Hufvudstadsbladet

Det var en skogsren som sprang i Helsingfor­s

Dna-analyser har avslöjat vad det är för djur som yrade in i Norra Haga för två veckor sedan. Många som såg djuret misstänkte att det var en ren, men så är inte fallet.

- Så det är ett mysterium? HARALD GRÖNSTRAND

På torsdagen gick Högholmens djurpark ut med budskapet att dnaanalyse­r äntligen bekräftat vad det var för djur som travade på Tavastehus­leden för drygt en vecka sedan. Det visar sig att djuret är en skogsren, rangifer tarandus fennicus.

Skogsrenen har återhämtat sig på Högholmens vilddjurss­jukhus, och djurparken uppger att skogsrenen nu mår bättre och har ätit med god aptit.

– Den har återhämtat sig på vilddjurss­jukhuset och mår bra. Djuret har repat sig och har börjat äta ordentligt. Skogsrenen har mått bra de senaste dagarna, säger Nina Trontti, chef för Högholmens djurskydd.

Besökare eller medier får fortfarand­e inte träffa skogsrenen som fortfarand­e är på vilddjurss­jukhuset.

Hur vanligt är det att skogsrenar rör sig i de här trakterna?

–Det här är ett mycket speciellt fall. Alla experter här på Högholmen är mycket förvånade över att djuret kommit hit. Också de som hjälpt oss från Helsingfor­s universite­t är mycket förvånade, säger Trontti.

Normalt finns skogsren norr om Jyväskylä. Det är alltså möjligt att djuret vandrat över 300 kilometer innan det kom till Helsingfor­s.

Har ni några teorier om hur djuret hittat hit?

– Ifall vi fick in fler rapporter om observatio­ner skulle det hjälpa. Men vi vet inte i nuläget.

–Det är ett mysterium, det kan man nog säga, säger Nina Trontti.

Vad som händer med djuret till nästa är än så länge oklart. Nästa vecka kommer djurparken att ta ställning till vad man gör med skogsrenen, men det finns en chans att djurparken­s besökare inte kommer att få se djuret.

– I första hand utgår vi inte från att djuret blir hos oss. Vi ska se ifall vi kommer att släppa ut skogsrenen i naturen igen, säger Trontti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland