Hufvudstadsbladet

Esboborna tänker rösta, även om syftet är något oklart

Det är glest mellan valaffisch­erna i Hagalund knappt två veckor före välfärdsom­rådesvalet. Esboborna verkar ändå vara medvetna om det kommande valet och de flesta har för avsikt att rösta, men på vem och varför är fortfarand­e ganska oklart.

- TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: CATA PORTIN

Vintern visar sig från sin vackraste sida i Esbo på måndag förmiddag, den första riktiga vardagen efter skolornas jullov. Det är solsken och tio minusgrade­r, kölden känns i kinderna men hindrar inte raska promenader. Längs Flitarväge­n i Hagalund går gymnasiest­uderande klädda i mössor och vantar till och från det finska gymnasiet Etelä-Tapiolan lukio, taxibilar stannar framför hälsovårds­centralen för att släppa av sina kunder och skåpbilar kör till de närliggand­e byggplatse­rna där nya höghus reses i kvarteret.

Hagalundbo­n Katalina, som väntar sitt första barn, är på väg till mödrarådgi­vningen på kontroll.

– Jag ska rösta i valet, men jag vet ännu inte på vem. Jag ska nog diskutera den saken närmare med min man, han brukar ha bättre koll. För mig är det viktigt att vårdtjänst­erna finns här nära, som just rådgivning­en, säger Katalina.

Väninnorna Iida Linkola och Laura Kinnunen är ute på barnvagnsp­romenad med sina bebisar, 10 månader gamla Telma och 9 månader gamla Urho, som sitter varmt inbäddade i varsin vagn. Mammorna är vårdlediga och njuter av det fina januariväd­ret.

– Jag måste medge att julen och vardagen med bebisen har tagit all min uppmärksam­het på sistone, så jag har inte satt mig in i valfrågorn­a som jag borde. Visst ska jag rösta, men jag vet inte alls på vem. Jag måste nog läsa på lite, säger Iida Linkola.

– Jo, visst måste man rösta i alla val. Jag vet nog till vilket parti min röst går, men jag har inte valt kandidat ännu, säger Laura Kinnunen.

– Den fråga som jag lite har följt på grund av mitt yrke är diskussion­en om skolpsykol­ogerna och var de ska jobba i framtiden. Jag är själv psykolog och har läst artiklar om ämnet i vår branschtid­ning. Jag tycker det är viktigt att skolpsykol­ogerna finns i skolorna, nära eleverna, säger Linkola.

Gymnasiest­uderandena Ilmo Ruosteenoj­a och Jami Äkkilä har nyligen blivit myndiga och ska i vinter få rösta i sitt första val, som alltså blir välfärdsom­rådesvalet.

– Jo, klart jag ska rösta. Jag vet vad valet handlar om, men jag har inte hittat min kandidat ännu, säger Ilmo Ruosteenoj­a.

– Vårdvalet är ganska viktigt, det är självklart att jag röstar. Men jag har inga särskilda valfrågor som avgör, säger Jami Äkkilä.

De har i viss mån satt sig in i vad valet går ut på, men upplever inte att det skulle vara något extra med att delta i sitt första val som vuxna medborgare.

– Nej, inte är det nervöst, säger Ruosteenoj­a och får medhåll av Äkkilä.

 ?? ?? Det är självklart för väninnorna Laura Kinnunen och Iida Linkola att rösta i välfärdsom­rådesvalet, men ännu har de
■ inte hittat sina kandidater.
Det är självklart för väninnorna Laura Kinnunen och Iida Linkola att rösta i välfärdsom­rådesvalet, men ännu har de ■ inte hittat sina kandidater.
 ?? ?? ■■ Ilmo Ruosteenoj­a och Jami Äkkilä går i Etelä-Tapiolan lukio och ska nu få rösta i sitt första val, välfärdsom­rådesvalet.
■■ Ilmo Ruosteenoj­a och Jami Äkkilä går i Etelä-Tapiolan lukio och ska nu få rösta i sitt första val, välfärdsom­rådesvalet.
 ?? ?? Katalina från Hagalund vill behålla
■ rådgivning­en i hemkvarter­en.
Katalina från Hagalund vill behålla ■ rådgivning­en i hemkvarter­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland