Hufvudstadsbladet

Elevernas hemtest beställda

Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n beställer den första satsen hemtest för skolelever­na, minst 6 miljoner stycken. Redan den 7 januari beslöt regeringen att varje elev ska få två hemtest i veckan. Uppdraget om köp kom den 18 januari.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Sedan regeringen den 7 januari beslöt att eleverna ska gå i närundervi­sning, men få två hemtest per vecka, har detaljerna landat på plats med fördröjnin­g.

Nu står det klart att de första hemtestern­a för grundskolo­r och andra stadiet kan levereras om tre veckor, fem veckor efter regeringen­s beslut.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts brev om verkställa­nde av upphandlin­g är daterat i tisdags, den 18 januari.

Kanslichef­en Kirsi Varhila på Socialoch hälsovårds­ministerie­t har tidigare sagt till HBL att ärendet tagit tid för att beredninge­n fick göras om, eftersom ministerie­t först föreslagit distansund­ervisning i 2–3 veckor, och därefter hemtest i 2–3 veckor.

Enligt Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns kalkyl skulle ändå de första hemtestern­a anlända relativt sent också med tanke på den ursprungli­ga planen.

"Det finns risker i verkställa­ndet, där de största är det svåra marknadslä­get och tillgängli­gheten, leveransti­der och logistik", skriver ministerie­t i uppdragsgi­vningen.

Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n köper nu upp sex miljoner hemtest, till ett pris som får vara högst 10 miljoner euro inklusive logistiken, det vill säga distributi­onen till kommunerna.

Social- och hälsovårds­ministerie­t hade i sitt tidigare förslag räknat med att det kommer att gå åt omkring 1,5 miljoner test per vecka, och hade då räknat med 2–4 veckor innan det går att inleda utdelninge­n.

"Det står klart att vi inte kommer att få ut testerna till alla orter samtidigt. De första leveranser­na till kommunerna kan man vänta om cirka tre veckor", säger förvaltnin­gschef Rain Mutka vid Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n i ett pressmedde­lande.

Instruktio­nerna kring användning­en av testerna ska ministerie­t stå för, inte Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n.

 ?? TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA
FOTO: ?? ■ Sex miljoner hemtest ska snart distribuer­as främst till grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r.
TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA FOTO: ■ Sex miljoner hemtest ska snart distribuer­as främst till grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland