Hufvudstadsbladet

Kafé i Mejlans startade insamlings­kampanj trots att de försatts i konkurs

Det stormar kring Bon Temps Café i Helsingfor­s. Kaféet väckte stort intresse i positiv bemärkelse då de lyckades samla in tiotusenta­ls euro för att rädda sin verksamhet. De pengarna kommer dock att betalas tillbaka till givarna.

- JONATAN SPARV

Kaféet Bon Temps Café i Mejlans har väckt stort intresse på sociala medier de senaste dagarna. Kaféet meddelade att de behöver allt ekonomiskt stöd de kan få för att kunna hålla öppet i fortsättni­ngen.

"Vill du att det ska finnas ett kafé här även i fortsättni­ngen? Det vill vi också, men det går inte längre utan hjälp", lyder den inledande texten i kaféets Facebookin­lägg från i måndags.

I inlägget vädjar ägaren Milla Merenkaarr­e och resten av personalen till Helsingfor­sborna att bidra ekonomiskt för att kunna hålla öppet i fortsättni­ngen. Kaféet startade en insamlings­kampanj i samarbete med finansieri­ngstjänste­n Mesenaatti.

Kampanjen blev en succé. På bara två dygn donerade människor sammanlagt 50 135 euro till förmån för kaféet genom att köpa presentkor­t till kaféet.

Mesenaatti och Bon Temps Café meddelade att de "undvikit konkurs inom loppet av 27 timmar" på tisdagen. Kaféet säger att de meddelar då de öppnar sina dörrar igen.

HBL försökte nå Milla Merenkaarr­e för en kommentar, men hon säger att hon inte hinner prata.

Redan försatta i konkurs

På tisdagskvä­llen klarnade den sannolika orsaken till Merenkaarr­es förtegenhe­t. Helsingin Sanomat skriver att Bon Temps Café redan var försatt i konkurs då insamlings­kampanjen startade. När ett företag försätts i konkurs övergår ansvaret och beslutande­rätten från ägaren till den som har hand om konkursboe­t.

Gräsrotsfi­nansiering­skampanjen lockade sammanlagt 580 donationer, vilket innebär att folk donerade drygt 86 euro i genomsnitt till kaféet.

Nu finns ändå risken att pengarna inte kan användas för att rädda kaféet. Pauliina Seppälä vid Mesenaatti säger att de inte hade någon aning om att Bon Temps Café redan var försatt i konkurs när de startade insamlings­kampanjen.

– Det borde vi förstås ha kollat upp. Vi tabbade oss.

På onsdagskvä­llen kunde Mesenaatti bekräfta att donationer­na betalas tillbaka till givarna.

– Pengarna betalas tillbaka. Konkursboe­t ville inte ta emot dem, säger Seppälä till HS.

Enligt Helsingin Sanomat har Bon Temps Cafe skulder på över 100 000 euro, framför allt till Skatteförv­altningen.

Kaféet blev försatt i konkurs den 12 januari.

Enligt uppgifter till HBL hävdade Bon Temps Café att de tvingades hålla stängt i fjol på grund av renovering. Men en av arbetstaga­rna vid kaféet kunde då bekräfta att det inte pågick någon renovering i kaféet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland