Hufvudstadsbladet

Fyra rektorskan­didater kvar i ÅA-valet

Fyra sökande går vidare i Åbo Akademis rektorsval, meddelar akademin.

- ANNICA LINDSTRÖM annica.lindstrom@hbl.fi

De fyra rektorskan­didaterna är FD Patrik Henelius, dekan vid fakulteten för naturveten­skaper och teknik, Åbo Akademi, TkD Reko Leino, professor, Åbo Akademi, TD Mikael Lindfelt, tf rektor, Åbo Akademi och FD Fritjof Sahlström, dekan vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier, Åbo Akademi.

Sammanlagt hade sju personer inlednings­vis sökt tjänsten.

Åbo Akademis styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n är nöjd med de namn som man nu har på bordet.

– En är tf rektor, två är dekaner och en är en av våra toppforska­re. De hade de bästa meriterna helt enkelt, säger han.

De fyra som går vidare är alla interna namn som redan jobbar på Åbo Akademi.

– När det gäller de externa var det någon som saknade de formella kriteriern­a, och de hade inte den ledarskaps­erfarenhet­en som skulle ha gjort dem konkurrens­kraftiga, förklarar Wilhelmsso­n.

De fyra finalister­na kommer härnäst att höras av universite­tskollegie­t, i enlighet med traditione­n vid akademin. Det sker mot slutet av januari, uppger Wilhelmsso­n.

– Därefter kommer styrelsen att intervjua alla fyra eller en del av dem. Vi ämnar ha beslutet klart i februari.

När kan man vänta sig att ÅA har en ny rektor? – Det vågar jag ännu inte säga, det beror på processen. Men det är snarare i början än i slutet av februari.

I och med att alla kandidater är interna kan de sannolikt tillträda mer eller mindre omedelbart efter att de valts, säger Wilhelmsso­n.

Åbo Akademi söker ny rektor efter att styrelsen valt att sparka sittande rektor Moira von Wright. HBL har tidigare rapportera­t om att styrelsen till sin hjälp har en rekryterin­gsfirma, men till skillnad från det senaste valet ska den inte vaska fram kandidater, utan snarast testa de sökandes ledarskaps­förmåga.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER ?? Alla kandidater som går vidare är interna namn. Det innebär enligt styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n att den som väljs sannolikt kan tillträda omedelbart.
FOTO: ROBERT SEGER Alla kandidater som går vidare är interna namn. Det innebär enligt styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n att den som väljs sannolikt kan tillträda omedelbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland