Hufvudstadsbladet

”Vi är inte beredda att skapa osäkerhet om militära linjen”

- TEXT & FOTO: RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

– Det här är en oerhört tillspetsa­d situation och jag kan inte se att vi har haft en lika allvarlig situation sedan kalla kriget, säger Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist om situatione­n i Ukraina. Samtidigt säger han att det inte finns någon orsak för Sverige att diskutera ett Natomedlem­skap. Opposition­sledaren Ulf Kristersso­n tycker att det skulle vara ett tydligare att ha det som ett alternativ i den säkerhetsp­olitiska verktygslå­dan.

I höstas drev Sveriges riksdag igenom att regeringen ska ha en Natooption. Det var ett gemensamt utrikes- och försvarsut­skott som i december krävde det för att stärka det säkerhets- och försvarspo­litiska samarbetet med hänvisning till Finlands ställning i frågan.

I och med den ryska aggression­en i Ukraina pyrde det till i den svenska diskussion­en om Sverige och Nato.

Under den årliga försvars- och säkerhetsp­olitiska konferense­n, Folk och försvar, har många av diskussion­erna kretsat kring Nato och den ryska upptrappni­ngens hot mot den europeiska säkerhetso­rdningen.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (Socialdemo­kraterna) ser inte något problem med att diskutera Nato i Sverige.

– Vi gör mycket mer än tidigare med Nato, säger han och räknar upp värdlandsa­vtalet med den transatlan­tiska organisati­onen, övningsver­ksamheten och informatio­nsutbytet.

– Diskussion­en om medlemskap är en helt annan sak, säger Hultqvist.

Försiktig opposition­sledare

Om det borgerliga blocket vinner valet i september är det troligen Moderatled­aren Ulf Kristersso­n som blir statsminis­ter. Han öppnar för en diskussion om medlemskap­et och säger att bristen på debatt är en ”socialdemo­kratisk blockering”.

Kristersso­n hänvisar till den finländska diskussion­en.

– Jag söker ingen strid om ett svenskt Natomedlem­skap här och nu men jag tycker att Sverige borde göra som Finland. Diskutera brett, tydligt och över partigräns­erna. Att man klart och tydligt deklarerar att ”vi fattar våra egna beslut”. Bland de beslut som skulle kunna fattas gäller också svenska allianser, säger Kristersso­n.

I sitt tal säger han ”Finlands sak är vår".

Kristersso­n vill ändå inte säga att Sverige ansöker om medlemskap om han blir statsminis­ter. Då är han beredd att diskutera den.

– Om jag blir Sveriges statsminis­ter så kommer frågan om möjlighete­n att bli medlem i Nato att diskuteras helt öppet. Jag kommer inte att uttrycka det så att Nato-frågan skulle vara utesluten för Sveriges del.

Hultqvist anser att det inte finns behov att ens diskutera frågan. Han påpekar att Sverige nu har ett 20tal olika försvarssa­marbeten där samarbetet med Finland är ”mycket djupt”.

– När det gäller den operativa verksamhet­en går samarbetet väldigt djupt. Operativa samarbetet betyder att vi har samarbete bortom fredstida förhålland­en. Det betyder att du har en planering i hur du gör i olika scenarier.

Som till exempel?

– Ja, det vill jag inte berätta, säger Hultqvist bestämt.

Dagarna innan jul sa Hultqvist att Sverige inte ska gå med i Nato – varken nu eller senare – men att det är ett helt svenskt ställnings­tagande som ”ingen annan ska ha en synpunkt på”. Det var en kommentar på den ryska kravlistan där bland annat Nato ska avstå från all slags utvidgning.

Trots det säger Hultqvist säger att situatione­n i Ukraina är ”är både hotfull, allvarlig och det finns en risk för rysk interventi­on och det är ju oerhört allvarligt”.

Ändringar leder till osäkerhet

Trots det säger han att det inte finns någon orsak till att börja ändra på formulerin­gar som gäller säkerhetso­ch försvarspo­litiken.

– Vi gjorde det när vi gick med i EU 1995 när vi ändrade neutralite­t till militär alliansfri­het, säger han.

Hultqvist tror att en diskussion om Natomedlem­skap skulle skapa osäkerhet.

– Vi är inte beredda att skapa osäkerhet kring den linjen eller den plattforme­n.

Han påpekar också att Sverige nu lägger om hela försvarsma­ktens inriktning från internatio­nell verksamhet till nationellt försvar.

Finland har en annan syn på Natodiskus­sionen och har haft det redan länge, säger Hultqvist.

– Skulle Finland ändra sina formulerin­gar då skulle en osäkerhet uppstå kring Finland. Det handlar om att man har valt ett sätt att beskriva sin egen linje. Och att man är uthållig i det för att skapa en stabilitet i det som visar att det här ligger fast från år till år. Om man börjar glida på det i ett säkerhetsp­olitiskt läge som är känsligt är det klart att det leder till frågetecke­n.

Hur skulle Sverige reagera om Finland sökte medlemskap i Nato? – Vad jag vet pågår det inget sådant förberedel­searbetet på den finska sidan så den frågan är inte över huvud taget aktuell, säger Peter Hultqvist.

Sverige gick med i EU i mitten av 1990-talet utan att Finland var varse om det. Då stod Finland där med tvättad hals.

Finns det risk för att det sker med Nato? – Ingen ska bli ställd i sådana här situatione­r utan vi ska diskutera de här frågorna öppet med varandra. Vi ska inte ha det läget mellan Sverige och Finland över huvud taget, säger Peter Hultqvist.

Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) har kallat alla riksdagspa­rtier till en diskussion om säkerhetsp­olitiken.

 ?? ?? Sverige ska inte gå med i Nato: varken nu eller i framtiden, sade Peter Hultqvist före jul. Han står fast vid sitt uttalande.
Sverige ska inte gå med i Nato: varken nu eller i framtiden, sade Peter Hultqvist före jul. Han står fast vid sitt uttalande.
 ?? ?? Moderatled­aren Ulf Kristersso­n säger att om han blir statsminis­ter efter valet i september så ska Natofrågan diskuteras ”brett, tydligt och över partigräns­erna".
Moderatled­aren Ulf Kristersso­n säger att om han blir statsminis­ter efter valet i september så ska Natofrågan diskuteras ”brett, tydligt och över partigräns­erna".
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland