Hufvudstadsbladet

Trevande signaler efter spänt möte om Ukraina

Låsta positioner råder mellan USA och Ryssland när stormakter­na möttes om Ukraina. Teckentolk­are väntade på signaler om kompromiss och dialog, men fick inte mycket. – Jag tycker inte att situatione­n är hopplös, sade ryske representa­nten Sergej Rjabkov.

- GRIM BERGLUND/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Måndagens möte i Genève i Schweiz hölls mellan Rysslands vice utrikesmin­ister Sergej Rjabkov och USA:s dito Wendy Sherman – startskott­et för en vecka i diplomatin­s tecken, där Ryssland också ska träffa företrädar­e för försvarsal­liansen Nato och Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Under måndagens samtal, som pågick från tidig morgon till sen eftermidda­g, kom USA enligt Wendy Sherman med förslag på ömsesidiga handlingar som skulle kunna lätta på spänningar­na.

– Vi kom med en rad idéer om hur våra två länder ska vidta ömsesidiga åtgärder som både skulle värna våra säkerhetsi­ntressen och öka den strategisk­a stabilitet­en.

"Svåra" samtal

Men Sherman säger att hon även på nytt varnade Ryssland för det höga pris en militär invasion skulle innebära och uppmanade landet att dra tillbaka de tiotusenta­ls – enligt vissa bedömare omkring 100 000 – soldater landet har i gränstrakt­erna mot Ukraina, en varning hon säger sig inte ha fått svar på.

– Men jag tror att vi alla vet svaret. Vi var mycket tydliga med att det är svårt att föra konstrukti­v, produktiv och framgångsr­ik diplomati utan deeskaleri­ng, säger Sherman enligt nyhetsbyrå­n AFP till journalist­er efter mötet.

Hennes motpart Sergej Rjabkov säger att samtalen var ”svåra”.

– Men väldigt profession­ella, djupa, specifika men utan att sväva ut för långt, allt för att undvika diskussion­er om några vitala frågor. Vi fick intrycket att USA tar de ryska förslagen på stort allvar och har övervägt dem noga.

I månader har den ökade ryska truppnärva­ron vid gränsen till Ukraina utgjort en avgörande fara för europeisk säkerhet – och fred. Framtiden för Donetsk och Luhansk i Ukraina, där strider rasat i åratal i den av Ryssland regisserad­e konflikten, är också avgörande för stridslinj­en mellan Ryssland och militärall­iansen Nato.

Den ryske presidente­n Vladimir Putins hållning har varit järnhård, liksom hans bundsförva­nter inom ryska försvars- och utrikesmin­isteriet.

"Kommer att lyssna"

Parallellt med mötet i Genève hölls i går ett möte mellan en av Ukrainas biträdande premiärmin­istrar, Olha Stefanisjy­na, och representa­nter för de 30 Natoländer­na vid militärall­iansens högkvarter i Bryssel.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g laddar för egna samtal med Ryssland i Bryssel på onsdag och var inne på samma spår som

Wendy Sherman.

– Om det ska vara en meningsful­l dialog måste hänsyn också tas till vår oro, säger Stoltenber­g på en kort pressträff i Bryssel inför mötet i Genève.

Samtidigt upprepar han Natos tydliga linje.

– Vi kommer aldrig att kompromiss­a om att alla länder i Europa har rätt att välja sin egen väg. Det är upp till Ukraina och de 30 Natoledamö­terna att avgöra när Ukraina är redo för medlemskap. Ingen annan har något att säga till om, fastslår Stoltenber­g.

Ett stopp för ytterligar­e Nato-utvidgning ingår annars i den kravlista som Ryssland lagt fram och som västrepres­entanter och Ukraina anser vara fullständi­gt orimlig.

– Rysslands krav kan inte ses som en förhandlin­gsposition. Angriparen har ingen rätt att ställa krav förrän de ryska stridsvagn­arna tagits bort från den ukrainska gränsen, säger ukrainska Stefanisjy­na i Bryssel.

 ?? FOTO: DENIS BALIBOUSE/TT-AP ?? Biträdande utrikesmin­istrarna Wendy Sherman från USA och Sergej Rjabkov
■ från Ryssland vid måndagens möte i Genève.
FOTO: DENIS BALIBOUSE/TT-AP Biträdande utrikesmin­istrarna Wendy Sherman från USA och Sergej Rjabkov ■ från Ryssland vid måndagens möte i Genève.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland