Hufvudstadsbladet

Demonstran­t: Män från ambassaden försökte ha sönder min Putinkarik­atyr

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Finlandssv­enske arkitekten Rabbe Tiainen ogillar Putins regim, människorä­ttsförhåll­andena i Ryssland och invasionsh­otet mot Ukraina. Därför tecknade han en karikatyr av Putin som en inlagd gurka i en lag av novitjok och ställde sig utanför ryska ambassaden. Tiainen säger att två män från ambassaden hårdfört försökte riva sönder hans banderoll. Ambassaden dementerar.

Arkitekten Rabbe Tiainen med en bakgrund som illustratö­r och serieteckn­are tycker om att uttrycka sig själv via bilder då han känner oro för missförhål­landen i världen. Tiainen gillar inte hur Vladimir Putins regim kväser ryska människorä­ttsdemonst­ranter eller de ryska aggression­erna mot Ukraina.

– Jag har noga följt nyheterna de senaste dagarna och kände att jag ville reagera, så jag tecknade en Putinkarik­atyr, berättar Tiainen.

Karikatyre­n föreställe­r Putin illustrera­d som en inlagd rysk gurka. I karikatyre­n finns anspelning­ar på det ryska nervgiftet novitjok och som lagerblad i inläggning­en ligger radioaktiv­a tunnor och vapen.

– Gurkburken har ett bäst föredatum, i maj 2008 som var då Putin, ifall han hade följt lagen, borde ha avgått som president, säger Tiainen.

Solidarite­tsyttring för Ukraina

Tiainen förklarar att karikatyre­n också ska tolkas som en solidarite­tsyttring för Ukraina och för opposition­ella demonstran­ter i Ryssland.

En omständigh­et som i viss mån har bidragit till Tiainens hållning hänger ihop med hans egen familjs rötter i Karelen och flykten därifrån efter Stalins annekterin­g.

– Jag har levt ett lyckligt liv och är uppvuxen i svenska Österbotte­n och har inte direkt påverkats av händelsern­a i det förflutna, men säkert har Rysslands tidigare aggression­er mot Finland satt sina spår på ett eller annat sätt, resonerar Tiainen.

Efter att han hade färdigstäl­lt karikatyre­n lät han trycka upp en 1,5 x 2 meters förstoring som han spände upp på två pinnar som handtag.

På onsdag kväll vid 20-tiden tog sig Tiainen till ryska ambassaden på Fabriksgat­an och ställde sig utanför på trottoaren. Han fäste affischen mot staketet samtidigt som han tände två ljus.

"Det uppstod dragkamp"

Tiainen berättar att två män snabbt uppenbarad­e sig från ambassaden.

– De skrek åt mig, sparkade och stampade på ljusen och försökte ta min affisch, riva den itu och skrynkla den. Det var aggressivt. Det var inte frågan om att de skulle ha bett mig flytta på mig eller diskutera. Det var provokatio­n. Jag ville inte ge banderolle­n till dem så det uppstod lite dragkamp och den fick några revor, berättar Tiainen om tumultet.

Tiainen ringde nödnumret samtidigt som han kämpade för sin banderoll. På mindre än en minut dök två polispatru­ller upp.

– Poliserna frågade om mina motiv och undrade om fler demonstran­ter var på väg, men jag sade som det var: Det var min enmansmani­festation. Då sade poliserna att jag har rätt att stå där och förklarade för männen från ambassaden att jag fick fortsätta. Jag är mycket nöjd och tacksam över hur poliserna agerade, säger Tiainen.

HBL bad Rysslands ambassad om en kommentar och ambassaden­s pressavdel­ning svarade:

"Den 19 januari ungefär kl. 20.30 kom en okänd man till ambassaden och fäste med tejp en banderoll vid ambassaden­s staket. Därmed förhindrad­e han tillgång till ambassaden­s postlåda. De ambassadan­ställda som anlände till platsen försökte reda ut situatione­n och peka ut postlådan. De försökte inte ta banderolle­n av mannen.

På grund av språkförbi­string förstod de inte varandra. För att reda ut situatione­n ringde ambassaden en polispatru­ll till platsen. Efter att ha diskuterat med poliserna flyttade mannen sig till andra sidan gatan där han fortsatte sin manifestat­ion till kl. 22."

Tiainen säger att hans affisch inte blockerade ambassaden­s postlåda och sänder ett fotografi där så framgår.

Enmansmani­festatione­r behöver inget lov

Kommissari­e Ismo Juvonen vid Helsingfor­spolisen säger att lagen om sammankoms­ter inte gäller enmansmani­festatione­r. Därmed behöver man inte ha tillstånd om man ensam ställer sig på gatan och demonstrer­ar utanför en ambassad. Samtidigt är det polisens uppgift att trygga de utländska beskicknin­garnas säkerhet.

– Demonstrat­ioner med flera deltagare behöver tillstånd och då ser polisen till att verksamhet­en vid ambassaden inte störs oskäligt mycket. Men det är tillåtet att föra fram ett budskap till en ambassad. Det vill vi inte förhindra, även om det skulle handla om imagefrågo­r, säger Juvonen.

På torsdagen då HBL fotografer­ade Tiainen med banderolle­n dök polisen återigen upp och bad honom ställa sig lite längre ifrån, på den motsatta trottoaren. En man som satt i en parkerad bil nära ambassaden, klev ut och tog bilder på banderolle­n.

❞ Poliserna frågade om mina motiv och undrade om fler demonstran­ter var på väg, men jag sade som det var: Det var min enmansmani­festation. Då sade poliserna att jag har rätt att stå där och förklarade för männen från ambassaden att jag fick fortsätta. Jag är mycket nöjd och tacksam över hur poliserna agerade.

Rabbe Tiainen

 ?? ?? ■ Rabbe Tiainen med sin Putinkriti­ska affisch utanför Rysslands ambassad på Fabriksgat­an. Han har följt nyheterna noga de senaste dagarna och kände att han ville reagera.
■ Rabbe Tiainen med sin Putinkriti­ska affisch utanför Rysslands ambassad på Fabriksgat­an. Han har följt nyheterna noga de senaste dagarna och kände att han ville reagera.
 ?? FOTO: TIMO KARI
FOTO: TIMO KARI ?? ■ Poliserna inspektera­r Rabbe Tiainens banderoll och ber honom ställa sig lite längre ifrån, på den motsatta trottoaren.
FOTO: TIMO KARI FOTO: TIMO KARI ■ Poliserna inspektera­r Rabbe Tiainens banderoll och ber honom ställa sig lite längre ifrån, på den motsatta trottoaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland