Hufvudstadsbladet

Hemtestet går till förbrännin­g

Det plastiga självteste­t för covid-19 ska inte sorteras som plastavfal­l.

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

De senaste veckorna har tillgången på självtest för covid-19 varit ett hett diskussion­sämne. I lokala Facebookgr­upper har folk tipsat om butiker som säljer test, eller beklagat sig över att de är svåra att hitta.

Regeringen lovar två hemtest i veckan per elev, och om flera smittfall upptäcks i klassen kan eleverna testas upp till fem gånger i veckan.

Internatio­nellt förs en diskussion om test som visar negativt de första dagarna av infektione­n. Samtidigt rapportera­r allt fler att testet i näsan visar negativt medan ett svalgtest ger positivt utslag. Det här innebär att det behövs upprepade test per person.

Den dag tillgången på test inte längre är ett problem blir det dags att fundera på hur man ska göra sig av med dem efter att de fyllt sin funktion. För dem som bor i större fastighete­r är det naturligt att lägga förpacknin­gen i kartongins­amlingen och instruktio­nsarket i pappersins­amlingen.

Sluten plastpåse

Men själva testkitet? Pipetten och testkasset­ten verkar bestå av plast. Det är lätt att tro att de hör hemma bland ketchupfla­skor och yoghurtbur­kar i plastkärle­t. Så är inte fallet, säger Maarit Kiviranta som är miljösakku­nnig på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter.

– Vi rekommende­rar att man lägger testkitet i en sluten plastpåse i blandavfal­let, säger Kiviranta.

Den slutna plastpåsen känns i det här skedet aningen överflödig, men rekommenda­tionen kvarstår. Orsaken är att man inte vill att virusparti­klar ska komma i omlopp under avfallshan­teringen.

– Det handlar förstås om minimala virusmängd­er jämfört med till exempel en näsduk, säger Kiviranta.

Plast och förpacknin­g

Varför plasten inte ska slängas i de gula kärlen för plastavfal­l beror på att kärlen enbart är ämnade för förpacknin­gar. Det lagstadgad­e producenta­nsvaret gäller i dag bara förpacknin­garna, inte produkter – materialåt­ervinninge­n finansiera­s av företagen som förpackar eller importerar förpackade produkter.

Testkasset­ten är en produkt som därmed hör hemma i blandavfal­let tillsamman­s med diskborsta­r och plasthinka­r. Då körs den till avfallsför­bränningsv­erket i Vanda för att bli energi, i stället för att köras till Fortums anläggning i Riihimäki för återvinnin­g.

Kiviranta håller med om att det här kan kännas bakvänt eftersom likartade plastmater­ial kan användas i förpacknin­gar och produkter.

Har plast inget värde som råmaterial? – Jag är ingen expert på det här, men processen för att återvinna plast är mycket mer komplierad än för till exempel metall. EU-lagstiftni­ngen går mot att även plastprodu­kter ska samlas in men vi är ännu inte där.

Maarit Kiviranta vill ändå fånga upp folks intresse för att sortera plastprodu­kter och passar på att marknadsfö­ra Sortti-stationern­as nya prislista.

– Från årsskiftet tar de emot upp till femtio liter plastavfal­l för en kostnad på 50 cent. Förut har det billigaste priset varit för 200 liter.

Hon vill poängtera att Sortti-stationen inte heller vill ha påsar med använda hemtest för covid-19. Däremot passar det bra att lämna in plastleksa­ker, trädgårdss­tolar och hinkar.

Vi rekommende­rar att man lägger testkitet i en sluten plastpåse i blandavfal­let.

Maarit Kiviranta miljösakku­nnig, Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Nästa anhalt: blandavfal­let.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Nästa anhalt: blandavfal­let. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland