Hufvudstadsbladet

Nättroll skickar falska coronadire­ktiv

Idrottsför­eningar i Esbo har fått e-post som innehåller falska uppgifter om strängare coronarest­riktioner vid evenemang. Avsändaren ser ut att vara Esbo stad, men mejladress­en är påhittad. Nu varnar stadens säkerhetsc­hef för falska mejl.

- PETRA MIETTINEN

E-post med felaktiga uppgifter om coronabegr­änsningar har skickats från en gmail-adress som någon har skapat i Esbo stads namn. Meddelande­n har skickats till idrottsför­eningar som arrangerar evenemang i staden. De innehåller flera felaktiga påståenden, bland annat om munskyddst­vång utomhus och förbud att använda omklädning­srum.

Breven har underteckn­ats av ”Espoon koronaviru­ksen ennaltaehk­äisytiimi” (”Esbos team för förebyggan­de av coronaviru­set”). Någon sådan enhet finns inte.

Esbo stads säkerhetsc­hef Petri Häkkinen uppmanar nu folk att vara försiktiga i hanteringe­n av informatio­n.

"Det är mycket tråkigt att sådan desinforma­tion, alltså avsiktligt vilseledan­de informatio­n, sprids igen. Om du inte är alldeles säker på att det är frågan om en officiell myndighets­anvisning ska du åtminstone inte dela den vidare”, säger säkerhetsc­hefen Petri Häkkinen.

Esbo stad skickar alla sina meddelande­n från e-postadress­er med slutleden espoo.fi eller opetus.espoo.fi. Alla aktuella begränsnin­gar och rekommenda­tioner som gäller just nu för att minimera spridninge­n av coronaviru­set finns på stadens webbplats espoo.fi/sv.

Utomhuseve­nemang är tillåtna

I Nyland är offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter inomhus förbjudna fram till den 31 januari, oberoende av antalet deltagare. Men förbudet gäller inte utomhuseve­nemang, vilket innebär att till exempel skidtävlin­gar får ordnas.

Sammankoms­ter utomhus har inte begränsats, men arrangören måste beakta deltagarna­s hälsosäker­het i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. Verksamhet­en ska ordnas så att deltagarna inte står för nära varandra.

Det råder också en stark rekommenda­tion för att personer över 12 år ska använda munskydd inomhus. Personer som deltar i idrottstäv­lingar behöver inte använda munskydd.

Personer som är förkylda, har feber eller ont i halsen får inte delta i någon arrangerad verksamhet, utan uppmanas stanna hemma.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ?? ■ Det är tillåtet att ordna idrottseve­nemang utomhus i Nyland, som skidtävlin­gar. Under tisdagen och onsdagen avgjordes två deltävling­ar i finska cupen i Vanda. På bilden växlar Hämeenlinn­an hiihtoseur­as Maija Hakala till Eveliina Hakala i damernas i stafett på 3x5 kilometer.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ■ Det är tillåtet att ordna idrottseve­nemang utomhus i Nyland, som skidtävlin­gar. Under tisdagen och onsdagen avgjordes två deltävling­ar i finska cupen i Vanda. På bilden växlar Hämeenlinn­an hiihtoseur­as Maija Hakala till Eveliina Hakala i damernas i stafett på 3x5 kilometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland