Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n är inte hållbar, anser experter

Frankrike får hålla kärnkrafte­n och Tyskland får sin naturgas. Så kunde man sammanfatt­a EU-kommission­ens linje då det gäller hållbara, gröna investerin­gar, den så kallade taxonomin. Sista ordet är ändå inte sagts ännu.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Medan EU-länderna funderar på sina ställnings­taganden till EU-kommission­ens förslag att godkänna kärnkraft och naturgas på vissa villkor som hållbara investerin­gar blandar sig fyra tidigare kärnkrafts­experter från USA, Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien i leken. Deras gemensamma uppfattnin­g är att det inte är någon bra strategi att försöka begränsa klimatförä­ndringen genom att bygga ut kärnkrafte­n.

I ett gemensamt uttalande skriver Greg Jaczko, Wolfgang Renneberg, Bernard Laponche och Paul Dorfman att kärnkrafte­n är dyr och behäftad med stor osäkerhet till exempel kring slutförvar­ingen av högaktivt avfall. Kärnkraftv­erken är också för dyra och för riskfyllda för finansmark­naden och kommer därför alltid att behöva stöd eller statliga lånegarant­ier, skriver de fyra.

Jaczko, Rennerberg, Laponche och Dorfman har alla jobbat med frågor som berör strålsäker­het och kärnkraft på hög nivå i sina respektive länder. Deras uttalande har främst fått uppmärksam­het på olika kärnkrafts­forum.

"Det centrala budskapet som upprepas om och om igen är att den nya generation­ens kärnkraftv­erk är rena, trygga, smarta och billiga, men det är fiktion", skriver de fyra i sitt uttalande.

"I verklighet­en är kärnkrafte­n inte vare sig ren, trygg eller smart, den är en komplex teknik som potentiell­t kan orsaka stor skada. Kärnkraft är inte billigt, utan extremt dyrt. Och kanske viktigast, kärnkrafte­n är inte en del av någon genomförba­r strategi för att möta klimatförä­ndringen. För att på ett relevant sätt kunna medverka till den globala kraftprodu­ktionen krävs mer än tiotusen nya reaktorer".

De fyra skriver också att de upplever att det är deras kollektiva plikt att kommentera frågan om kärnkraft och klimatförä­ndring.

Tvingas kompromiss­a

Samtidigt förbereder sig alltså EU för att fatta beslut om taxonomin, om vilka energiinve­steringar som ska betraktas som gröna och hållbara. Medlemslän­derna har fram till den 21 januari på sig att kommentera EU-kommission­ens förslag. Klart är redan nu att åsikterna om förslaget går isär.

Tyskland som vid årsskiftet stängde tre av sina sex återståend­e kärnkraftv­erk vill inte beteckna kärnkrafte­n som hållbar. Frankrike däremot bygger fortfarand­e ut sin kärnkraft.

Tyskland är beroende av naturgas under en överskådli­g framtid för att kunna klara av sin el- och värmeprodu­ktion. Kommission­ens förslag innebär att båda länderna, liksom många andra medlemslän­der, får kompromiss­a.

Bara ja eller nej

För Finlands del är det viktigt att få kärnkrafte­n inkluderad i taxonomin. Arbets- och näringsmin­isteriet skriver till exempel i ett meddelande från början av december att kärnenergi­n är en del av Finlands energipale­tt. Kärnenergi­n spelar en viktig roll som en del av klimatpoli­tiken de närmaste decenniern­a då Finland strävar efter en klimatneut­ral framtid.

Industrins Kraft TVO tog den tredje reaktorn i Olkiluoto i användning strax före jul och ett nytt kärnkraftv­erk planeras av företaget Fennovoima i Pyhäjoki. Just nu står kärnkrafte­n för omkring en tredjedel av vår elprodukti­on, men när Olkiluotos trea går för fullt ökar den andelen.

När beslutet om taxonomin väl fattas görs det så att medlemslän­derna bara kan rösta ja eller nej till det förslag som läggs fram. Därför är det viktigt att Finland fortsätter att aktivt jobba för sina egna intressen under de veckor som nu återstår, anser energiexpe­rter HBL talat med.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Den tredje reaktorn i Olkiluoto har precis börjat producera el och redan nu står kärnkrafte­n för en tredjedel av Finlands elprodukti­on.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Den tredje reaktorn i Olkiluoto har precis börjat producera el och redan nu står kärnkrafte­n för en tredjedel av Finlands elprodukti­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland