Hufvudstadsbladet

Helsingfor­spoliser med extremisti­ska sympatier sades upp

Ytterligar­e en polis vid Helsingfor­s polisstati­on har blivit uppsagd från sin tjänst på grund av sympatier med ytterhöger­ideologier. Under 2021 sades två poliser upp, alla tre ingick i samma brottsutre­dning.

- PETRA MIETTINEN

Centralkri­minalpolis­en och Åklagarämb­etet har sedan hösten 2020 undersökt en helhet, där man fokuserat på personal som jobbar inom säkerhetsb­ranschen och som varit misstänkta för att förhålla sig välvilligt till högerextre­mistiska ideologier.

Helsingfor­spolisen sade redan under 2021 upp två poliser, en äldre konstapel som arbetade vid enheten för brottsutre­dning och en överkonsta­pel som jobbade vid enheten för utryckning­ar och övervaknin­g.

I januari 2022 har Helsingfor­spolisen sagt upp ytterligar­e en överkonsta­pel inom utryckning­senheten och samtidigt gav man en varning till en väktare inom specialenh­eten.

"Tjänsteman­nabesluten baserar sig på åklagarens bedömning om legitimite­t, vi har bedömt de misstänkta personerna­s aktivitet samt tonen i de meddelande som de har skickat. Det har förekommit stora skillnader i personerna­s agerande", säger biträdande polischefe­n Heikki Kopperoine­n i ett pressmedde­lande.

De sex personerna som var föremål för utredninge­n misstänkte­s bland annat för förberedan­de av grova brott, skjutvapen­brott och brott mot tjänstehem­ligheten. De åtalades inte för de misstänkta brotten, men tre poliser har nu sagts upp från sina tjänster eftersom Helsingfor­spolisen bedömer att de inte längre lämpar sig för polisens arbetsuppg­ifter.

I de tre övriga polisernas kommunikat­ion fanns inte spår av högerextre­mistiska ideologier.

Helsingfor­spolisen motiverar de tre uppsägning­arna med att instansen måste åtnjuta medborgarn­as förtroende. Det förutsätte­r att allt polisen gör måste följa lagen, vara etiskt hållbart och vara i enlighet med samhällets värderinga­r.

Enskilda poliser förväntas också uppföra sig exemplaris­kt även på sin fritid.

"Vi måste med våra egna handlingar visa vilken slags aktivitet som vi inte accepterar", säger poliskomme­ndören Lasse Aapio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland