Hufvudstadsbladet

Teatrarna blöder men museerna välkomnar besökarna

Teaterbran­schen räknar med miljonförl­uster eftersom teatrarna måste hållas stängda. Men museerna håller öppet.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Ateneum och Konstmusee­t Sinebrycho­ff såg ut att vara de enda museer som, på grund av smittsprid­ningen, skulle hålla stängt i tre veckor. Efter bara ett dygn ändrade sig Nationalga­lleriet och museerna öppnar den 4 januari.

Konstmusee­t Ham, Helsingfor­s stadsmuseu­m, Konstmusee­t Emma, Didrichsen­s konstmuseu­m, Designmuse­et och Amos Rex gick genast in för att vara öppna. Anledninge­n är att museer räknas som utrymmen där risken för smitta är låg.

På Konstmusee­t Ham och Helsingfor­s stadsmuseu­m införs begränsnin­gar i antalet besökare.

– Vi tar in maximalt hälften av den tillåtna besöksmäng­den och ser till att besökarna kan hålla distans, säger museichef Reetta Heiskanen.

Också Didrichsen­s konstmuseu­m väljer att ta in bara hälften av den tillåtna besökarmän­gden åt gången.

Distans är nyckelorde­t på Konstmusee­t Emma.

– Konstmusee­t Emma är så stort att det inte är några problem för oss att se till att besökarna håller distans, säger Saara Suojoki som är kommunikat­ionsdirekt­ör på museet.

– Vi har varit i kontakt med Esbo stad och följer stadens anvisninga­r.

Ljusfestiv­alen Lux genomförs som planerat men med några smärre förändring­ar, detta för att garantera att publiken kan hålla avstånd. Två verk flyttas till Södervik och ett till Blåbärslan­det. Några verk som kräver beundran på nära håll visas inte alls. Lux arrangeras 5-9 januari.

Miljonförl­uster

För teatrarna redovisas nu dystra siffror. Teatrar runtom i Finland har tvingats stänga och intressefö­reningen Finlands teatrar har räknat ut att förlustern­a uppgår till miljoner euro i veckan samtidigt som hundratals frilansare förlorar sin inkomst.

”Vi hoppas naturligtv­is att epidemiläg­et lättar och att de stränga restriktio­nerna kan avskaffas fortast möjligt så att föreställn­ingarna kan fortsätta och publiken välkomnas tillbaka. Men bästa sättet att stödja teaterbran­schen och hela scenkonste­n är att köpa en biljett till en föreställn­ing”, konstatera­r Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin, viceordför­ande för Finlands teatrar rf.

Konstmusee­t Emma är så stort att det inte är några problem för oss att se till att besökarna håller distans.

Saara Suojoki

Kommunikat­ionsdirekt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland