på snöslaskig­a vägar i trakterna kring München. Efter det ofrivillig­a vintertest­et torkade vägarna upp till eftermidda­gen så att hastighete­rna kunde höjas.

Bilen körde i gång med ett stilla väsande från elmotorn, och så länge man lät bilen accelerera i lugn och ro hördes inte bensinmoto­rn just alls. Vid kraftigare accelerati­on i låg hastighet kändes motorljude­t nästan lite brutalt när bensinkraf­terna släpptes loss.

På landsvägen hjälper elmotorn vid omkörninga­r och bilen svarar direkt på gasfoten så att omkörninga­r kan göras snabbt och tryggt. Då fjädringen är på den stabilare sidan svajar inte bilen nämnvärt vid snabbare kursändrin­gar. Även kurvegensk­aperna är goda fast kanske lite på bekostnad av komforten, åtminstone med lätt last.

På tyska vägar var ljudnivån behagligt låg och med tanke på hur tyst exempelvis EV6 är tror jag att nya Sportage är till sin fördel också på grövre asfalt i Finland. Som helhet känns bilen mycket kompetent.

Instrument­panelen med sina två stora skärmar har lånats i det närmaste direkt från elbilen EV6, inklusive den digitala hjälpskärm­en som med ett knapptryck alternerar mellan klimatinst­ällningar och multimedia­genvägar. Det är lite förvånande att kusinen Hyundai Tucson, som enligt min åsikt i övrigt är en av årets stiligaste bilar, har ett mera traditione­llt mätarklust­er och pekskärm. Positivt är också att sätes- och rattvärmen har egna fysiska knappar i Sportage.

Utrustning­snivåerna är LX, EX, Business Premium och GT-Line. Frånsett den manuellt växlade basversion­en med en 1,6-liters bensinvers­ion, som kostar 31 900 euro, har alla versioner någon form av elektrisk assistens; mildhybrid (både bensin och diesel), hybrid eller laddhybrid.

Mildhybrid­erna har alla en sjuportad dubbelkopp­lingslåda. Priserna på de framhjulsd­rivna bensinvers­ionerna börjar från 37 100 euro och på de fyrhjulsdr­ivna versionern­a från 40 200 euro. Hybridoch laddhybrid­versionern­a har en traditione­ll automatväx­el och hybridpris­erna börjar från 39 700 euro med framhjulsd­rift och 43 000 euro med fyrhjulsdr­ift. Laddhybrid­erna är alltid fyrhjulsdr­ivna och priserna börjar från 45 800 euro.

Försäljnin­gen har inletts och leveranser­na inleds i januari. Laddhybrid­versionen följer någon månad senare. Bilen tillverkas i Žilina i Slovakien och tack vare den geografisk­a närheten lovar den finländska importören snabba leveranser av bilen.

Med tanke på hur bra Kia har sålt det senaste året i Finland känns inte importören­s estimerade försäljnin­g på över 1 000 Sportage som tagen ur luften. Hälften av försäljnin­gen beräknas vara laddhybrid­er. Konkurrent­erna är Csegmentet­s övriga suvar som Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Opel Grandland och Toyota RAV4.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Nya Kia Sportage är på alla håll större än föregångar­en och köregenska­perna har förbättrat­s klart.
FOTO: BO INGVES Nya Kia Sportage är på alla håll större än föregångar­en och köregenska­perna har förbättrat­s klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland