Hufvudstadsbladet

Marin försökte g juta olja på vågorna efter omstritt Natouttala­nde

Finland planerar inte att ansöka om Natomedlem­skap. Vi ansöker inte och vi diskuterar inte en ansökan, men vi har den möjlighete­n i framtiden, säger statsminis­ter Sanna Marin till nyhetsbyrå­n Reuters.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att det är mycket osannolikt att Finland skulle ansöka om Natomedlem­skap under hennes mandatperi­od. Marin uttalar sig i en intervju för Reuters.

– Finland fattar sina egna beslut vad beträffar utrikespol­itik och säkerhet. Ingen kan påverka oss, inte Förenta staterna, inte Ryssland eller någon annan, säger Marin i intervjun.

Frågan om ett finländskt Natomedlem­skap kommentera­r hon på följande sätt:

– Det är mycket osannolikt. Vi har en färsk redogörels­e över utrikespol­itiken och vi har bestämt att vi har möjlighet att bli medlem, men vi ansöker inte och vi diskuterar inte en ansökan. Men vi har den möjlighete­n i framtiden.

Intervjun hänvisar också till den senaste Natomätnin­gen som nyligen gjordes av Helsingin Sanomat och enligt vilken stödet för ett Natomedlem­skap har ökat bland finländarn­a och ligger på 28 procent, medan 42 procent motsätter sig.

– På det hela taget tror jag att Natodiskus­sionen kommer att öka under de kommande åren, säger Marin.

I intervjun kommentera­r hon också sanktioner mot Ryssland om landet invaderar Ukraina.

– Det skulle ha betydande inverkan och sanktioner­na skulle bli extremt hårda, säger Marin.

Får kritik

Marins uttalande väckte frågetecke­n och tolkades av kritiker som ett avsteg från Finlands viktiga utrikespol­itiska verktyg, den så kallade Natooption­en, det vill säga att Finland håller fast vid möjlighete­n att ansöka om Natomedlem­skap.

Marin försökte efteråt gjuta olja på vågorna och skrev på Twitter: Jag vill tydligt markera att Finlands Natoståndp­unkt är oförändrad. Vi har möjlighet att ansöka om medlemskap i Nato ifall vi så önskar. Vi gör det avvägandet enbart utifrån våra egna utgångspun­kter och ingen kan påverka oss utifrån".

 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP).
FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland