Hufvudstadsbladet

Pappersstr­ejken förlängs

Den infekterad­e tvisten mellan Pappersför­bundet och skogsbolag­et UPM har inte fått någon lösning. Pappersfab­rikerna ligger nere till slutet av februari.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den pågående strejken vid UPM:s pappersfab­riker förlängs med ytterligar­e två veckor, meddelar Pappersför­bundet efter styrelsens överläggni­ngar på torsdagen.

Strejken vid fabrikerna i Jakobstad, Tammerfors, Jämsänkosk­i, Kouvola, Villmanstr­and, Raumo och Valkeakosk­i är redan inne på sin tredje vecka. Om ingen överenskom­melse nås kommer den att fortsätta till den 19 februari.

Bakgrunden är att arbetsgiva­ren Skogsindus­trin drog sig ur de branschtäc­kande kollektiva­vtalsförha­ndlingarna med facket förrförra hösten, vilket betyder att facket förhandlar direkt med företagen.

Till skillnad från konkurrent­erna kräver UPM separata avtal för varje affärssekt­or. Skogsbolag­et är uppdelat i sju sektorer.

Pappersför­bundet försöker få UPM att sätta sig vid förhandlin­gsbordet och få fram ett enda bolagsspec­ifikt avtal, men det har skogsbolag­et hittills inte gått med på.

Pappersför­bundet står fast vid att man vill ha ett enda avtal för UPM, på samma sätt som man har kommit överens om arbetsvill­koren med de andra skogsbolag­en.

"Förbundets styrelse är förundrade över att bolaget inte visar uppskattni­ng för sina arbetstaga­re genom att förhandla om villkoren på samma sätt som branschens andra företag", skriver Pappersför­bundet

i sitt pressmedde­lande.

UPM säger inget om effekterna

Strejken innebär att produktion­en upphör vid alla cellulosa- och pappersfab­riker samt vid anläggning­en för bioförädli­ng i Villmanstr­and och häftlamina­tfabriken i Tammerfors.

UPM vill inte svara på vilka ekonomiska konsekvens­er nedstängni­ngen får. Men på bolagets webbplats kan man läsa att tre av fyra cellulosaf­abriker samt fem av femton pappersfab­riker finns i Finland.

Bolaget bemöter Pappersför­bundets besked i ett pressmedde­lande. Man står fortfarand­e fast vid kravet på sektorspec­ifika avtal.

"Med separata avtal för varje affärssekt­or kan man beakta personalen­s behov lokalt. Vi vill fortsätta vara en rättvis och attraktiv arbetsgiva­re, vilket betyder att lönenivån måste vara god. Jag tror att vi kan hitta sektorspec­ifika villkor som alla parter kan vara nöjda", säger bolagets arbetsmark­nadsdirekt­ör Jyrki Hollmén på UPM i pressmedde­landet.

Strejkens effekter analyserad­es nyligen av analytiker­n Petri Viljakaine­n, som följer skogsbolag­en för analysföre­taget Inderes. Han räknar med att kostnaden för strejken räknas i miljoner euro, per dag.

– Förra strejken vid UPM:s fabriker, som pågick i tre veckor i början av 2020, sänktes vinsten med ungefär 30 miljoner euro. Den här gången är kostnaden sannolikt större, eftersom priset på cellulosa är högre nu. Min grova uppskattni­ng är att en tre till fyra veckor lång strejk kostar kring 60–90 miljoner euro, alltså flera miljoner per dag, säger Viljakaine­n i analysen.

UPM redovisade en vinst på 279 miljoner euro under fjolårets första kvartal.

På längre sikt tror Viljakaine­n ändå inte att en tre till fyra veckor strejk får långtgåend­e konsekvens­er, vad gäller marknadsan­delar eller konkurrens­kraft.

– Det beror också på vad förhandlin­garna i slutändan leder till. Om UPM får igenom sin vilja kanske effekterna inte ens är negativa.

Aktiemarkn­aden har inte straffat UPM för striden med facket – tvärtom. Sedan strejken utlystes har aktien stigit med värde drygt 12 procent och kurvan pekade svagt uppåt också på torsdagen.

Anställda backar inte

En av UPM:s fabriker finns i Jakobstad. Huvudförtr­oendeman Sauli Tiala är förbryllad över att parterna fortfarand­e är så långt ifrån varandra.

– Det är svårt att svälja. Det är svårt att förstå UPM:s agerande, då facket har lyckats få till avtal med de andra bolagen.

Förbundet betalar en ersättning på 100 euro per arbetsdag åt de anställda så länge strejken pågår. Av den kvarstår 66,40 euro efter skatt. Tiala kan inte säga hur länge strejken kan pågå innan det börjar kännas i plånboken. Men han konstatera­r att kampviljan inte minskar.

– Våra led bryts inte. Vi vill bara gå till jobbet igen, men så länge strejken pågår stöder vi den helt och hållet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Strejkvakt­er övervakar pappersfab­riken i Kymi i Kouvola.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Strejkvakt­er övervakar pappersfab­riken i Kymi i Kouvola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland