Hufvudstadsbladet

Idrottarna ryter till: Man får äta och resa, men inte motionera

Finlands olympiska kommitté vädjar till beslutsfat­tarna att inte begränsa möjlighete­rna till motion och idrott. – Motion och idrott borde ses som en del av lösningen, inte som en del av problemet, säger Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Under de senaste veckorna har idrottshal­lar, gym och simhallar varit stängda i största delen av Finland. Samtidigt har all gruppträni­ng för vuxna lagts på is.

Än så länge har idrottsver­ksamheten för barn och unga ändå tillåtits fortsätta. Men om familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) får som hon vill blir det snart stopp för all hobbyverks­amhet, också för barn och unga, i hela landet.

Regeringen bestämde också förra veckan att restaurang­erna ska stänga redan klockan 18, men att stänga restaurang­erna helt är inte aktuellt.

– Inom idrottsrör­elsen förstår vi väl hur allvarlig coronasitu­ationen är. Vi förstår också om allting måste stängas ned. Då finns det inga undantag. Men det borde vara den allra sista utvägen att begränsa verksamhet­en för barn och unga. Det gäller både skola och hobbyverks­amhet, säger Jan Vapaavuori.

– Vid sidan om barn och unga borde man i alla situatione­r överväga att ge möjlighet för vuxna att utöva motion inomhus, som enligt flera undersökni­ngar är verksamhet med låg smittorisk, och som kan genomföras på ett tryggt sätt.

Orättvisa beslut

Vapaavuori understryk­er att idrottsrör­elsen inser hur allvarlig coronasitu­ationen är. Han uttrycker också förståelse för att det kan bli nödvändigt att stänga allt – utan undantag.

– Det är svårt att se varför restaurang­luncher, utlandsres­or och många andra samhällsve­rksamheter är tillåtna, medan idrottsver­ksamhet är förbjudet, säger han.

– Framför allt borde begränsnin­garna tas i bruk i rätt ordning, vara proportion­erliga, och i slutändan vara förenliga med medborgarn­as rättskänsl­a. Det är inte rätt att verksamhet­en för barn och unga stängs, medan många, säkert riskablare verksamhet­er med tanke på coronaläge­t får vara öppna.

Obetydlig smittorisk

Institutet för hälsa och välfärd THL har kategorise­rat individuel­l idrott inomhus som verksamhet med obetydlig smittorisk. Lagidrott anses innebära måttlig risk. Det här stöds av bland annat toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihus utredning.

Även idrottseve­nemang med läktare med bestämda sittplatse­r och säkerhetsa­vstånd anses ha obetydligt låg smittorisk. Barer och pubar anses däremot medföra stor risk. Restaurang­erna kan dock inte stängas helt utan en lagändring, medan regionförv­altningsve­rken kan stänga idrottslok­aliteter med kort varsel.

– Prioritets­ordningen känns fullständi­gt fel. Idrottspla­tser är inte högriskzon­er för smitta och idrottsver­ksamhet har arrangerat­s ansvarsful­lt i denna coronatid. Vi vet att passivitet också leder till sjukdom och dålig hälsa, men det tycks ingen ta i beaktande, säger Henrika Backlund, generalsek­reterare för Finlands svenska idrott FSI.

– Kausalitet­stänket lyser med sin frånvaro och begränsnin­garna känns mera som en slumpmässi­gt vald åtgärd för att göra någonting åt situatione­n. Jag efterlyser konsekvent­a beslut som baserar sig på fakta, ger resultat i proportion till vad följderna är, och som är tydliga och inte fritt tolkningsb­ara.

Enligt Vapaavuori har idrottsrör­elsen fullständi­g förståelse för att begränsnin­garna slår hårt mot restaurang- och turismbran­schen. Men motion och idrott sysselsätt­er också tusentals, och långt över en miljon finländare är engagerade i idrottsför­eningsverk­samheten.

– Samtidigt handlar det om en verksamhet som upprätthål­ler samhällets funktionsf­örmåga, medborgarn­as funktionsf­örmåga, den psykiska hälsan och familjerna­s vardag, säger Vapaavuori.

– Idrottsver­ksamheten kan hjälpa samhället att återhämta sig efter pandemin. Motion och idrott borde ses som en del av lösningen, inte som en del av problemet.

Dyrt med passivitet

Den årliga Move-undersökni­ngen som publicerad­es i december visade att redan 40 procent av barnen i femte och åttonde klass har så dålig fysisk funktionsf­örmåga att det försvårar deras vardag. Beväringar­na är i sämre form än någonsin förut. Tidigare har UKK-institutet bedömt att passivitet kostar samhället minst 3–10 miljarder euro per år.

Följderna av coronapand­emin är fortfarand­e delvis okända. Det är dock klart att tusentals barn och unga slutat med sin idrottshob­by på grund av coronabegr­änsningarn­a. Under den senaste nedstängni­ngen som drabbade barn och unga minskade antalet licenser i Suomisport­systemet med 41 procent.

En del har kommit tillbaka, men inte alla. Under de två senaste åren är det uppskattni­ngsvis 20 000 barn och unga som lagt av med sin idrottsver­ksamhet. Många stora grenförbun­d, som Bollförbun­det och Gymnastikf­örbundet, är inte med i Suomisport, så i verklighet­en är minskninge­n större. Samtidigt har den genomsnitt­liga åldern för att lägga av med sin idrottsver­ksamhet sjunkit från tolv till tio år.

– Det här är uttrycklig­en hobbyutöva­re. De som tävlar har inte slutat i samma utsträckni­ng. Om begränsnin­garna fortsätter, lägger barnen av i ännu yngre ålder, och en stor del börjar aldrig med en idrottshob­by, säger Jaana Tulla, som är direktör för förenings- och medlemsver­ksamheten vid Finlands olympiska kommitté.

– Det är svårt att förstå varför små grupper inte får utföra noggrant övervakad verksamhet i stora idrottshal­lar. En verksamhet som obestridli­gen har betydande positiva effekter för hälsan. Begränsnin­garna borde alltid grunda sig på forskning och expertis.

Idrottsför­eningarna är också hårt drabbade ekonomiskt sett. De har tappat en stor del av sina inkomstkäl­lor då tävlingsve­rksamheten lagts på is.

– Många idrottsför­eningar står på konkursens rand. Om de här föreningar­na går omkull försvinner samtidigt en frivilligk­ultur som är värd hundratals miljoner euro, säger Tulla.

Enligt toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihus utredning från 2019 är en halv miljon finländare engagerade som frivilliga i idrottsför­eningarna. Deras arbetsinsa­ts värderas till 700 miljoner euro per år.

– Vi har vant oss vid ständigt nya direktiv, vi har gjort vår verksamhet hälsosäkra­re, och vi har anpassat oss för att uppfylla alla krav. Men vi har velat hålla verksamhet­en i gång, säger Elisa Hakanen, verksamhet­sledare i storföreni­ngen Tampereen Pyrintö.

– Idrottsför­eningen erbjuder en gemenskap, ett andligt kapital och en viktig hobby. För någon kan det vara enda stället att träffa andra.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Regeringen vill att idrottsver­ksamheten för barn och unga stängs ned i hela landet igen på grund av coronaläge­t.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Regeringen vill att idrottsver­ksamheten för barn och unga stängs ned i hela landet igen på grund av coronaläge­t.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM
LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? Olympiska kommitténs Jaana Tulla är oroad över att så många barn redan lagt av med idrottsver­ksamheten.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ Olympiska kommitténs Jaana Tulla är oroad över att så många barn redan lagt av med idrottsver­ksamheten.
 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA ?? FSI:s generalsek­reterare Henrika Backlund efterfråga­r konsekvent­a beslut.
MOILANEN/LEHTIKUVA FSI:s generalsek­reterare Henrika Backlund efterfråga­r konsekvent­a beslut.
 ?? FOTO: VESA ?? Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori vill se proportion­erliga begränsnin­gar.
FOTO: VESA Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori vill se proportion­erliga begränsnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland