Hufvudstadsbladet

Ellen Voutilaine­n årets handbollss­pelare

Ellen Voutilaine­n som spelar i det svenska topplaget Skuru IK har utsetts till årets handbollss­pelare i Finland. Samtidigt förbereder hon sig för cupfinal.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Sjundeå IF:s tidigare spelare Ellen Voutilaine­n har utsetts till årets handbollss­pelare i Finland av sportjourn­alistförbu­ndet. Det är samtidigt första gången sedan 1999 som en kvinnlig spelare får priset. Då gick det till Katja Nyberg. Voutilaine­n är den andra damspelare­n i historien som blir vald till årets spelare i Finland. Kort efter måndagens besked säger Voutilaine­n som spelar ligahandbo­ll med Skuru IK i Sverige att utmärkelse­n kom som en överraskni­ng.

– Jag visste ingenting förrän en i familjen berättade det.

Fastän beskedet kom oväntat är det ändå inte särskilt svårt att förstå varför Voutilaine­n får priset. Hon gjorde bra ifrån sig under 2021 och blev framför allt svensk mästare med Skuru IK i maj. Det var Nackaklubb­ens första guld på 16 år och Voutilaine­n hade en stor del i framgången. Hon gjorde även två mål i den avgörande finalen mot H65 Höör.

– Jag tycker att det har varit ett bra år och jag har fått spela mycket, säger hon och fortsätter:

– Vi har presterat på en hög nivå och dessutom på en högre nivå än på länge. Vi har hittat ett bra flyt i spelet.

Titelförsv­aret har börjat bra

Skuru har också fått en bra start på den här säsongen och efter tio omgångar är laget andra i tabellen med 18 poäng. Det är lika många poäng som serieledan­de IK Sävehof och samtidigt är avståndet till Önneröds HK på tredje plats sju poäng.

Fastän det återstår mycket av säsongen har Voutilaine­n redan nu en uppfattnin­g om varför Skuru även den här säsongen klarar av att hålla till i tabelltopp­en.

– Framför allt har många spelare från guldlaget fortsatt och vi har hittat en trygghet i spelet. Personlige­n har jag fått spela mycket och har kommit in i spelet på ett annat sätt än tidigare.

Voutilaine­n har varit involverad i alla ligamatche­r och då hon dessutom har fått mera förtroende i anfallsspe­let har det så här långt resulterat i 26 mål.

– Vi spelar en fartfylld handboll, men så klart hjälper det också att jag får spela med bra spelare.

Samtidigt är det inte bara ligaspelet som har börjat bra för Skuru. Laget har tagit sig till cupfinal och den första matchen mot Skara HF spelas på onsdag och den andra matchen i dubbelmöte­t går av stapeln den 18 januari. Finalspele­t borde egentligen redan ha kört i gång, men den första matchen flyttades på grund av coronaviru­set.

– Många matcher har flyttats och nu blir det 2–3 hektiska veckor, men det är roligt att få tävla. Så klart är det lite nervöst, men det ska bli roligt att få spela cupfinal och få spela om en titel som inte har delats ut på länge, säger Ellen Voutilaine­n.

 ?? FOTO: JOHN ILLMAN ?? Ellen Voutilaine­n har utsetts till årets handbollss­pelare i Finland.
FOTO: JOHN ILLMAN Ellen Voutilaine­n har utsetts till årets handbollss­pelare i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland