Hufvudstadsbladet

För tidigt klassa covid-19 som icke-allmänfarl­ig sjukdom

En viss avmattning av pandemin kan märkas, men än är det inte läge att slopa restriktio­nerna. Det är budskapet från Social- och hälsovårds­ministerie­t. Uppmaninge­n att ta den tredje vaccindose­n är stark.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Omikronvar­ianten sprider sig fort och är den dominerand­e virusvaria­nten på de flesta håll i Finland, eller håller på att bli det.

Incidensen de två senaste veckorna är 2 030 fall per 100 000 invånare. Det är nästan en fördubblin­g jämfört med de två föregående veckorna, det vill säga slutet av december. Förra veckan konstatera­des 55 000 nya coronafall, och hela en tredjedel av de som testades hade covid-19.

Samtidigt är mörkertale­t stort, eftersom alla inte längre testas, betonar Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd. Det egentliga antalet är därför ännu högre.

Institutet och Social- och hälsovårds­ministerie­t höll sin gemensamma veckovisa presskonfe­rens på torsdagen.

Trots den snabba smittsprid­ningen är patientern­a som behöver intensivvå­rd på ungefär samma nivå som tidigare. Förra veckan tog intensivvå­rdsavdelni­ngarna emot 60 nya patienter, jämfört med mellan 36 och 60 de föregående fyra veckorna.

En tredjedel av dem som får intensivvå­rd har covid-19, och för en fjärdedel är covid-19 den huvudsakli­ga orsaken till varför de behöver sjukhusvår­d. Ungefär en femtedel har kommit till sjukvården av annan orsak än covid-19, men visat sig vara smittade.

På vårdavdeln­ingar inom specialist­vården finns 360 patienter, mot 372 för en vecka sedan.

Den hårda belastning­en finns nu inom primärvård­en, enligt LiisaMaria Voipio-Pulkki, ledande sakkunnig vid Social- och hälsovårds­ministerie­t. Enkäter till kommunerna visar att det är svårare för dem att säkra servicen. Det beror förutom patientmän­gderna också på att personal har insjuknat eller är i karantän.

– Det går inte att förneka att en vårdskuld hela tiden hopar sig under pandemin.

Vaccintäck­ning motiverar restriktio­ner

Liisa-Maria Voipio-Pulkki säger att en viss utjämning av epidemitop­pen eventuellt nu kan ses. Inom en del sjukvårdsd­istrikt har de smittade till och med minskat.

– Man kunde dra slutsatsen att restriktio­nerna börjar ha effekt, säger hon.

Samtidigt visar inte undersökni­ngar av avloppsvat­tnet på minskade virusmängd­er.

I tisdags möttes regeringen och rekommende­rade att coronarest­riktionern­a förlängs med två veckor, med vissa undantag. Under veckan har ändamålsen­ligheten i restriktio­nerna diskuterat­s. Social- och hälsovårds­ministerie­ts syn är ändå att de fortsatt behövs.

Avdelnings­chefen Taneli Puumalaine­n ger vaccintäck­ningen som en motivering. Det handlar också om att trygga sjukvården­s bärkraft.

Vaccinatio­nstakten har snabbats upp med en tredjedel, så att ungefär en halv miljon doser ges per vecka. Cirka 45 procent av dem som är över 18 år har fått sin tredje dos.

– Men det kommer ändå att ta flera veckor innan vi når en täckning på 80 procent för den tredje dosen.

På frågan hur länge covid-19 ska klassas som en allmänfarl­ig sjukdom, svarar strategidi­rektör Pasi Pohjola att tiden att frångå klassifice­ringen inte är nu.

Arbetsföra befolkning­en aktiv

Myndighete­rna rekommende­rar starkt att man tar den tredje dosen, och vaccinerar sig överlag.

De som inte är vaccinerad­e löper en 27 gånger större risk för att behöva intensivvå­rd, och risken för att behöva specialist­vård är 14 gånger större, visar siffror från september till december.

Omikronvar­ianten kan kringgå skyddet som två doser ger, och för många är det dessutom försvagat. Därför är också den tredje dosen central.

Otto Helve säger att den arbetsföra befolkning­en har varit aktiv med att ta boosterdos­en, däremot finns det fortfarand­e äldre och personer i riskgrupp som inte fått den.

– Det skulle vara väldigt viktigt att de i riskgrupp och äldre verkligen skulle få sin tredje dos.

Vissa länder har redan gått in för en fjärde dos men det är för tillfället inte aktuellt i Finland, enligt ledande sakkunnig Mia Kontio från Institutet för hälsa och välfärd.

Frågan har diskuterat­s inom den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor KRAR, men bedömninge­n är att den tredje dosen ger ett gott skydd – också för de äldre om det redan har gått tre månader sedan senaste dos.

Skolbarn vaccineras

Vaccinerin­garna av barn mellan 5 och 11 år har nu börjat i skolorna. Samtidigt kan det hända att pandemitop­pen är nådd eller snart nås.

Otto Helve säger att vaccinerin­garna kom i gång så fort lämpliga och godkända vacciner för barnen fanns, och att vaccinet kommer att ge skydd också mot kommande varianter.

– Enligt vad vi vet nu så går vaccinerin­g inte till spillo.

Han betonar att barn ofta får lindriga symtom av covid-19.

Mia Kontio säger att barn ofta svarar bra på coronavacc­inet och utvecklar ett bra skydd redan av en dos, även om två doser ger ett fullskalig­t skydd.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Vaccinatio­nstakten har snabbats upp med en tredjedel, så att ungefär en halv miljon doser ges per vecka. Cirka 45 procent av dem som är över 18 år har fått sin tredje dos.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Vaccinatio­nstakten har snabbats upp med en tredjedel, så att ungefär en halv miljon doser ges per vecka. Cirka 45 procent av dem som är över 18 år har fått sin tredje dos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland