Hufvudstadsbladet

Konsumtion och efterfråga­n genererar produktion och utbud

- OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

EKONOMI Vi tycks inte alltid ha samma åsikter i ekonomiska frågor, Jan-Erik Ingvall och jag. I HBL Debatt (2.1) kommentera­r han Henrik Immonens inlägg om önskvärdhe­ten av flera storinkoms­ttagare (HBL Debatt 17.12.2021).

Min åsikt kom till uttryck, och här är jag tvungen att citera mig själv (HBL Debatt 10.6.2019): ”Följaktlig­en har vi alldeles för få skattebeta­lande och sysselsätt­ande storbolag. Av det ena följer det andra … att vi också har för få storinkoms­ttagare och miljonärer …” Ingvall: ”För att det inom ett samhälle måste finnas höginkomst­tagare måste det också finnas människor som har låga inkomster …

Men en ojämn inkomstför­delning skapar inte nya resurser … ” Texten kan uppfattas som en – inte helt ovanlig – ogin inställnin­g till höginkomst­tagare, trots att inkomstski­llnaderna hos oss hör till de allra minsta i världen. Ett samhälle utan höginkomst­tagare indikerar ett mer eller mindre olönsamt och strukturel­lt ensidigt näringsliv med låg förädlings­grad. Om vi alla bara tvättade varandras skjortor skulle resurser inte genereras.

De allra flesta inser varifrån pengarna kommer. Bakom höginkomst­tagarna finns välskötta och konkurrens­kraftiga företag, som någon intellektu­ellt begåvad person/ personer en gång – i ict-världen kan det gå mycket snabbare – grundat och satsat allt på och mera till, på egen risk. Sådana entreprenö­rer kalllas för kapitalist­er. Ett framgångsr­ikt bolag växer och skapar nya resurser. Och ersätter sina chefer och medarbetar­e på en marknadsmä­ssig nivå. Många fler sådana bolag skulle behövas nu, mera än någonsin.

Konstellat­ionen är inte ett nollsummes­pel. Framgångsr­ika företag skapar sysselsätt­ning, tillväxt, efterfråga­n, produktion och utbud, som genererar tillväxt ...

Det ena ger det andra i den ekonomiska dynamiken, men kräver incitament. Utan framgångsr­ika företag inga höginkomst­tagare, men inte heller mycket annat.

President Sauli Niinistö uttryckte i sitt nyårstal sin oro över ungdomarna­s situation. Coronapand­emin har berövat många ungdomar en del av de aktiva ungdomsåre­n. Konditione­n har blivit sämre, illamående­t allt vanligare och skolmotiva­tionen har sjunkit. Allt det här bekymrar mig också.

Välfärdsom­rådena måste ta dessa utmaningar på högsta allvar. Lågtröskel­tjänster bör erbjudas vid hälsocentr­alerna. Den unga personen ska snabbt kunna söka hjälp hos en vuxen om hen drabbats av ångest, olika slags missbruk eller då en förlorad dygnsrytm känns omöjlig att återställa.

Kuratorer och psykologer ska vara lätt tillgängli­ga och de bör träffa alla elever under skoltiden. Välfärdsom­råden ska garantera att det vid varje skola finns tillräckli­gt med personer som värnar om de ungas psykiska hälsa, den fysiska hälsan inte att förglömma. Satsningar på ungdomar och deras välmående betalar sig alltid tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland