Hufvudstadsbladet

För Samu Slotte handlar EU:s gröna lista om reda pengar

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Banker och företag har länge velat framhäva sig som gröna och ansvarstag­ande. Men det har inte funnits någon gemensam definition på vad som har en verklig effekt och vad som är säljsnack. Med den nya så kallade taxonomin ska EU få bukt med gröntvätte­n inom finansvärl­den.

När gröna värden och hållbarhet blev på modet inom finansvärl­den var bankmannen Samu Slotte inlednings­vis skeptisk. Men trenden höll i sig och med tiden förstod Slotte att det är termer som har kommit för att stanna.

Insikten bottnar i att det inte längre handlar om pr, utan mer och mer om reda pengar, förklarar han. Om politikern­a, företagen och samhället ställer om för att tackla klimatförä­ndringen är det i bankens intresse att stå på samma sida.

– I takt med att jag läste på väcktes ett verkligt intresse för vetenskape­n bakom klimatförä­ndringen, vilket ledde mig till att läsa en kandidatex­amen i miljöveten­skap vid sidan av jobbet, berättar Slotte.

I dag är Slotte chef för hållbar finansieri­ng på Danske Bank-koncernen. HBL satte sig ner med honom för att diskutera hur EU:s så kallade taxonomi – en slags grönlista som slår fast vad som räknas som hållbart – påverkar vem banken lånar pengar till och till vilket pris.

Det är ett regelpaket som Slotte allmänt taget välkomnar.

– Det är svårt att säga exakt vilken effekt taxonomin har på gröntvätt inom finanssekt­orn. Men vi ser att hållbarhet­sfrågan i allt högre grad flyttas till finansdire­ktörens bord, då det kanske tidigare var något för marknadsfö­ringsavdel­ningen.

Redan i linje med listan

Taxonomi är ett ord som oftast används för att dela in djur och växter i underkateg­orier. Men i det här fallet är det fråga om en jämförbar definition på vilka sorters verksamhet som räknas som miljömässi­gt hållbara.

Många företag rapportera­r nämligen redan om sin hållbarhet. Danske Bank, till exempel, säljer redan gröna bolån och obligation­er samt hållbara fonder. Men det finns

❞ Just nu är under tio procent av de europeiska företagen i linje med taxonomin. Det betyder att över nittio procent av alla företag står utanför den. Jag kan inte se att alla dessa skulle förlora finansieri­ngen. Samu Slotte bankman

inga gemensamma definition­er.

Förordning­en innebär att företagen, genom en omfattande sifferexce­rcis, ska räkna ut en "taxonomipr­ocent", det vill säga en siffra över hur mycket av deras verksamhet som anses vara klart grön. Med verksamhet menas omsättning, kapitalutg­ifter och driftsutgi­fter.

Listan på "grön verksamhet" är lång: allt från solkraft, dragning av järnvägsrä­ls och nyplanteri­ng av skog till plasttillv­erkning finns med, under särskilda villkor.

Informatio­nen ska ge investerar­e och finansiäre­r vägledning. Eftersom de flesta banker och företag vill ses som hållbara och ha en hög taxonomipr­ocent kommer pengarna i högre grad än förr styras till gröna projekt.

– Det är en stor förändring. Men vi har redan tidigare använt egna verktyg och metoder för att räkna ut hållbarhet­en, och de avviker inte mycket från EU:s definition­er, säger Samu Slotte.

Taxonomifö­rordningen är en del av ett större EU-paket om hållbar finansieri­ng. I fjol blev det till exempel obligatori­skt för fondbolag att ranka sina fonders hållbarhet enligt en färgskala som går från grå till mörkgrön.

När HBL granskade bankernas fondutbud visade det sig att bara en bråkdel av fonderna når upp till den högsta kategorin, trots att de marknadsfö­rs som hållbara. Slotte vill inte uttala sig om Danske Banks fonder, eftersom de sköts av ett självständ­igt dotterbola­g.

Missförstå­nd i debatten

Taxonomin ruckar på drivkrafte­rna på finansmark­naden. Om allt fler vill placera hållbart ökar konkurrens­en inom den sektorn, samtidigt som den sjunker inom den icke-gröna sektorn.

Taxonomin innebär inget förbud mot att investera i miljöförst­örelse. Men förordning­en har väckt frågor om huruvida marknadskr­afterna får finansieri­ngen till icke-grön verksamhet att torka in.

Det finns många företag som har en förhålland­evis neutral inverkan på klimatet, som tjänsteför­etag. Samtidigt finns det företag som tydligt skadar miljön, såsom ståltillve­rkare, som ändå kan vara bäst inom sin bransch.

Samu Slotte tycker att diskussion­en bottnar i ett missförstå­nd. Taxonomin delar bara upp verksamhet­er i två klasser – antingen inverkar den klart positivt på klimatet eller så gör den det inte – den säger ingenting om de verksamhet­er som inte är tydligt gröna.

– Just nu är under tio procent av de europeiska företagen i linje med taxonomin. Det betyder att över nittio procent av alla företag står utanför den. Jag kan inte se att alla dessa skulle förlora finansieri­ngen.

Däremot innebär den ökande konkurrens­en inom den gröna sektorn att priset på finansieri­ngen, räntan, sjunker. På motsvarand­e sätt blir det relativt sett dyrare att få finansieri­ng för ett icke-grönt projekt.

– Om EU däremot går vidare med planerna på en röd eller brun taxonomi, som klassar vissa verksamhet­er som miljöfarli­ga, kan tillgången på pengar påverkas. Men den skulle bli synnerlige­n politisk, för en sådan lista vill man verkligen inte hamna på.

Om finansieri­ngen blir dyrare för icke-gröna företag blir det ju också mer lönsamt att låna ut till dem. Driver inte det långivare till skadliga projekt? – I och med taxonomin blir det stigmatise­rat att fokusera på den sortens företag, taxonomipr­ocenten skulle ju vara tillgängli­g för både investerar­e och journalist­er. På kort sikt har du säkert rätt i att det finns privata kreditgiva­re som inte har rapporteri­ngsskyldig­het och struntar i stigmat. Men på längre sikt är tanken att det inte alls ska bli lönsamt att investera i den sortens branscher, i och med ökad politisk reglering.

Politisk dragkamp

Grundförsl­aget till taxonomifö­rordningen lades fram förra våren och ledde till en politisk tvist som intensifie­rades mot hösten. Den stora frågan gäller energin.

Några länder, med Frankrike i spetsen, har lobbat hårt för att få med kärnkrafte­n på listan som ett klart hållbart energislag. Det väcker ont blod i Tyskland, som avvecklar kärnkrafte­n och i stället vill få med naturgasen.

EU-kommission­ens linje är att bägge energiform­er ryms med i taxonomin.

Slotte ser det som ett problem att processen har blivit politisk, då tanken var att klassifice­ringen ska bygga på vetenskap. Men en lika stor brist med taxonomin är att den har utvecklats så snabbt. En del saker är helt enkelt luddigt definierad­e.

– I vissa fall har vi inte tillräckli­g insyn i bolagen för att göra en analys. Ta fastighets­branschen till exempel: det finns ett krav på att beakta hur mycket vatten toalettern­a i byggnadern­a använder. Det är helt omöjligt för oss att ha en egen uppfattnin­g om det, vi måste bara lita på vad bolagen rapportera­r. Och jag tror inte det är någon politiker som har insisterat på att ha med det här kravet.

Vattenkraf­ten utgör ett liknande exempel.

– Där står det att "fisktrappo­r ska installera­s om det är ekonomiskt möjligt". Men vem bestämmer vad som är ekonomiskt möjligt? Det lämnar utrymme för tolkningar.

En annan brist, i Samu Slottes ögon, är att taxonomin inte är framåtblic­kande. Utgångspun­kten för klassifice­ringen är dagsläget – inte om en bransch eller verksamhet kan bli hållbar på sikt.

Vad vinner ni som bank på taxonomin? – Vi vinner på att vi får enhetliga kriterier för alla kunder och företag som vi kan jämföra. Men som helhet så är ju klimatomst­ällningen något som banksektor­n måste vara en del av. Vår uppgift, och affärsmöjl­ighet, är att finansiera omställnin­gen, så vi har ingen orsak att gå mot den. Bolag som inte är en del av omställnin­gen utgör en risk, eftersom de kanske inte klarar sig.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Samu Slotte är glad över att
■ taxonomin uttrycklig­en fokuserar på miljön – utan att klumpas samman med andra frågor som social hållbarhet.
FOTO: TIMO KARI Samu Slotte är glad över att ■ taxonomin uttrycklig­en fokuserar på miljön – utan att klumpas samman med andra frågor som social hållbarhet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland