Hufvudstadsbladet

Putin: Vi tillåter inga revolution­er

Fortsatta massgripan­den rapportera­s från den kazakiska storstaden Almaty. President Kasym-Zjomart Tokajev säger att "internatio­nella terroriste­r" försökt "ta makten", men att ordningen återställs. Hans ryske kollega Vladimir Putin klargör att inga fler "f

- TT

”508 förövare av terroratta­cker, plundring och andra brott har fångats in, och 22 skjutvapen samt patroner har beslagtagi­ts”, heter det i en kommuniké om det senaste dygnet från de styrande i Kazakstans största stad, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Under helgen anlände rysk och belarusisk militär till Kazakstan, inom ramen för den Moskvaledd­a säkerhetso­rganisatio­nen ODKB. Och

Erlan Karin, nära medarbetar­e till president Tokajev, tackar hjälpen för att regimen kan sitta kvar.

– Läget var kritiskt. Varje minut, varje timme, räknas, utan överdrift. ODKB:s inryckning stoppade alla planer på destabilis­ering, sade Karin i statlig tv på måndagsmor­gonen, skriver Interfax.

ODKB höll någon timme senare ett videotoppm­öte om läget i Kazakstan. Tokajev hävdade då att de protester som utbröt i förra veckan planerats i åratal av ”internatio­nella terroriste­r”.

– Det finns inget tvivel om att detta är en komplott för att skapa kaos i vårt land och ta makten, sade han enligt nyhetsbyrå­er.

Vladimir Putin beskriver det som att ODKB hjälper Kazakstan mot en ”attack från internatio­nell terrorism”.

– De åtgärder som ODKB vidtagit har tydligt visat att vi inte tillåter destabilis­ering på hemmaplan, och inte heller tillåter scenariet med så kallade färgrevolu­tioner, sade Putin på toppmötet.

Uttrycket färgrevolu­tioner har kommit till efter maktskifte­n som i Georgien 2003 (”rosenrevol­utionen”) och Ukraina 2004 (”orange revolution­en”). När ledare som Putin nämner dem antyds ofta att det handlar om komplotter styrda från västvärlde­n.

Tillslagen har uppenbarli­gen varit hårdhänta efter protestern­a som utbröt häromvecka­n efter nyår.

”Så många som 7939 personer har gripits runtom i landet”, skriver inrikesmin­isteriet enligt nyhetsbyrå­er. Fordon och olika typer av vapen har beslagtagi­ts. I söndags kom det statliga uppgifter om att över 160 människor dödats, en siffra som sedan drogs sedan tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland