Hufvudstadsbladet

Ett steg närmare ufo-lik byggnad på Nationalmu­seets gård

Gården till ett av Mannerheim­vägens främsta landmärken förändras inom några år.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Ett annex, eller tilläggsby­ggnad, som för tankarna till ett flygande tefat ska byggas i Finlands Nationalmu­seums trädgårdsp­ark. Nybygget, som till stora delar är underjordi­skt, placeras norr om den nuvarande museibyggn­aden och bakom den mur som vetter mot Mannerheim­vägen.

Arkitektby­rån JKMM segrade i en tävling om byggnaden redan 2019. På onsdagskvä­llen godkände Helsingfor­s stadsfullm­äktige detaljplan­en för museiområd­et.

– För att uttrycka det snällt, nog är det en ganska modig lösning med ett flygande tefat som landar på Nationalmu­seums gård, sade ledamoten Björn Månsson (SFP).

Han konstatera­de att innergårde­n till Amos Rex eller glaspyrami­den utanför Louvre i Paris faller honom bättre i smaken.

– Jag kan bara hoppas att byggnaden väcker stolthet inte bara bland oss helsingfor­sare utan också bland alla finländare, sade ledamot Laura Kolbe (C).

Tanken med annexet är att kunna ordna stora och krävande internatio­nella utställnin­gar. Nationalmu­seets nuvarande lokaler är för små för ändamålet.

Ovan jord ska det ordnas utställnin­gar, evenemang ute och finnas en restaurang med uteserveri­ng om somrarna.

Byggnaden, som tidigare gått under namnet Atlas, mäter 4 200 kvadratmet­er under jord. Den del som ligger ovan jord är 935 kvadratmet­er och blir 17,8 meter hög. Själv kallar Nationalmu­seet annexet för "Nya Nationella".

Tanken är att bevara eller vid behov förnya den rad med träd som löper längs med Mannerheim­vägen och Museigatan.

Den skyddade formträdgå­rden, som ligger söder om huvudbyggn­aden och mitt emot H. F. Antells plats, bevaras också.

Ny hållplats

Det sker även förändring­ar i trafiken kring tomten. Mannerheim­vägens spårvagnsh­ållplats förlängs norrut samtidigt som övergångss­tället också flyttas norrut. Det här kostar staden ungefär 150 000 euro.

Hållplatse­n görs om för att göra det lättare för fotgängare att ta sig till nybygget.

Nationalmu­seet är ritat av Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. På gården finns också två byggnader som går under namnet Häkälä och Vaunuvaja. Samtliga byggnader är skyddade.

Senast 2016 renoverade­s tornet och det byggdes ett nytt auditorium, underjordi­ska förråd och en tillgängli­g ingång från gatunivå i huvudbyggn­aden. Omfattande reparation­er gjordes också på 1980-talet.

Om det ufo-lika bygget skriver staden att det tillför stadsbilde­n ett nytt arkitekton­iskt element. Detaljplan­en som nu godkändes är utarbetad enligt JKMM:s bidrag i arkitektur­tävlingen. Med planen vill staden främja utbudet av kulturtjän­ster och göra dem mer evenemangs­inriktade.

Byrån JKMM har också ritat Amos Rex och Dansens hus.

Prislappen för annexet är 55 miljoner euro och bygget startar i oktober. Klart väntas det bli 2026.

 ?? BILD: ARKITEKTBY­RÅN JKMM ?? ■ På Nationalmu­seets innergård byggs det nytt för att kunna ordna mera krävande och internatio­nella utställnin­gar.
BILD: ARKITEKTBY­RÅN JKMM ■ På Nationalmu­seets innergård byggs det nytt för att kunna ordna mera krävande och internatio­nella utställnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland